A premontrei rend 900 éves jubileumát ünneplik Csehországban is

2021. máj. 11. (kedd) 09:30
Csehország

Idén karácsonykor a Cseh Köztársaságban a premontrei rend létrejöttének 900. évfordulóját ünneplik, valamint Szent Norbert és követőinek első fogadalmát. A hírt a cseh püspöki konferencia tette közzé honlapján.

Május 1-jén, szombaton került sor a számos jubileumi ünnepség közül az elsőre. Ezen a napon emlékeztek Szent Norbert földi maradványainak Prágából Strahovba történő áthelyezésére 1627-ben. Szentmisét mutattak be a Szűz Mária Mennybevételéről elnevezett apátsági bazilikában, amelyet délelőtt 10 órakor Jan Baxant litoměřicei püspök celebrált.

„Soha nem láttam még ennyi apátot együtt” – jegyezte meg humorosan Baxant püspök a szentmise elején. A strahovi, Daniel és Michael apátok mellett a Cseh Köztársaságban található más premontrei kolostorok apátjai, valamint Martin Štrbák Ambróz, a szlovákiai jászói kolostor apátja és a Szlovákiában jelenlevő kongregáció egyik szerzetesnője is részt vettek az ünnepségen. A jászói premontrei kolostort a XII. században Könyves Kálmán király alapította.

A szentmise végén Daniel apát ezüst emlékérmet adott át Baxant püspöknek, és köszönetet mondott elődjének, Michel Pojezdný apátnak a jubileum emlékére készített aranyérem átadásával. A járványhelyzet miatt a részvétel a meghívott vendégekre korlátozódott, minden vonatkozó intézkedés betartásával. A hívek közössége a Strahovi kolostor YouTube-oldalán élő közvetítésen keresztül vehetett részt a szentmisén és az esti vesperáson.

Este 6 órakor a szerzetesek elimádkozták a vesperást Dominik Duka bíboros vezetésével. A főpásztor beszédében emlékeztetett a rend alapítója Szent Norbert földi maradványainak 1627-ben Strahovba történt áthelyezésének jelentőségére: „Szent Norbert jelenléte hazánkban, mint e föld védőszentje, mint a lelki életét ápoló és őrző ember alakja, nem másodlagos kérdés. Tekintsünk a templomok térképére: itt észrevehetjük, hogy mennyi apátság épült, és mennyi elődötök evangelizált és ápolta nemcsak a cseh és morva tartományok lelki életét. Köszönöm!” – mondta Duka bíboros.

 

Forrás és fotó: www.vaticannews.va

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Stomfai Zsófia

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
Dobszay Benedek OFM - EM szakmai vezető
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41