Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi Fotó galéria
2019. június 26. 14:45
Róma

Római Megújulási Szeminárium

Római Megújulási Szemináriumon vettek részt a Szent Erzsébet Kongregáció tagjai 2019. június 26.– augusztus 3. között.

Zsuzsanna nővér beszámolóját osztjuk meg erről a csodálatos élményről. 

„Öltsétek föl az újat, aki állandóan megújul Teremtőjének képmására a teljes megismerésig.” Kol 3,10

Június utolsó napjaiban megérkeztünk Rómába az olasz provinciális rendházba (via dell'Olmata), hogy megújulási szemináriumon vegyünk részt. A szeminárium egy hónapja alatt, a 10 éve örök fogadalmat tett nővérek újra találkoztak, hogy feltöltődjenek, megújuljanak és elmélyüljenek a szerzetesi életben.

Lehetőségünk volt lelki megújulásra, arra, hogy közeledjünk Istenhez és a csend fényes jelenében szóljon hozzánk. Egymással megosztottuk a tapasztalatainkat, élményeinket.

A megújulás iránti vággyal érkeztünk.

Ebben az évben ez a szemináriumi közösség 24 tagból állt. A nővérek az összes lengyel tartományból, a norvég és német tartományokból, valamint Oroszországból, Magyarországról és a Szentföldről érkeztek. Aurelia nővér is részt vett a szemináriumon, ő most készül az örökfogadalomra.

A mindennapjaink különféle lelki táplálékokból álltak: közös liturgikus ima, szentmise, szentségimadás, zarándoklatok, előadások és városnézés. Az előadások, melyeket a Szentírásról, a megszentelt életről, a rendünk lelkületéről és karizmájáról, és a közösség életéről hallgattunk, gazdagítottak minket, és segítenek majd a szolgálatunkban. Ötnapos lelkigyakorlaton vettünk részt. A szemináriumot Paula és Veronika nővér szervezte és vezette.

Generális anya a szeminárium kezdetén elmondta, hogy ez kegyelmi idő a nővéreknek, amikor megállhatnak és megpróbálhatnak válaszolni a kérdésekre: Milyen fa vagyok? Milyen gyümölcsöt termek? Jót vagy rosszat? Hangsúlyozta a Szentlélek jelenlétet, azt, hogy nagyon fontos kinyitni a szívünket az Ő működésére.

Nagyon szép helyeken jártunk. Megnéztük Róma városát, a négy nagy bazilikát és sok kisebb templomot. A Szent Péter bazilikában, Szent II. János Pál sírjánál szentmisében részesültünk. Felkerestük a Vatikáni múzeumot, a Colosseumot, a katakombát, a Forum Romanumot. Ferenc pápa az Úrangyala imában kétszer üdvözölt minket.

Zarándokoltunk Asissibe, Szent Ferenc nyomában; San Giovanni Rotondoba, Szent Pio atya nyomában; Monte Cassinoba, Szent Benedek és Szent Skolasztika nyomában;  Nettuno és Ferreiro Goretti Szent Mária szűz és vértanú nyomában.

Meglátogattunk a Generális Rendházat, ahol otthon éreztük magunkat. Szép, együtt töltött idő volt, ahol Krisztus szeretetében összegyűltünk és örültünk a közösség ajándékának.

Természetesen a lelki megújulás a hazautazással nem fejeződött be, hiszen az átélt élmények megbeszélése folytatódik, új szempontok szerint lehet átalakítani az életünket és mélyíteni a kapcsolatunkat Istennel.

Hálát adunk ezért a lelki megújulásért, köszönjük a rend vezetőségének, hogy megszervezték nekünk, és köszönöm, hogy lehetőséget kaptam a részvételre.

Vezess a Te akaratod szerint, és add kegyelmedet, hogy Rád hagyatkozva Neked örömmel szolgáljuk.

 

Forrás és fotó: Zsuzsanna nővér/Szent Erzsébet Nővérek Kongregációja

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41