Ugrás a tartalomra
normál Hazai Fotó galéria
2019. szeptember 4. 17:30
Mindenhol

XIII. Ars Sacra Fesztivál

Mottó: „Legyenek mindnyájan egyek.” (Jn 17,21)

Minden év szeptember harmadik hetében, a Kulturális Örökség Napjaival egy időben megrendezik az ország legrangosabb szakrális művészeti ünnepségsorozatát, az Ars Sacra Fesztivált. Szeptember 14. és 22. között határon innen és túl, több mint hatszáz ingyenes programmal, közel 400 helyszínen várják az érdeklődőket.

A programok között van jó néhány szerzetesi vonatkozású is: összművészeti előadás, beszélgetések, tárlatvezetések, vesperás, zenei műhely, tematikus séta, művelődéstörténeti előadások, könyvbemutató, filmvetítés, táncmeditáció és bábjáték is. 

Egy példa: Tudták, hogy az ASTRA Bábegyüttest Vízvári László piarista szerzetes-tanár alapította? Rá emlékezik egy előadással a bábegyüttes szeptember 19-én a Rátkai Márton klubban 18.00-tól.

Az ingyenes programokból innen szemezgethetnek: 

https://www.ars-sacra.hu

Kiállítások, koncertek, színházi és irodalmi előadások, filmvetítések, tematikus séták és több száz lélekemelő program gazdag kínálatával idén is megrendezésre kerül az Ars Sacra Fesztivál.

Ízelítő a teljesség igénye nélkül: Zsoltározó zsiványok, szabadulószoba egy zsinagógában, nyitott műhely egy könyvrestaurátornál, betekintés Mindszenty bíboros cellájába, kreatív istentisztelet, 1000 koncert rekordkísérlete, szellemtörténetek a Piarista Múzeumban. A teljes programkínálat elérhető a hamarosan megújuló weboldalunkon és az országszerte megjelenő Papageno magazin, Ars Sacra különszámában.

A Fesztivál első, Nyitott Templomok Napján kitárjuk a templomok kapuit, megmutatjuk művészi értékeiket, és előadásokra, beszélgetésekre, gyerekprogramokra hívjuk a vendégeket. Kezdeményezésünkhöz ebben az évben közel 200 templom csatlakozott.

A június 30-i határidőre minden eddiginél több, összesen 100 alkotás érkezett be az Ars Sacra Filmfesztivál felhívására, melyet kapcsolódó programként negyedik alkalommal rendezünk meg.
A beérkezett filmek jelentős része művészi színvonalon szól az emberi lét sokszínűségéről, a hit erejéről és az örök értékekről. A négytagú zsűri - Dér András filmrendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, Komlósi Orsolya producer, Gőbel Ágoston újságíró - döntése alapján a filmrajongók 42 alkotással ismerkedhetnek meg a Tabán Art Moziban szeptember 15. és 22. között, a 16:00-20:00 óráig tartó ingyenes vetítéseken.

„Legyenek mindnyájan egyek.” (Jn 17,21) Ezzel a szentírási mottónkkal arra hívunk mindenkit, hogy együttes erővel mutassuk fel európai kultúránk szakrális vonatkozásait és készüljünk a 2020-ban Budapesten megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Fesztiválunk egyházi fővédnöke Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, világi fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

Az Ars Sacra Alapítvány kuratóriuma Dragonits Márta, Kolek Ildikó és Toroczkay Ilona 2019. szeptember 4-én délelőtt 11 órakor sajtótájékoztatót tartott a Boldogasszony Kolostori Kávézóban, ahol meghívott vendégek kíséretében beszámoltak a programokról, megnyitó ünnepségükről és a hamarosan megújuló honlapjukról is.

A fotók a sajtótájékoztatón készültek - Mészáros Anett/MSZKI

Forrás: Ars Sacra

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Radnai Kinga - asszisztens
Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Schumicky Mária - NEK kapcsolattartó
Tóth Rezeda - NEK asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41