Ugrás a tartalomra
normál Rendi
2021. július 8. 9:30
Róma

Nagykáptalanra készülnek a ferencesek

 

Július 3. és 18. között Rómában tartják meg a ferencesek nemzetközi nagykáptalanját. A találkozón Magyarországról Berhidai Piusz és Piatrik Pió vesznek részt. Az eseményről Berhidai Piusz tartományfőnökkel készített interjút a Ferences Média.

Mi az elsődleges célja ennek a találkozónak?

A nagykáptalannak három feladata van. Az első a visszatekintés: ilyenkor ránézünk jelen valóságunkra és az elmúlt évekre. Megvizsgáljuk, hogy megvalósultak-e azok a célok, amelyeket hat évvel ezelőtt kitűztünk magunk elé, valamint azt is, hogy egyéb történések, körülmények folytán van-e olyan probléma vagy feladat, amivel foglalkozni kell, amiről beszélni kell, vagy amivel kapcsolatban döntéshozásra van szükség.
A nagykáptalan másik fontos része az elöljáró és a tanács megválasztása. Először a miniszter generálist választjuk meg – ez július 13-án lesz –, majd a rákövetkező egy-két napon következik az ő helyettesének és a generális definitóriumnak (tehát a generálist segítő állandó tanácsnak) a megválasztása. A harmadik feladat egyfajta előretekintés: konkrét célokat megfogalmazni és konkrét javaslatokról dönteni.

A rend központja Assisiben van. Miért Rómában lesz az idei találkozó?

A rend hivatalos központja valójában Rómában van, de a „szíve” mégis csak Assisiben, sőt számunkra Assisi városán kívül, a Porciunkula kápolnában és akörül van. Nem véletlen, hogy talán a legtöbbször itt tartottuk meg a nagykáptalant. Nagy újdonságnak számított, hogy tavaly májusra a Fülöp-szigetekre, Manilába hirdették meg az eseményt. Ennek oka, hogy a Fülöp-szigeteki kereszténység 500 éves évfordulóját ünnepelte, és egyébként sok hivatás is származik az országból. A vírushelyzet miatt azonban tavaly elhalasztották a káptalant, majd sok-sok egyeztetés után végül időben és térben is áthelyezték és lerövidítették. Most 15 napos lesz a találkozó, pedig a hagyomány az, hogy pünkösd ünnepéhez igazítva gyakorlatilag egy egész hónapot kitölt a program. Assisi valóban egy központi hely, de végül Rómában, a kapucinus testvérek egyik kollégiumában kaptunk helyet, ami alkalmas egy ekkora, százötven fős konferencia megtartására.

Miért pont pünkösdkor?

Szent Ferenc maga szólít fel rá a Regulában, hogy a testvérek ebben az időben, tehát pünkösd után jöjjenek össze káptalant tartani. Pünkösdkor a Szentlélek kiáradását ünnepeljük. Szent Ferenc pedig úgy vélte, hogy a rendi közösségünk valódi vezetője a Szentlélek. Ezt azóta egy-egy újonnan választott elöljáró is felidézi. A rend igazi vezetője a Szentlélek, és a mi feladatunk az, hogy odafigyeljünk a Szentlélek vezetésére. Vagy a Regula szavai szerint: a testvéreknek „mindenekfölött vágyakozniuk kell az Úr Lelkének és szent munkálkodásának birtoklására” (RB 10,8). 

 

Forrás és fotó: ferencesek.hu

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41