Ugrás a tartalomra
rólunk és tőlünk Hazai
2015. augusztus 25. 11:45

A Vigiliában a szerzetességről

A Vigilia folyóirat 2015. augusztusi száma tematikus összeállítást közöl a szerzetességről a megszentelt élet évéhez kapcsolódóan.

Magyar Marietta Mirjam A szerzetesi élet formái a történelemben című tanulmányában a kezdetektől tekinti át az evangéliumi tanácsokban megélt szerzetesi élet formáit az első aszkétáktól és remetéktől, az egyházatyák vonatkozó reflexióitól kezdve a kolduló- és tanítórendek alapításán át egészen napjainkig, amikor „régi és új monasztikus közösségek, szerzetesi intézmények, apostoli élet társaságai és világi intézmények tagjai népesítik be a szerzetesi palettát”.

Orosz Atanáz Tanúságtétel a szerzetesi közösségben Kelettől Nyugatig című írásában hangsúlyozza a szerzetesek belső elkötelezettségét, a szerzetesi tisztaságot, a közösségi életben megélt engedelmességet, a keleti szerzetesség tanúságtételét, és a mindennapi „lelki vértanúság” mellett felhívja a figyelmet a vértanúhalált halt szerzetesekre is.

Vértesaljai László Szerzetesek a határon… című cikkében az algériai Tibhirine kolostor trappista szerzeteseinek 1996-os vértanúhalálát idézi fel.

Péceli Imre Bence pedig az 500 éves Avilai Szent Terézről, a kármelita rend kiemelkedő alakjának életéről és munkásságáról ír.

A Vigiliának ebben a számában hazai szerzetesrendek rövid bemutatkozását is olvashatjuk: Boldogasszony Iskolanővérek, Congregatio Jesu, Csornai Premontrei Prépostság, Don Bosco Nővérek, Ferences Szegénygondozó Nővérek, Kismarosi Ciszterci Nővérek, Magyar Bencés Kongregáció, Sarutlan Kármelita Nővérek, Szociális Testvérek Társasága, a Beszélgetés rovatban pedig interjút Alois testvérrel, a Taizéi Közösség priorjával (amely részlet Alois testvér legújabb, a Vigiliakiadásában a közeljövőben magyarul is megjelenő könyvéből).

 

Forrás: Gratuitas/Vigilia Szerkesztősége

 

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41