A Pannonhalmi Főapátság szerzetesi ünnepei

Pannonhalma
Augusztus 6-a Urunk színeváltozása, amely a Pannonhalmi Főapátságban hagyományosan a szerzetesi élet melletti elköteleződés ideje is. A bencés közösség ekkor ünnepli a szerzetesi életüket megkezdő, fogadalommal elköteleződő, egyházi szolgálatra felszentelt tagjait, továbbá ekkor ad hálát jubiláló testvéreinkért beöltözési, ünnepélyes fogadalomtételi és papszentelési évfordulóik alkalmából. A szerzetesközösség „családi” ünnepeiről – ahogy azt szerzetestestvéreink mondják – a 2023. augusztus 5-én és 6-án a 17 órakor kezdődő vesperásban emlékeztek meg.

 

"A szerzetesi hivatás egy egész életen át tartó növekedési folyamat, amelynek megvannak a maga hagyományosan megkülönböztetett szakaszai. Az első lépés a szerzetessé válás útján, hogy valaki érdeklődőként, a monostort alkalmanként meglátogatva, a magiszterrel – azaz a növendékekért felelős szerzetessel – kapcsolatot tartva ismerkedik a közösséggel, a bencés szerzetességgel.

Ezt követően, a jelöltséggel kezdődik meg a szerzetesi képzés, amikor az érdeklődőt legalább hat hónapra befogadja a közösség, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a jelölt kitartó az imádságban és valóban Istent keresi. Az érdeklődők ekkor jelöltruhát kapnak.

Nagy öröm szerzetesközösségünk számára, hogy 2023. augusztusában négy jelölt költözik a monostor falai közé. A fiatalemberek augusztus 5-én, a Színeváltozás ünnepének első vesperásban kapják meg jelöltruhájukat. A liturgiát YoutTube csatornánkon is közzétesszük.

A jelöltidő leteltével kezdődhet majd meg noviciátus. A szerzetesi képzés ezen második szakasza a beöltözéssel indul: ekkor kapják meg szerzetesruhájukat és új nevüket a közösségben. A novícius feladata, hogy a bencés életmódot megtapasztalva, a Szentírást kitartóan olvasva és minden vágyakozásával Isten felé fordulva tisztázza, hogy valóban a szerzeteséletre van-e hivatása.

A hivatásában megerősödött, és a közösség által alkalmasnak talált novícius fogadalmakkal kötheti magát a bencés közösséghez. Az egyszerű fogadalommal három évre kötelezi el magát arra, hogy szerzetesi életet éljen. Ez az a szakasza a képzésnek, amikor a bencés növendék elmélyítheti teológiai és gyakorlati, szakmai ismereteit, egyetemi tanulmányokat folytathat, és különböző területeken bekapcsolódhat a monostor munkájába. Az elköteleződés ideje meghosszabbítható. A szombati liturgián ennek is részesei lehetünk, Rajta Emmánuel testvér újítja meg egyszerű fogadalmát.

Később pedig – a szerzetesi képzés utolsó lépéseként – ünnepélyes örökfogadalmat tehet, és így egész életére elkötelezheti magát Krisztus és pannonhalmi bencés közössége mellett.

Ahogy tették ezt a most jubiláló testvéreink is. Urunk színeváltozása napján, augusztus 6-án, a 17 órakor kezdődő vesperásban Ambrus atya, aki 60 éve, illetve Bánk testvér és Jákó atya, akik 25 éve tettek ünnepélyes örökfogadalmat, kapnak majd ünnepélyes áldást."

 

Forrás és fotó: pannonhalmifoapatsag.hu

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41