Ugrás a tartalomra
beszámoló Hazai Fotó galéria
2019. február 13. 10:00 to 2019. február 14. 9:45
Budapest

Szociális konferencia

Második alkalommal rendeztek konferenciát a szociális intézményeket fenntartó szerzetesrendek 2019. 02. 13-án a Sapientia Szerzetesi Főiskolán, Budapesten.

Örömteli együttműködésekről adhatunk hírt időről-időre, amely a különböző szerzetesrendek között jött létre. Ez alkalommal a szociális intézményeket fenntartó rendek intézményeinek (kivéve az egészségügyi int.) küldöttei találkoztak egy konferencia keretében.

A konferenciát Dobszay Benedek OFM nyitotta meg és köszöntötte a 48 résztvevőt, akik 17 szerzetesrendet képviseltek. Az ülés vezetésére Matolcsy János senior tanácsadót kérték fel. 

A 2016-os konferenciához képest - ami az együttműködés útjának kijelöléséről szólt - a mostani együttlét már a konkrét közös gondolkodás és munka kezdetét jelentette, a szorosabb kapcsolattartást az érintett intézmények között,  valamint a közös célok kijelölését és megvalósítását.

Egyértelművé vált, hogy szükség van egy olyan szakmai fórumra - mint ez a konferencia - amely segíti az intézményi-és gazdasági vezetőket, a rendfőnököket az együtt-gondolkodásban, a személyes kapcsolatok erősítésében és annak tudatosításában, hogy milyen nagy értéket képvisel az a munka, ami ezekben a szociális intézményekben nap, mint nap folyik. 

A nap egyik fontos kérdése - amire választ kerestek a résztvevők - az volt, hogy miben más egy szerzetesi fenntartású szociális intézmény, mint egy állami? Mi az a plusz érték, amit a szerzetesi fenntartás képvisel és megvalósít? 

Délelőtt a bevezetőben átfogó képet kaptak a jelenlévők a magyarországi rendekről és szolgálataikról. Ezután több kiscsoportos műhelymunka kezdődött, melynek témái a következők voltak: a jogi és munkaügyi háttér; a munkatársak fejlesztése, képzése; a gondozás és ápolás etikai kérdései. A munkacsoportok beszámolóit összegyűjtve kialakult egy fontossági sorrend, amely megmutatta, hogy mely területeken van szükség legjobban együttműködésre.

Nyitott, érdeklődő, komoly szakmai háttérrel rendelkező vezetők találkoztak ezen a konferencián, megerősödve küldetéstudatukban, és abban, hogy találkozni és együttműködni jó!

Forrás és fotó: Mészáros Anett/MSZKI (Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája)

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Radnai Kinga - asszisztens
Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Schumicky Mária - NEK kapcsolattartó
Tóth Rezeda - NEK asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41