A megszentelt élet reményét Isten adományának szépsége élteti

2021. dec. 14. (kedd) 09:00
Róma

Ferenc pápa december 11-én, szombaton délelőtt az Apostoli Palota Kelemen-termében találkozott a Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregáció plenáris ülésének 60 résztvevőjével, köztük João Braz de Aviz bíborossal, a kongregáció prefektusával.

Ferenc pápa elsőként köszönetet mondott a kongregáció tagjainak munkájáért, amelyet az Evangélium szolgálatában tesznek, továbbá elismerésének adott hangot mindazoknak, akik hisznek a megszentelt élet jövőjében. Felidézte Szent II. János Pál pápát, aki püspöki szinódust hívott össze a témában a világszinten csökkenést mutató hivatások miatt. Az adomány szépségére alapuló remény azonban él, amely maga a megszentelt élet. És ez a döntő: Isten adományára kell összpontosítani, hívásának ingyenességére, Igéjének és Lelkének átformáló erejére. Ezzel a lelkülettel buzdítok mindenkit, hogy bizalommal tekintsen a jövőbe.

Ezt követően a Szentatya a kongregáció által végzett szolgálatról szólt, amelyet két fő tevékenységben jelölt meg: felismerni és elkísérni. Hangsúlyozta, hogy a kongregációnak összetett, elmélyült munkát kell végeznie sok esetben párbeszédben az intézetek elöljáróival és a lelkészekkel. Ez a felismerés, a tisztán látás komoly és türelmes munkája, amely csakis a hit és az ima segítségével valósulhat meg. Ezen kívül fontos a kíséret, amely főként az új alapítású közösségek esetében jelentős, mert ezek az önreferencia veszélyének vannak kitéve.

Ferenc pápa utalt a kongregáció és a püspökök közötti együttműködés jelentőségre az új közösségek és a megszentelt élet új formáinak elfogadása terén. Ezzel elkerülhető, „hogy meggondolatlanul hívjanak életre haszontalan vagy életképtelen intézményeket” (Perfectae caritatis, 19.), azaz megfelelő kritériumokkal kell ellátni a főpásztorokat és Isten népét az új elképzelések tekintetében.

A püspökök és a szentszéki hivatalok közötti párbeszéd és együttműködés a szinodális folyamatoknak is fontos része. A megszentelt életet élők pedig arra hivatottak ebben az időszakban, hogy járuljanak hozzá a megkezdett szinodális folyamathoz: hozzájárulás, amelyhez a testvériség és az osztozás gyakorlása által merítenek a közösségi életben és az apostoli feladatvállalásban. 

 

Forrás és fotó: vaticannews.va

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Stomfai Zsófia

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
Dobszay Benedek OFM - EM szakmai vezető
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41