Ugrás a tartalomra
normál Nemzetközi
2019. július 8. 8:30
Róma

Szent Katalin és Szent Ferenc 80 éve Olaszország védőszentjei

XII. Piusz pápa 80 évvel ezelőtt, 1939. június 18-án hirdette ki Assisi Szent Ferencet és Sziénai Szent Katalint Olaszország védőszentjeivé. Az eseményről Rómában „Katalin és Ferenc, két rendkívüli olasz” címmel színházi előadással emlékeztek meg július 6-án és 7-én.

A római Santa Maria Sopra Minerva bazilikához tartozó domonkos kolostor közössége mutatja be a színdarabot, amely a két szent életének az Úr hívása előtti korszakát idézi fel. Az előadás elsősorban a fiataloknak szól azzal a céllal, hogy ismerjék meg Itália két történelmi védőszentjének „mindennapi” életét, továbbá emlékeztetni kíván a két szent fontos szerepére, leróva előttük a mai olasz keresztények tiszteletét.

Az előadás rendezője, Elisabetta Bernardini a Vatican News olasz műsorának elmondta, hogy a színmű interjú formájában mutatja be a két szent életét. XII. Piusz pápa teszi fel a kérdéseket Katalinnak és Ferencnek, hogy a kettő közül kiválassza Itália patrónusát. Látván azonban lelki nagyságukat, nem tehet mást, mint mind a kettőt kihirdeti Olaszország védőszentjének. Nem véletlen a kihirdetés időpontja: 1939 nyarán a pápa szükségét érezte, hogy hazáját két rendkívüli olasz szent oltalmába ajánlja a II. világháború kitörését közvetlenül megelőző drámai percekben.

A színmű a következő kérdésekre keresi a választ: milyen volt a két fiatal, mielőtt az életszentség útjára lépett volna? Hogyan jutottak el fontos döntésük meghozatalára? Mennyit kellett küzdeniük és kik ellen, hogy válaszolhassanak az Úr meghívására?

Fra’ Angelo Di Marco, a domonkos közösség tagja és a rendezőnő elmélyült életrajzi kutatásokat végeztek, tanulmányozták a két szent életét, hogy válaszolhassanak ezekre a kérdésekre. Remélik, hogy a fiatalok könnyen azonosítani tudják majd magukat azokkal az érzésekkel és indíttatásokkal, amelyeket a fiatal Ferenc és Katalin éltek át és amelyek ma is időszerűek.

Az előadásra a domonkos kolostor könyvtárában kerül sor, amelyet ebből az alkalomból megnyitnak a nagyközönség számára. A kolostor a Pantheon közvetlen közelében lévő Santa Maria Sopra Minerva bazilikához kapcsolódik, amelynek főoltára alatt nyugszanak Sziénai Szent Katalin földi maradványai.

Forrás és fotó: https://www.vaticannews.va

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41