Ugrás a tartalomra
beszámoló Hazai Fotó galéria
2019. február 13. 10:00
Budapest

Szociális konferencia

Második alkalommal rendeztek konferenciát a szociális intézményeket fenntartó szerzetesrendek 2019. 02. 13-án a Sapientia Szerzetesi Főiskolán, Budapesten.

Örömteli együttműködésekről adhatunk hírt időről-időre, amely a különböző szerzetesrendek között jött létre. Ez alkalommal a szociális intézményeket fenntartó rendek intézményeinek (kivéve az egészségügyi int.) küldöttei találkoztak egy konferencia keretében.

A konferenciát Dobszay Benedek OFM nyitotta meg és köszöntötte a 48 résztvevőt, akik 17 szerzetesrendet képviseltek. Az ülés vezetésére Matolcsy János senior tanácsadót kérték fel. 

A 2016-os konferenciához képest - ami az együttműködés útjának kijelöléséről szólt - a mostani együttlét már a konkrét közös gondolkodás és munka kezdetét jelentette, a szorosabb kapcsolattartást az érintett intézmények között,  valamint a közös célok kijelölését és megvalósítását.

Egyértelművé vált, hogy szükség van egy olyan szakmai fórumra - mint ez a konferencia - amely segíti az intézményi-és gazdasági vezetőket, a rendfőnököket az együtt-gondolkodásban, a személyes kapcsolatok erősítésében és annak tudatosításában, hogy milyen nagy értéket képvisel az a munka, ami ezekben a szociális intézményekben nap, mint nap folyik. 

A nap egyik fontos kérdése - amire választ kerestek a résztvevők - az volt, hogy miben más egy szerzetesi fenntartású szociális intézmény, mint egy állami? Mi az a plusz érték, amit a szerzetesi fenntartás képvisel és megvalósít? 

Délelőtt a bevezetőben átfogó képet kaptak a jelenlévők a magyarországi rendekről és szolgálataikról. Ezután több kiscsoportos műhelymunka kezdődött, melynek témái a következők voltak: a jogi és munkaügyi háttér; a munkatársak fejlesztése, képzése; a gondozás és ápolás etikai kérdései. A munkacsoportok beszámolóit összegyűjtve kialakult egy fontossági sorrend, amely megmutatta, hogy mely területeken van szükség legjobban együttműködésre.

Nyitott, érdeklődő, komoly szakmai háttérrel rendelkező vezetők találkoztak ezen a konferencián, megerősödve küldetéstudatukban, és abban, hogy találkozni és együttműködni jó!

Forrás és fotó: Mészáros Anett/MSZKI (Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája)

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41