Seitz Erik pannonhalmi diák rákkutatása

2021. ápr. 27. (kedd) 09:00
Pannonhalma

Még csak 17 éves, de már a rákgyógyítás új módjait kutatja. Seitz Erik a Pannonhalmi Bencés Gimnázium 11. osztályos tanulója egy új, potenciális gyógyszercélpontot fedezett fel, amellyel leállítható az áttétek kialakulása.  Egy általa fejlesztett innovatív, a világon egyedülálló módszertannal sikerült azonosítania egy olyan fehérjét, amely szerepet játszik a metasztázisok, azaz az áttétek képződésében. Eredményeit nemsokára a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny szakmai zsűrije is értékeli.

Seitz Erik akkor került kapcsolatba a rákkutatással, amikor beválogatták tavaly a Nemzetközi Kémia Torna magyar delegációjába, és lehetőséget kapott, hogy csatlakozzon Csermely Péter professzor Link Group kutatócsoportjához a Semmelweis Egyetemen. A hálózattudomány alkalmazásával keresnek új kezelési módokat a rák gyógyítására. Mint mondja, a szakirodalomból kigyűjtik azokat az emberből származó adatokat, amelyek az áttétek kialakulásában kulcsfontosságú sejtbiológiai folyamattal – szaknyelven epitheliális-mezenchimális átmenet, azaz EMT – kapcsolatosak. Betáplálják az adatokat egy hálózati modellbe. A kutatócsoport újítása, hogy a világon először kötik össze két sejt dinamikus jelátviteli hálózatát. A szimulációk során ezzel a módszerrel valószerűbb eredményeket, és a modell folyamatos bővítésének köszönhetően pontosabb adatokat kapnak – magyarázza Erik. Ennek a módszernek a kifejlesztésében vett részt a májrák egyik fontos jelátviteli útvonalának bővítésével.

A kutató-diák azonban itt nem állt meg. Új módon alkalmazta a modellt: a hálózatba beépített egy hibrid rákos sejtet, mivel ennek kezelési nehézségeivel több tudományos cikk is foglalkozott. Ez a sejt erősebb invazív tulajdonságokkal – életképességgel, gyógyszertoleranciával is – bír. A lefuttatott szimulációkkal sikerült azonosítania egy fehérjét, amelynek gátlásával a rákos sejt elvesztette invazív tulajdonságait, és leállt az áttétképződés. Ez azt is jelentheti, hogy Erik egy új gyógyszercélpontot talált. A feltételes mód pedig azért, mert – ahogy mondja – az eredményeit még laborkísérletekkel is igazolni kell. A jövőben a Turbine biotechnológiai vállalat vizsgálja meg Erik kutatását, hogy érdemes-e azt továbbfejleszteni, és valóban fel lehet-e használni a tumoros áttétek célzott kezelésében. Erik rendkívül hálás Csermely Péter professzornak és a projekt vezetőjének, Nina Kunsic-nak, mert az ő támogatásuk és segítségük nélkül nem valósulhatott volna meg a kutatás.

Erik két éve csatlakozott a kutatócsoporthoz. Ő a legfiatalabb tagja. Egyetemistákkal, professzorokkal, szakemberekkel dolgozik együtt, hamarosan egy szemináriumot is tart nekik az eredményeiről. Mint mondja valami hajtja belülről. Naponta három-négy órát is foglalkozik a kutatással. „Nagyon sok impulzus ér, és rengeteg olyan visszajelzést kapok, amelyektől már egy iskolai feladatra is másként tekintek. Könnyebben és gyorsabban megy a tanulás.”

Most tizenegyedikes, ötödik éve jár a gimnáziumba. „Én itt születtem Pannonhalmán, és már a gyerekszobám ablaka is az apátságra nézett. Meg sem fordult a fejemben, hogy máshová felvételizzek, csak ide adtam be a jelentkezésemet”. A hely szellemisége, a közeg vonzotta. Azt pedig, hogy bár helybéli, mégis fent lakik a „Várban” azt mondja, ugyanúgy éli meg, mint egy olyan társa, aki több ország távolságra van a szülői háztól. „Ez inkább nekem nehéz” – veti közbe édesanyja. „Lehet, hogy csak két utcára van tőlem, de anyaként még mindig sírok visszautazáskor”. Ha teheti elsétál a főapátsághoz, hogy ha csak egy pillanatra is, de láthassa fiát. Bár nem volt könnyű elengedni, tudja, hogy szülőként nem tudná mindazt megadni neki, amit bencés diákként megkap. „Attól függetlenül, hogy egy zártabb intézmény, ami fallal van körülvéve, de mégis nyitott, mert az egész világot a lábuk elé hozzák” – mondja hálásan.

Ha egy gyerekben megvan a belső motiváció, abból mindig valami különleges születik és még egy olyan kisvárosból is, mint Pannonhalma, bárhova el lehet jutni – vallja Erik édesanyja. A fiú pedig a szívsebészetig meg se akar állni. Mióta beszélni tud, azt mondja, hogy orvos akar lenni. Nem csak a kutatói munkában, hanem klinikai környezetben is szeretne kiteljesedni. Most épp egy kardiológiai osztályon keresi a lehetőséget: önkénteskedni szeretne.

Forrás és fotó: www.phbences.hu

Interjú: rtl.hu/rtlklub

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41