Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2018. december 29. 8:15
Tahi

Testvértalálkozó

A Jézus Szíve Társasága testvérei számára az elmúlt évben jubileumi sorozat kezdődött, melynek első állomása augusztus 26, az alapítójuk, Bíró Ferenc SJ halálának 80. évfordulója volt.

A jubileumi események a hozzájuk közel állók bevonása mellett lehetőséget kínálnak belső megújulásra is. Ez utóbbinak szép példája, hogy minden hónapban más-más testvér javaslata alapján választanak az Alapító Atya „Gyöngyszemek”-ként őrzött bölcsességei közül, melyeket átelmélkedve erősítik a testvéri összetartozás érzését és elmélyítik szívükben a meghívottságukért érzett hálát.

Az évenként szokásos két alkalommal imádságra hívó triduum anyaga is az ő szellemi örökségéhez, életének állomásaihoz kapcsolódik. A két alkalom egyike Jézus Szíve ünnepéhez, a másik pedig a Társaság születésnapjaként számon tartott január 1-hez kötődik. Ez utóbbi ünnepet minden évben megelőz egy több napos testvéri együttlét, melyet Tahiban, a Szív Lelkiségi Központban szoktak tartani.

Az elmúlt év végi találkozó december 29-én kezdődött. Az örömteli üdvözlések után az első napon az adventi, karácsonyi időben kapott kegyelmekre tekintettek rá, majd a triduum anyaga imádságainak tapasztalatait osztották meg egymással, ami lehetőséget adott mindnyájuknak az egymás életében munkálkodó Gondviselésre való rácsodálkozásra.

A négy napig tartó program alatt a kötetlen együttlétek, pihenés és vidámság mellett a fiatal nőkkel és hivatásgondozással foglalkozó testvérek adtak ízelítőt szolgálatukból, ami után kiscsoportokban beszélgettek a női lét adottságairól, ajándékairól, az ebből fakadó lehetőségekről.

Karizmájuk fontos részeként egy napot a teremtésvédelem témakörében töltve elsőként az Univerzum kialakulásában elmélyedve a teremtett világ szépségeire csodálkoztak rá, majd konkrét, gyakorlati ötletekre koncentrálva közösen gondolkodtak az Isten által elgondolt eredeti rend helyreállításának apró lépésein, lehetőségein.

Szilveszter délutánján a 2019-es – P. Bíró Ferenc 150. születésnapja miatt ismét jubileumi - év várható eseményeit vetítették előre, majd fényképes összeállítás segítségével 2018-as évből felidézve egy-egy emlékezetes pillanatot, visszatekintettek az eltelt év ajándékaira. Az estét lezáró hálaadó szentségimádással készültek az újévi ünnepre. A közösség 98. születésnapján bemutatott ünnepi szentmisében Veréb László atya a Betlehemi kis róka legendáján keresztül Jézus szabaddá tevő szeretetét emelte ki. A homília után Sári Lídia testvér esküújítása újabb lépést jelentett elköteleződése útján. A záró áldást követően a közösség hagyományainak megfelelően ezen a napon köszöntötték általános elöljárójukat, Suller Melindát.

A találkozó jó hangulatú ünnepi ebéddel zárult.

Forrás és fotó: Jézus Szíve Társasága

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41