Ugrás a tartalomra
beszámoló Hazai
2019. április 11. 14:00
Budapest

Mi a SZÖSZ?

A hazánkban működő szerzetesrendekről készített beszélgetés-sorozatról való tájékoztatóban elhangzott, hogy a rendek támogatni kívánják az azonos érdeklődésű csoportok létrejöttét és működését. Ezt Németh Katalin Anna FBN biztatásnak érezve konkrét lépésekbe kezdett.

Már korábban foglalkoztatta a lelke mélyén folytonosan visszhangzó Assisi Szent Ferenc-i buzdítás: „Testvérek, kezdjünk már szolgálni a mi Urunknak, Istenünknek…” - s társakat keresett ahhoz, hogy együtt részesüljenek Isten teremtő, alkotó munkájának folyamatában. Olyan szerzeteseket szólított meg, akik a művészetek valamelyik ága iránt elköteleződtek, azokban tevékenyen alkotva részt vállalnak, és érzik a késztetést, hogy Istent dicsérve mindent visszaadhassanak Neki, Akitől minden jót kaptak, és van bennük kedv és hajlandóság egy hosszú távú, gyümölcsöző együttműködésre.

Alakuló találkozásukon Nolai Szent Paulinus alapgondolatát helyezték középpontba: „A mi művészetünk az egy hit, és a mi muzsikánk Krisztus.” Az Ő szolgálatát kívánják folytatni a művészeten keresztül, ezt nevükben is kifejezik: Szolgáló Krisztus Összművészeti Szerzetesműhely (SZÖSZ) Az ötletgazda Anna nővér a képzőművészetet, Egyed Rita OP a zeneművészetet, Kurczina Teréz SJC versei az irodalmat képviseli, s nyitottak vendégek hívására is.

Céljuk az egység, rugalmasság, együttgondolkodás, fejlődés és alkotás öröme mellett, hogy missziós lelkülettel, egyértelmű tanúságtétellel hirdessék Isten országát, megszólíthatóság által hivatásokat ébresszenek, gondozzanak.

Eszközként a képzőművészet, iparművészet, irodalom (próza, költészet), zene, előadóművészetek területeinek művelését, összekapcsolását összhangra törekedve kívánják felhasználni: egy aktuális téma, esemény, megemlékezés, ünnep kidolgozásával, kiállítás, felolvasóest, koncert, performance, stb. formájában.

Első nyilvános bemutatkozásukat a helyszín és időpont megtalálása után az Eukarisztikus Kongresszushoz kapcsolódva ez évben szeretnék megtenni.

Forrás és fotó: SZÖSZ

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41