Tanodai (Éden)kert

Kazincbarcika
„A természet legyen a tanítód!” A jelenlegi helyzetben felértékelődött az élet, az egészség jelentősége és kiemelten fontos az immunrendszer erősítése. Hogy erős és ellenálló legyen a szervezetünk, vegyszermentes zöldségekre, gyümölcsökre, gyógynövényekre, mozgásra, napfényre és nem utolsó sorban szeretetre van szükségünk, arra, hogy minél több időt töltsünk a természetben.

A Don Bosco Barcika Tanodában egészséges életmódra, természetismeretre nevelem a diákokat. Hálás vagyok Andrásfalvy János atyának, mert lehetőséget, bizalmat adott arra, hogy új útra lépjek, kipróbálhassam a tanítási tervemet a gyerekekkel, kialakítsunk egy kertet, ahol átadhatom a nagyszüleim tudását. Nagy lelkesedéssel kezdtem munkába, alig vártam, hogy induljanak a foglalkozások. „Aki kertet épít, örök boldogságot épít” – tartja a mondás. Megfogalmaztam a küldetésem, az üzenetem, a füzetem elejére írtam, hogy mindig, amikor kézbe veszem, előttem legyen:

„Egészséges életmódra nevelés, hála, értékelni, amink van, megbecsülni értékeinket, termőföldtől az asztalig, jócselekedetek…”

Ezek az alapelvek határozták meg a foglalkozások megtervezését. A tanodába járó gyermekek személyében a legjobb tanítókat kaptam, sokat köszönhetek nekik.  A teljesség igénye nélkül összefoglalom tevékenységünket: 2019-ben 18 fajta növényt ültettünk és kialakítottunk egy szemet gyönyörködtető virágoskertet, 2020-ban 21 féle növény és fontos szerepet kaptak a gyógynövények. A Covid19 koronavírus járvány rávilágít arra, hogy az ember része a természetnek, tanítására oda kell figyelnünk. Magyarország kiváló termőfölddel rendelkezik. Egy bölcsen tervezett, gondosan kialakított kertben egész évre elegendő zöldséget, gyümölcsöt meg lehet termelni. 2021-ben 30 fajta növény gazdagította a kertünket, az a cél vezérelt, hogy megmutassam, mindig lehet friss zöldséget enni: tavasszal hagymaszár, retek, majd saláta, borsó, nyáron uborka, cukkini, paradicsom, paprika, ősszel hagyma, cékla, karalábé, sárgarépa, télen őrségi kerekrépa, csírázó növények. Hálásan köszönöm Begov Katika és Dienes Marika segítségét, gyönyörű, életerős palántákkal ajándékoztak meg. A diákokat arra tanítom, hogy a termés 10%-át tegyük félre, előre gondolkodjunk, a jövő évre is tervezzünk, így az előző évben megtermett magokból ültetünk, igyekszem minél kevesebbet vásárolni. Előnyben részesítem az újrahasznosítást, szeretném bemutatni, hogy bármiben lehet csíráztatni, növényeket nevelni. Kipróbáltuk a tejfölös poharat, a tejes dobozt, a műanyag flakont, cserépben paradicsom, bazsalikom fejlődött, ládákban árvácska, metélőhagyma, körömvirág. Felhasználtuk a másodvetés kínálta lehetőséget, a hagyma és a borsó helyére újra vetettünk. Nem használunk vegyszereket, ami megterem, megköszönjük.  Azzal a célkitűzéssel indítottam a természeti nevelést, hogy megismertessem a gyerekekkel az alapvető növényeket, megmutassam a kertművelés lépéseit, felismerjék a levelükről a kibújó életeket, éljék át a csodát, egészséges zöldségeket egyenek. Az elmúlt évben kibővítettem a célokat, az egészséges életmódra nevelés mellett az újrahasznosítás, a takarékosság, a környezetvédelem, a fenntarthatóság jegyében tartottam a foglalkozásokat. Nyáron kialakítottunk egy magaságyást, a nagyapám által készített deszkakeret az alapja.

Nagy tervekkel indítom a 2022-es évet, remélem, megvalósulnak az elképzeléseim. Az egészségtudatos életvitel mozdít előre, a megfelelő étrend, a rendszeres testmozgás, a lelki béke megvédi az életünket és sokáig maradhatunk egészségben, kiváló életminőségben. Ennek a gondolatnak szellemében alakítjuk ki a kertünket: zöldségek, immunrendszert erősítő növények, lelket feltöltő virágok, gyümölcsfa ültetése. Szeretnék egy területet meghagyni a bibliai növényeknek, így össze lehet kapcsolni a Szentírás idézeteit a természetismerettel. Lényegesnek tartom, hogy a tanoda udvarán is figyelemmel kísérjék a gyerekek a növények fejlődését, oda az újrahasznosítást előnyben részesítve fából magaságyást tervezek, így Don Bosco példájához kapcsolódva barkácsolhatnak a fiúk, ismerkedhetnek a szerszámokkal. Célom, hogy a megszerzett tudást az életük folyamán hasznosítani tudják a diákok és átadják testvérüknek, később gyermekeiknek.

A felnövekvő generáció kezében van a Földünk jövője. Nagy a felelősségünk, milyen példát mutatunk, mit tanítunk. Célkitűzésem: tegyünk együtt a Földünkért, minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után.  Jelmondatom: A természet legyen a tanítód.

Tartsuk észben, amit Don Bosco mondott: „Isten kegyelme után a legnagyobb kincsünk az egészség.”

Jó egészséget!

A képen látható különleges napraforgó a kertünkben nőtt. Érdekessége, hogy erős szárán 25 zöld bimbó fejlődött, csodálatos élmény részese lehettem, láthattam, ahogy kinyílnak, majd teljes virágzásban pompáznak. A tanoda gyermekei jutottak róla eszembe: mindannyiukban ott van a lehetőség, az ígéret, hogy jobbá, szebbé tegyük a világot.

Zabari Judit

 

Megjelent a Szalézi Értesítő 2022/1 számában

 

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41