Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2020. július 24. 9:30
Kecskemét

Tábor Hegyi Napok lelki délutánnal

A Tábor Hegyi Napok (THN) a Nyolc Boldogság Közösség ifjúsági tábora, melyet minden év júliusában rendeznek meg Homokkomáromban. Idén július 21–26. között, rendhagyó formában zajlott a tábor.

Ezen a nyáron a koronavírus-járvány miatt nem a megszokott formájában szervezték meg a tábort: a szervezők július 21–26. között mindennap megosztanak egy napindító elmélkedést, valamint felelevenítik Csernai Balázs atyának a 2009-es THN-n elhangzott tanításait.

A hét csúcspontjaként július 24-én pénteken pedig a THN Kecskemétre költözött, egy estébe nyúló lelki délutánra, a Szentcsalád Plébániára.

Aki járt már a Nyolc Boldogság lelki napjain, megtapasztalhatta, hogy a hangulat közvetlen: derű, jókedv, szeretetátadás. Ismerősök és ismerősök köszöntik egymást, ha ráköszönök egy szembejövőre, nem néz rám szigorú tekintettel, ki vagyok, mit akarok tőle. Százhúsz-százötvenen jöttek el, Budapestről, Nagykanizsáról, Homokkomáromból, többségükben fiatalok, köztük gyerekek is, a szüleikkel. A rég nem látott barátok, Krisztusban szeretett fivérek és nővérek örömmel üdvözlik egymást.

A lelki délutánnak helyet adó Szentcsalád Plébánia plébánosa, Hatházi Róbert tagja a Nyolc Boldogság Közösségnek. A tábor mottója Jézus többször hangoztatott felszólítása: „Keljetek fel!” Róbert atya elmondta: a lelki délutánt követő imaest a naimi ifjú feltámasztásához kapcsolódik. A táborokon a közösségben hagyomány, hogy imaestre hívják a fiatalokat, hogy lépjenek ki a mozdulatlanságból.

A mai imaest elsősorban arról szól, hogyha Jézus szól – így akár a halott naimi ifjúhoz is –, akkor az nem egyszerű kérés, hogy kelj fel, ha van kedved, hanem határozott felszólítás.

Július 24-e estéje azt szeretné megerősíteni a fiatalokban, hogy amikor Jézus szól hozzánk, abban benne van az ő isteni hatalma is, nem csak a kedvessége, szeretete. Ezzel a hatalommal szólít mindnyájunkat, hogy keljünk fel, tegyünk már valamit, többet, mint eddig. Helyettünk nem fogja megtenni.

Az idei THN főszervezője Isten országáról elnevezett Margit nővér. Felidézte: a mottó még a karanténos időszak közepén született, amikor talán sokan érezték úgy, hogy belesüppedtek, beleragadtak valamibe. Ennek oka lehetett külső, a járvány miatti elszigetelődés, a folyamatos monitor előtt ülés, a közeli és távoli jövő tervezhetetlensége, de végigmehetett a belsőben is. Egyfajta fásultság, fáradtság, kilátástalanság könnyen erőt vehet rajtunk, függetlenül a koronavírus-járványtól, ez bénító lehet. Margit nővér emlékeztetett rá: Jézus a Szentírásban többször használja a kifejezést: „Kelj fel! Keljetek fel!” Ezt mondja, amikor meggyógyítja a bénát, amikor feltámasztja Jairus lányát vagy a naimi ifjút.

Amikor az ember megérzi Isten közelségét és hatalmát, akkor lehet, hogy korábban teher alatt görnyedt, mégis, Isten szavára képessé válik arra, hogy felkeljen.

Fölkel Péter beteg anyósa, hogy az Úrnak szolgáljon, fölkel a vak Bartimeus, aki addig az útszélen koldult, hogy kövesse a Mestert, és Jézus meggyógyíthassa. Fölkel Lévi-Máté, akit korábban az emberek megvetettek. Jézus a Getszemáni-kertben is ezekkel a szavakkal fordul a tanítványokhoz, de korábban, a színeváltozáskor, a Tábor-hegyen is, amikor az apostolok megrémültek Isten közelségének és dicsőségének megtapasztalásától. Jézus szavában erő van, az ő szava újjáteremtő, és ezáltal az ember alkalmassá válik, hogy együttműködjön Istennel – mondta Margit nővér. Hozzátette: Jézus felemel minket, visszaállítja méltóságunkat. Meggyógyít, kivezet a sötétségből a világosságra, célt ad számunkra.

A beszámoló további része itt olvasható: magyarkurir.hu

Forrás és fotó: Magyar Kurír

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41