„A béke a prioritásom”

Hanna Jallouf atya, az újonnan kinevezett aleppói apostoli vikárius kifejezte elkötelezettségét a béke és a kiengesztelődés mellett a háború sújtotta Szíriában, miközben a hívek lelki jólétét helyezi előtérbe.

 

Hanna Jallouf atya (OFM-ferences szerzetes) egy kihívásokkal teli területről származik Észak-Szíriából. Aleppó új apostoli vikáriusa meglepetéssel és alázattal fogadta kinevezését. „Jelentéktelen plébános vagyok Észak-Szíria egy nehéz területéről, és soha nem gondoltam volna, hogy a Szentatya engem választ erre a fontos feladatra” – nyilatkozta a Vatikáni Rádió olasz műsorának. Az elmúlt 22 évben Idlib tartomány Knayeh plébániáját vezette, most pedig Szíriában minden latin szertartású katolikus lelki gondozását bízták rá. Jallouf atya örömmel kezdi meg új küldetését: „A misszió, amelynek örömmel szentelem magam, egy háború sújtotta közösség fenntartása, amely még mindig a februári súlyos földrengés pusztításából próbál lábra állni.” Az Al-Nusra fegyveresei 2014-ben elrabolták Jallouf atyát, amelynek traumája mélyen továbbra is az emlékezetébe vésődött.

Feszültség a hívek között

Lelkipásztori feladatainak megkezdésekor Jallouf atya a béketeremtést nevezte meg a prioritásának az interjúban. A hívek megosztottak, vagy a kormányhoz, vagy a fegyveres lázadó csoportokhoz húznak, akiknek a folyamatos konfliktusai állandósítják a halált és a pusztítást. Jallouf atya döntő fontosságúnak tartja, hogy megbékítse ezeket az egymással szembenálló frakciókat, és megteremtse az egység érzését a még mindig gyűlölettől áthatott légkörben. Jallouf atya kiemelte az idlibi szörnyű helyzetet, és hangsúlyozta a béke sürgős szükségességét. Ebben a heves konfliktusokkal sújtott régióban a keresztény lakosság drámai csökkenése tapasztalható: „10.000-ről mindössze 600-ra”. Még a papok is menekülni kényszerültek, így csak a latin szertartású ferencesek biztosítják a pasztorális ellátást.

Együtt hallgatni és kerülni a politikát

Az egyház hozzájárulhat az ország megbékítéséhez, ha tartózkodik a politikai szerepvállalástól – állítja Jallouf atya. „Nem szabad politikai kérdésekbe belemenni, hanem inkább az emberek társadalmi és mindennapi életére kell összpontosítanunk. Jó dolgokat érhetünk el, ha nem ragadunk bele a politikába.” Emlékeztetett a háború legsötétebb éveiben Idlibben elért pozitív hatásokra, amelyek pozitív változást eredményeztek. A béke előmozdítása iránti elkötelezettsége mellett Jallouf atya célja, hogy felmérje a vallási közösségek, a papok és a hívek lelki jólétét. Azzal, hogy figyelmesen meghallgatja szükségleteiket és vágyaikat, azt reméli, hogy hatékonyan tudja vezetni őket lelki útjukon. Jallouf atya végezetül kiemelte, hogy törekvéseit Isten megdicsőítésének és az Egyház szolgálatának vágya vezérli. Annak a reményének adott hangot, hogy küldetése új aleppói apostoli vikáriusként hozzájárul minden gondjára bízott hívő jólétéhez.

 

Forrás és fotó: vaticannews.va

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Stomfai Zsófia

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
Dobszay Benedek OFM - EM szakmai vezető
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41