A Pannonhalmi Főapátság szerzetesi ünnepei

Pannonhalma
Augusztus 6-a Urunk színeváltozása, amely a Pannonhalmi Főapátságban hagyományosan a szerzetesi élet melletti elköteleződés ideje is. A bencés közösség ekkor ünnepli a szerzetesi életüket megkezdő, fogadalommal elköteleződő, egyházi szolgálatra felszentelt tagjait, továbbá ekkor ad hálát jubiláló testvéreinkért beöltözési, ünnepélyes fogadalomtételi és papszentelési évfordulóik alkalmából. A szerzetesközösség „családi” ünnepeiről – ahogy azt szerzetestestvéreink mondják – a 2023. augusztus 5-én és 6-án a 17 órakor kezdődő vesperásban emlékeztek meg.

 

"A szerzetesi hivatás egy egész életen át tartó növekedési folyamat, amelynek megvannak a maga hagyományosan megkülönböztetett szakaszai. Az első lépés a szerzetessé válás útján, hogy valaki érdeklődőként, a monostort alkalmanként meglátogatva, a magiszterrel – azaz a növendékekért felelős szerzetessel – kapcsolatot tartva ismerkedik a közösséggel, a bencés szerzetességgel.

Ezt követően, a jelöltséggel kezdődik meg a szerzetesi képzés, amikor az érdeklődőt legalább hat hónapra befogadja a közösség, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a jelölt kitartó az imádságban és valóban Istent keresi. Az érdeklődők ekkor jelöltruhát kapnak.

Nagy öröm szerzetesközösségünk számára, hogy 2023. augusztusában négy jelölt költözik a monostor falai közé. A fiatalemberek augusztus 5-én, a Színeváltozás ünnepének első vesperásban kapják meg jelöltruhájukat. A liturgiát YoutTube csatornánkon is közzétesszük.

A jelöltidő leteltével kezdődhet majd meg noviciátus. A szerzetesi képzés ezen második szakasza a beöltözéssel indul: ekkor kapják meg szerzetesruhájukat és új nevüket a közösségben. A novícius feladata, hogy a bencés életmódot megtapasztalva, a Szentírást kitartóan olvasva és minden vágyakozásával Isten felé fordulva tisztázza, hogy valóban a szerzeteséletre van-e hivatása.

A hivatásában megerősödött, és a közösség által alkalmasnak talált novícius fogadalmakkal kötheti magát a bencés közösséghez. Az egyszerű fogadalommal három évre kötelezi el magát arra, hogy szerzetesi életet éljen. Ez az a szakasza a képzésnek, amikor a bencés növendék elmélyítheti teológiai és gyakorlati, szakmai ismereteit, egyetemi tanulmányokat folytathat, és különböző területeken bekapcsolódhat a monostor munkájába. Az elköteleződés ideje meghosszabbítható. A szombati liturgián ennek is részesei lehetünk, Rajta Emmánuel testvér újítja meg egyszerű fogadalmát.

Később pedig – a szerzetesi képzés utolsó lépéseként – ünnepélyes örökfogadalmat tehet, és így egész életére elkötelezheti magát Krisztus és pannonhalmi bencés közössége mellett.

Ahogy tették ezt a most jubiláló testvéreink is. Urunk színeváltozása napján, augusztus 6-án, a 17 órakor kezdődő vesperásban Ambrus atya, aki 60 éve, illetve Bánk testvér és Jákó atya, akik 25 éve tettek ünnepélyes örökfogadalmat, kapnak majd ünnepélyes áldást."

 

Forrás és fotó: pannonhalmifoapatsag.hu

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41