Női és férfi szerzetes-elöljárók közös plenáris ülése 2021-ben

2021. nov. 24. (szerda) 09:30
Budapest

A Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK) és a Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK) 2021. november 24-én közös plenáris ülést tartott Budapesten, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán, amelyre közel 70 szerzeteselöljáró jött el. A találkozót megtisztelte jelenlétével Michael August Blume SVD apostoli nuncius is.

Az összejövetel közös imával kezdődött, majd hat új rendi elöljáró mutatkozott be. 

Ezután az MRK és FSZK elnökének beszámolója következett az utóbbi hónapok eseményeiről. Németh Emma SSS összegezte az elmúlt időszak együttműködéseit, a szerzetesi jelenlétet a NEK-en, és a megrendezett konferenciákat, tanulmányi napokat. 

Hortobágyi Cirill OSB kiemelte, hogy változatlanul lényeges hét területen a közös szerzetesi együttműködés. Fontosnak tartja azt, hogy a szinodális útba kapcsolódjanak be a rendek, ez Ferenc pápa kérése is.

Ezt követően Fehérváry Jákó OSB a Sapientia SZHF rektora ismertette a főiskola képzési kínálatát és a szerzetesekkel való együttműködéseket. A főiskola üzenete az, hogy itt minden szerzetes képzésének helye van. A szerzetes hallgatók száma 41 fő, és 33 szerzetes dolgozik az intézményben.

Az Emberi méltóság projektről Rudan Mária projektvezető és Biró Szilveszter koordinátor számolt be. Az ismertetés három részből állt: Hol, hogyan érint minket ez a téma különböző aspektusokban? Hol tart a projekt? Mi várható 2022-ben?

A délelőtt folyamán beszámolót hallottak még Légrádi Gabriella keresztes nővértől a SOLWODI Hungary Egyesületről. Ez volt az első alkalom, hogy közös plenárison szót kap a női szerzetesi közösségek közös egyesülete a gyermekkereskedelemből és prostitúcióból való mentési céllal.

Utána szentmisén vettek részt a jelen lévő szerzetesek, melyet Michael August Blume SVD Apostoli Nuncius koncelebrált a szerzetespapokkal.

Ebéd után Krúdy Tamás újságíró előadása következett, aki a katolikus egyházi abúzusok, hatalmi visszaélések a médiában való bemutatásának jellemzőit taglalta. 

A továbbiakban Kiss Didák testvér bevezetőt tartott a szinodális út céljáról, eddigi szerzetesi előzményeiről, majd Labancz Zsolt SchP - UCESM elnök - online előadása hangzott el a Szinódus a szinodalitásról címmel. Kifejtette, hogy a szinodalitás a harmadik évezred egyházi működésének módja, és célja az evangélium hirdetése. Ennek módja, stílusa, spiritualitása, az „együtt haladás”, melynek lépéseiben segít a Lélek. A kérdés az, hogy mire hívja a szerzeteseket ez az út.  Hogyan valósul meg „együtt haladásunk” más egyházi szereplőkkel, mozgalmakkal, a társadalom  többféle szintjével? Labancz Zsolt arra hívta a jelenlévőket, hogy próbálják ki, legyenek tapasztalataik e téren!

 

Szöveg és fotó: Mészáros Anett/MSZKI

 

 

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41