A pápa a trinitáriusok nagykáptalanjához

2019. jún. 17. (hétfő) 13:15
Róma

Június 15-én délben fogadta Ferenc pápa a Szentháromságról nevezett Trinitáriusok rendjének nagykáptalanját. A rendet a XI. század végén a franciaországi Cerfroid-ban alapította Jean Mathai és Felix Valois keresztény foglyok és rabszolgák kiváltására.

III. Ince pápa 1198-ban ismerte el hivatalosan, majd áldásos tevékenységük nyomán III. Honóriusz pápa 1217-ben nemcsak megerősítette, hanem kora összes püspöke figyelmébe ajánlotta. A hódító iszlám fogságába esett keresztények kiváltásáról volt szó, akikért a muzulmánok cserébe szívesen elfogadták a jelentős váltságdíjat. Több százezerre tehető a kiváltott keresztények és rabszolgák száma. A trinitárius rendtagok sajátos fogadalmuk erejében önmagukat is felajánlhatták cserébe a foglyokért, és a rend története során mintegy 7000 tagjuk önkéntes cserefogságba vonult, embertestvéreik szabadon bocsátása érdekében. A „modern idők új rabszolgapiacain” is megtalálták a trinitáriusok eredeti hivatásukat: napjaikban előszeretettel szolgálják a társadalom peremére szorultakat, az alkohol, a kábítószer, a prostitúció rabjait.  

Ferenc pápa az „ifjúsági lelki- és hivatásgondozás” témájában összegyűlt nagykáptalant a mai fiatalok helyzete tükrében és a vatikáni ifjúsági püspöki szinódus tapasztalatai jegyében buzdította. A nagy űr jellemezte mai világ kultúrájának gyenge gondolatisága és relativizmusa egyfajta kész „menüt” kínál a fiataloknak, akik közül azonban nagyon sokan igazi értékekre vágynak és tele vannak lelkesedéssel.

Közel kell kerülni a fiatalokhoz, jelen kell lenni az életükben

A trinitárius rend feladata, hogy harmonizálja vágyakozásaikat, főként lelkipásztori beszélgetések formájában. Ehhez mindenekelőtt közel kell kerülni a fiatalokhoz, jelen kell lenni az életükben, és ahogy Jézus tette a két emmauszi csalódott fiatallal, kísérni kell őket életük útjain.

Mindenekelőtt meg kell hallgatni őket

Második gondolatában Ferenc pápa a kilépés útját ajánlotta azon fiatalok elérése érdekében, akik távol vannak az egyháztól és nem is keresik azt. Mindenekelőtt meg kell hallgatni őket, de nem a régi előre gyártott sémákkal, hanem személyes empátiával és csak utána lehet a hit magvait elhinteni.   

Evangéliumi bátorsággal életszentségre szólítani

Evangéliumi bátorságot ajánlott végül a pápa a trinitárius rend tagjainak, hogy azzal a reménnyel vessék ki hálóikat, mely életszentségre szólítja fel és szeretettel hívja a fiatalokat Jézus követésére. Ehhez bátor prófétai álmok szükségesek!

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Stomfai Zsófia

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
Dobszay Benedek OFM - EM szakmai vezető
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41