Péliföldszentkeresztre látogattak a Gondviselés Háza idősek klubjának tagjai

Péliföldszentkereszt
Péliföldszentkereszten kirándultak a rendtartomány fenntartásában működő Gondviselés Háza Gondozási Központ és Idősek Klubja tagjai május végén. Sándor Viktória, a klub vezetője írt rövid beszámolót az eseményről.

 

„Két kisbusszal indult útnak a vállalkozó kedvű kis csapat Donát atya és több időseket gondozó szakember kíséretében. Már az utat is nagyon élvezték az idősek, hiszen sokan a lakásukból sem tudnak gyakran kimozdulni segítség nélkül.

Péliföldszentkereszten nagyon kedvesen fogadott minket a vezetőnk. Először a látogatóközpontot fedeztük fel: itt megnéztünk egy kisfilmet, amely megismertetett minket Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájával. A film segítségével megérthettük Ferenc pápa üzenetét: a teremtett világ védelmében minden kereszténynek feladata és felelőssége van. Ezt követően a látogatóközpontban található kiállítást tekintettük meg, amely bemutatta nemcsak a környék, hanem hazánk természeti kincseit is.

Egy kis pihenő után felmentünk a templomhoz, ahol a vezetőnk elmesélte, hogyan kerültek ide a szaléziak, és honnan ered a helység elnevezése: Péliföldszentkereszt. A középkorban ezen a területen telepedtek le a péliek, innen a név első fele: ’Péliföld’. A ’szentkereszt’ pedig a templomban őrzött ereklyére, Krisztus keresztjének egy darabjára utal. 

Az előadást követően közös szentmisén vettünk részt, amelyet Donát atya mutatott be. A lelki feltöltődés után elfogyasztottuk a szendvicseket, amelyeket  kedves vendéglátóink készítettek nekünk, majd felfedeztük a zarándokútvonalat, megcsodáltuk a keresztúti stációkat, és megízleltük a gyógyító forrás vizét is. Testben és lélekben megújulva tértünk vissza a Gondozási Központba.”

 

A Gondviselés Háza Gondozási Központ és Idősek Klubjához minden II. kerületben élő idős csatlakozhat. További részleteket és aktuális programokat a Gondviselés Háza honlapján olvashatnak.

 

Forrás és fotó: Ferences Média, 2023.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Stomfai Zsófia

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
Dobszay Benedek OFM - EM szakmai vezető
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41