Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2018. december 29. 8:15
Tahi

Testvértalálkozó

A Jézus Szíve Társasága testvérei számára az elmúlt évben jubileumi sorozat kezdődött, melynek első állomása augusztus 26, az alapítójuk, Bíró Ferenc SJ halálának 80. évfordulója volt.

A jubileumi események a hozzájuk közel állók bevonása mellett lehetőséget kínálnak belső megújulásra is. Ez utóbbinak szép példája, hogy minden hónapban más-más testvér javaslata alapján választanak az Alapító Atya „Gyöngyszemek”-ként őrzött bölcsességei közül, melyeket átelmélkedve erősítik a testvéri összetartozás érzését és elmélyítik szívükben a meghívottságukért érzett hálát.

Az évenként szokásos két alkalommal imádságra hívó triduum anyaga is az ő szellemi örökségéhez, életének állomásaihoz kapcsolódik. A két alkalom egyike Jézus Szíve ünnepéhez, a másik pedig a Társaság születésnapjaként számon tartott január 1-hez kötődik. Ez utóbbi ünnepet minden évben megelőz egy több napos testvéri együttlét, melyet Tahiban, a Szív Lelkiségi Központban szoktak tartani.

Az elmúlt év végi találkozó december 29-én kezdődött. Az örömteli üdvözlések után az első napon az adventi, karácsonyi időben kapott kegyelmekre tekintettek rá, majd a triduum anyaga imádságainak tapasztalatait osztották meg egymással, ami lehetőséget adott mindnyájuknak az egymás életében munkálkodó Gondviselésre való rácsodálkozásra.

A négy napig tartó program alatt a kötetlen együttlétek, pihenés és vidámság mellett a fiatal nőkkel és hivatásgondozással foglalkozó testvérek adtak ízelítőt szolgálatukból, ami után kiscsoportokban beszélgettek a női lét adottságairól, ajándékairól, az ebből fakadó lehetőségekről.

Karizmájuk fontos részeként egy napot a teremtésvédelem témakörében töltve elsőként az Univerzum kialakulásában elmélyedve a teremtett világ szépségeire csodálkoztak rá, majd konkrét, gyakorlati ötletekre koncentrálva közösen gondolkodtak az Isten által elgondolt eredeti rend helyreállításának apró lépésein, lehetőségein.

Szilveszter délutánján a 2019-es – P. Bíró Ferenc 150. születésnapja miatt ismét jubileumi - év várható eseményeit vetítették előre, majd fényképes összeállítás segítségével 2018-as évből felidézve egy-egy emlékezetes pillanatot, visszatekintettek az eltelt év ajándékaira. Az estét lezáró hálaadó szentségimádással készültek az újévi ünnepre. A közösség 98. születésnapján bemutatott ünnepi szentmisében Veréb László atya a Betlehemi kis róka legendáján keresztül Jézus szabaddá tevő szeretetét emelte ki. A homília után Sári Lídia testvér esküújítása újabb lépést jelentett elköteleződése útján. A záró áldást követően a közösség hagyományainak megfelelően ezen a napon köszöntötték általános elöljárójukat, Suller Melindát.

A találkozó jó hangulatú ünnepi ebéddel zárult.

Forrás és fotó: Jézus Szíve Társasága

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41