A megszentelt élet reményét Isten adományának szépsége élteti

2021. dec. 14. (kedd) 09:00
Róma

Ferenc pápa december 11-én, szombaton délelőtt az Apostoli Palota Kelemen-termében találkozott a Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregáció plenáris ülésének 60 résztvevőjével, köztük João Braz de Aviz bíborossal, a kongregáció prefektusával.

Ferenc pápa elsőként köszönetet mondott a kongregáció tagjainak munkájáért, amelyet az Evangélium szolgálatában tesznek, továbbá elismerésének adott hangot mindazoknak, akik hisznek a megszentelt élet jövőjében. Felidézte Szent II. János Pál pápát, aki püspöki szinódust hívott össze a témában a világszinten csökkenést mutató hivatások miatt. Az adomány szépségére alapuló remény azonban él, amely maga a megszentelt élet. És ez a döntő: Isten adományára kell összpontosítani, hívásának ingyenességére, Igéjének és Lelkének átformáló erejére. Ezzel a lelkülettel buzdítok mindenkit, hogy bizalommal tekintsen a jövőbe.

Ezt követően a Szentatya a kongregáció által végzett szolgálatról szólt, amelyet két fő tevékenységben jelölt meg: felismerni és elkísérni. Hangsúlyozta, hogy a kongregációnak összetett, elmélyült munkát kell végeznie sok esetben párbeszédben az intézetek elöljáróival és a lelkészekkel. Ez a felismerés, a tisztán látás komoly és türelmes munkája, amely csakis a hit és az ima segítségével valósulhat meg. Ezen kívül fontos a kíséret, amely főként az új alapítású közösségek esetében jelentős, mert ezek az önreferencia veszélyének vannak kitéve.

Ferenc pápa utalt a kongregáció és a püspökök közötti együttműködés jelentőségre az új közösségek és a megszentelt élet új formáinak elfogadása terén. Ezzel elkerülhető, „hogy meggondolatlanul hívjanak életre haszontalan vagy életképtelen intézményeket” (Perfectae caritatis, 19.), azaz megfelelő kritériumokkal kell ellátni a főpásztorokat és Isten népét az új elképzelések tekintetében.

A püspökök és a szentszéki hivatalok közötti párbeszéd és együttműködés a szinodális folyamatoknak is fontos része. A megszentelt életet élők pedig arra hivatottak ebben az időszakban, hogy járuljanak hozzá a megkezdett szinodális folyamathoz: hozzájárulás, amelyhez a testvériség és az osztozás gyakorlása által merítenek a közösségi életben és az apostoli feladatvállalásban. 

 

Forrás és fotó: vaticannews.va

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41