Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi Fotó galéria
2019. június 26. 14:45
Róma

Római Megújulási Szeminárium

Római Megújulási Szemináriumon vettek részt a Szent Erzsébet Kongregáció tagjai 2019. június 26.– augusztus 3. között.

Zsuzsanna nővér beszámolóját osztjuk meg erről a csodálatos élményről. 

„Öltsétek föl az újat, aki állandóan megújul Teremtőjének képmására a teljes megismerésig.” Kol 3,10

Június utolsó napjaiban megérkeztünk Rómába az olasz provinciális rendházba (via dell'Olmata), hogy megújulási szemináriumon vegyünk részt. A szeminárium egy hónapja alatt, a 10 éve örök fogadalmat tett nővérek újra találkoztak, hogy feltöltődjenek, megújuljanak és elmélyüljenek a szerzetesi életben.

Lehetőségünk volt lelki megújulásra, arra, hogy közeledjünk Istenhez és a csend fényes jelenében szóljon hozzánk. Egymással megosztottuk a tapasztalatainkat, élményeinket.

A megújulás iránti vággyal érkeztünk.

Ebben az évben ez a szemináriumi közösség 24 tagból állt. A nővérek az összes lengyel tartományból, a norvég és német tartományokból, valamint Oroszországból, Magyarországról és a Szentföldről érkeztek. Aurelia nővér is részt vett a szemináriumon, ő most készül az örökfogadalomra.

A mindennapjaink különféle lelki táplálékokból álltak: közös liturgikus ima, szentmise, szentségimadás, zarándoklatok, előadások és városnézés. Az előadások, melyeket a Szentírásról, a megszentelt életről, a rendünk lelkületéről és karizmájáról, és a közösség életéről hallgattunk, gazdagítottak minket, és segítenek majd a szolgálatunkban. Ötnapos lelkigyakorlaton vettünk részt. A szemináriumot Paula és Veronika nővér szervezte és vezette.

Generális anya a szeminárium kezdetén elmondta, hogy ez kegyelmi idő a nővéreknek, amikor megállhatnak és megpróbálhatnak válaszolni a kérdésekre: Milyen fa vagyok? Milyen gyümölcsöt termek? Jót vagy rosszat? Hangsúlyozta a Szentlélek jelenlétet, azt, hogy nagyon fontos kinyitni a szívünket az Ő működésére.

Nagyon szép helyeken jártunk. Megnéztük Róma városát, a négy nagy bazilikát és sok kisebb templomot. A Szent Péter bazilikában, Szent II. János Pál sírjánál szentmisében részesültünk. Felkerestük a Vatikáni múzeumot, a Colosseumot, a katakombát, a Forum Romanumot. Ferenc pápa az Úrangyala imában kétszer üdvözölt minket.

Zarándokoltunk Asissibe, Szent Ferenc nyomában; San Giovanni Rotondoba, Szent Pio atya nyomában; Monte Cassinoba, Szent Benedek és Szent Skolasztika nyomában;  Nettuno és Ferreiro Goretti Szent Mária szűz és vértanú nyomában.

Meglátogattunk a Generális Rendházat, ahol otthon éreztük magunkat. Szép, együtt töltött idő volt, ahol Krisztus szeretetében összegyűltünk és örültünk a közösség ajándékának.

Természetesen a lelki megújulás a hazautazással nem fejeződött be, hiszen az átélt élmények megbeszélése folytatódik, új szempontok szerint lehet átalakítani az életünket és mélyíteni a kapcsolatunkat Istennel.

Hálát adunk ezért a lelki megújulásért, köszönjük a rend vezetőségének, hogy megszervezték nekünk, és köszönöm, hogy lehetőséget kaptam a részvételre.

Vezess a Te akaratod szerint, és add kegyelmedet, hogy Rád hagyatkozva Neked örömmel szolgáljuk.

 

Forrás és fotó: Zsuzsanna nővér/Szent Erzsébet Nővérek Kongregációja

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41