Ferenc pápa találkozott a négy éves rabságból szabadult szerzetesnővel

2021. okt. 11. (hétfő) 16:15
Róma

Öröm és megkönnyebbülés a kolumbiai ferences nővér szabadon engedése miatt, akit négy évvel ezelőtt raboltak el Maliban. A pápa a szinódust megnyitó szentmise előtt találkozott Gloria Cecilia Narvaez nővérrel. Maccalli atya, akit korábban Nigerben tartottak fogva, nagy örömének adott hangot a szerzetesnő kiszabadulása miatt.

Az 59 esztendős kolumbiai misszionáriusnőt 2017-ben rabolta el a Maghreb-térségben működő al-Qaeda terrorszervezet. Gloria nővért megviselte a négy éves rabság, de jó állapotban van. Egy évvel Maccalli atya után szabadították ki, az Olasz Külügyminisztérium, az olasz titkosszolgálat és Mali hatóságainak együttműködésével.

Október 5-én érkezett Rómába négy év és nyolc hónapnyi rabság után a szerzetesnő, aki négy fegyveres férfi rabolt el a karangassói plébánián Mali és Burkina Faso határán, négyszáz kilométerre keletre Bamakótól, ahol már hat éve misszióban szolgált három szerzetestársával együtt. A bamakói keresztény közösség gyakran szentmiséket szervezett és folyamatosan imádkozott érte. 2020-ban, amikor már három éve raboskodott, a Mali katolikus helyi egyház imanapot hirdetett kiszabadulásáért.

Gloria nővér Délnyugat-Kolumbiából, Pastóból származik, és a Szeplőtelen Mária Ferences Nővérei kongregációhoz tartozik, amelyet 1893-ban alapítottak Svájcban, és a világ 17 országában van jelen. Nagy örömmel üdvözölte kiszabadítását a kolumbiai püspöki konferencia elnöke, Mario de Jesùs Alvarez Gomez püspök, valamint Mali elnöke is, aki tisztelgett Narvaez nővér bátorsága előtt.

Gigi Maccalli atyát, nigeri misszionáriust egy éve szabadították ki Maliban két évnyi raboskodás után. Mindketten átélték az emberrablás drámáját, amelyben mélyen megtapasztalták a hit erejét. Most óriási örömmel és megkönnyebbüléssel nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak a szerzetesnő kiszabadításáról: „Öröm, öröm, öröm” – lelkesedik Gigi atya, és szavaiban benne van a sivatag, a csönd, a könnyek és a láncok emléke, melyek azonban szárnyakat adtak lelkének. Erre utal most megjelent könyve: „A szabadság láncai. Két évig raboskodtam a Száhel-övezetben” (Emi kiadó). „Azt mondtam magamnak: a lábamat leláncolták, de a szívemet nem. Egy új tér nyílt meg előttem, ahol a küldetésemet másként éltem meg. A szívem zarándokolt”.

Gloria nővér kiszabadításakor újra élte saját szabadulását és hatalmas öröm töltötte el a szívét. A szabadság értékét akkor fogjuk fel igazán, amikor elveszítjük. A raboskodás, a magány ráébreszt arra, hogy milyen szép az élet, amikor szeretet és szabadság tölti ki. Amikor egy év fogság után újra szabad vagy és visszatérsz az életbe, miután megtapasztaltad a magányt, az semmihez nem hasonlítható élmény. Megérted, hogy az embernek nem jó egyedül, hogy a szeretet és a szabadság szálaiból vagyunk szőve, kapcsolatban a szeretteinkkel, Istennel, a világgal: ez az élet! A fogság olyan alapvető dolgokat vesz el tőled, mint megölelni valakit, szabadon találkozni emberekkel, akiket szeretsz. Az ima nagyon sokat segített, hiszen aki hisz, annak semmi nem lehetetlen – vallja Gigi Maccalli atya.

 

Forrás és fotó: www.vaticannews.va

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Stomfai Zsófia

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
Dobszay Benedek OFM - EM szakmai vezető
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41