Nemzetközi Gyermekvédelmi Konferencia

Róma
A jelzéstétel – kötelezettségek, nehézségek és a valóság címmel háromnapos konferenciát szervezett a Pápai Gergely Egyetem Antropológiai Intézete (IADC Institute of Anthropology) 2022. június 20. és 23. között Rómában.

A konferencia a többéves múltra visszatekintő, az angolszász országok egyházi gyermekvédelmi témájú konferenciasorozatába illeszkedik, de idén már nem csak az angolszász országok képviselői vettek részt, hanem az egész világról képviselték magukat az egyházi gyermekvédelem munkatársai.

A konferencia elején Dr. Hans Zollner SJ, a Pápai Gergely Egyetem Antropológiai Intézetének vezetője – többek között – ismertette a konferencia célját: vitát ösztönözni arról, hogy a visszaélések bejelentésével kapcsolatos kérdéseket hogyan kezelik a különböző kontextusokban. A jelzés témájának körüljárása mellett a találkozás várható eredménye a szervezetekben meglévő jó gyakorlatok, stratégiák és erőforrások tudatosítása, amire nagyszerű lehetőséget kínált a személyes találkozás a világ minden tájáról érkező szakemberekkel.

Hans Zollner bátorította a résztvevőket, hogy használjuk ki a lehetőséget egymás megismerésére, hiszen nagy szükség van egy globális hálózat létrehozására, ami lehetőséget ad az ismeretek és tapasztalatok megosztására, hogy az ezen a területen dolgozó szakemberek tanulhassanak egymástól anélkül, hogy elveszítenék a kulturálisan érzékeny szemléletet.

A gyermekvédelmi jelzéssel kapcsolatos témákat szakértő és tapasztalt előadók vezették fel, majd minden rövid előadás után az első napon megalakult csoportokban dolgoztuk fel a témát részleteiben. Ehhez az ignáci lelkiségből tanult módszert alkalmaztuk, keresve az elhangzottakban bennünket megérintő mozzanatokat és a Lélek hívását, amerre mozdít minket.

A konferencia első napján a bevezető előadásban P. Adam Żak SJ, a Krakkói Ignatianum Jesuit University Gyermekvédelmi Központjának (CPC) igazgatója és a Kiskorúak Védelméért Felelős Pápai Bizottság tagja, valamint Calisto Oduor Nyagilo, kenyai Nairobi Fővárosi Bíróság bírói helynöke beszélt a három éve megjelent, Vos estis lux mundi kezdetű motu proprio végrehajtásának kihívásairól.

A második nap fókuszában a világi hatóságokkal és szolgáltatókkal való együttműködés állt. A kiscsoportos munkát megelőzően Gioia Scappucci, a Lanzarote Bizottság ügyvezető titkára – az Európa Tanács gyermekek szexuális kizsákmányolással és szexuális bántalmazás megelőzésével foglalkozó bizottságának tagja és Liza Jorda, a Fülöp-szigeteki Igazságügyi Minisztérium főügyésze vezette fel a témát.

A harmadik napon a jelzéssel kapcsolatos egyházi folyamat volt a figyelem középpontjában. Agbonkhianmeghe E. Orobator, az Afrikai és Madagaszkári Jezsuita Konferencia elnöke és Teresa Devlin, az Írországi Katolikus Egyház Nemzeti Gyermekvédelmi Bizottságának ügyvezető igazgatója osztotta meg tudását és tapasztalatát a visszaélések egyházi intézményeknek történő bejelentésének kihívásairól, majd ismét a már kipróbált munkacsoportok dolgozták fel a témát kisebb körben.

„Hogyan támogassuk az áldozatokat a katolikus egyházban? Tanulságok és kihívások az áldozatok támogatásában” volt az utolsó nap témája, amelynek felvezetésében Larry Yévenes SJ, az Alberto Hurtado University in Santiago munkatársa, áldozatsegítő szakember és Dr. Irma Patricia Espinosa Hernández mexikói pszichoterapeuta volt segítségünkre.

A konferencia sok érdekes és mély szakmai felvetése mellett nagyon hasznos volt a személyes kapcsolatok építése terén. Örömteli tapasztalat volt, hogy a közép-kelet európai régió országaiból Magyarország mellett Szlovéniából, Lengyelországból, Horvátországból és Ukrajnából vettek részt elkötelezett munkatársak, akikkel tovább erősítettük a 2021-es varsói gyermekvédelmi konferencia kapcsán létrejött hálózatot.

A konferencia részletes programja megtalálható a https://saferchurch.org/ oldalon.

Rudan Mária

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41