A premontrei rend 900 éves jubileumát ünneplik Csehországban is

2021. máj. 11. (kedd) 09:30
Csehország

Idén karácsonykor a Cseh Köztársaságban a premontrei rend létrejöttének 900. évfordulóját ünneplik, valamint Szent Norbert és követőinek első fogadalmát. A hírt a cseh püspöki konferencia tette közzé honlapján.

Május 1-jén, szombaton került sor a számos jubileumi ünnepség közül az elsőre. Ezen a napon emlékeztek Szent Norbert földi maradványainak Prágából Strahovba történő áthelyezésére 1627-ben. Szentmisét mutattak be a Szűz Mária Mennybevételéről elnevezett apátsági bazilikában, amelyet délelőtt 10 órakor Jan Baxant litoměřicei püspök celebrált.

„Soha nem láttam még ennyi apátot együtt” – jegyezte meg humorosan Baxant püspök a szentmise elején. A strahovi, Daniel és Michael apátok mellett a Cseh Köztársaságban található más premontrei kolostorok apátjai, valamint Martin Štrbák Ambróz, a szlovákiai jászói kolostor apátja és a Szlovákiában jelenlevő kongregáció egyik szerzetesnője is részt vettek az ünnepségen. A jászói premontrei kolostort a XII. században Könyves Kálmán király alapította.

A szentmise végén Daniel apát ezüst emlékérmet adott át Baxant püspöknek, és köszönetet mondott elődjének, Michel Pojezdný apátnak a jubileum emlékére készített aranyérem átadásával. A járványhelyzet miatt a részvétel a meghívott vendégekre korlátozódott, minden vonatkozó intézkedés betartásával. A hívek közössége a Strahovi kolostor YouTube-oldalán élő közvetítésen keresztül vehetett részt a szentmisén és az esti vesperáson.

Este 6 órakor a szerzetesek elimádkozták a vesperást Dominik Duka bíboros vezetésével. A főpásztor beszédében emlékeztetett a rend alapítója Szent Norbert földi maradványainak 1627-ben Strahovba történt áthelyezésének jelentőségére: „Szent Norbert jelenléte hazánkban, mint e föld védőszentje, mint a lelki életét ápoló és őrző ember alakja, nem másodlagos kérdés. Tekintsünk a templomok térképére: itt észrevehetjük, hogy mennyi apátság épült, és mennyi elődötök evangelizált és ápolta nemcsak a cseh és morva tartományok lelki életét. Köszönöm!” – mondta Duka bíboros.

 

Forrás és fotó: www.vaticannews.va

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41