Priorváltás volt a taizéi ökumenikus szerzetesközösségben

Taizé

 

A szombat esti, Krisztus feltámadására kis „fény-liturgiával” is emlékező közös ima keretében adta át priori szolgálatát a német és római katolikus vallású Alois testvér az angol anglikán Matthew testvérnek. A jelenleg 69 éves Alois testvért a 2005-ben erőszakos halált halt közösségalapító, Roger testvér nevezte ki utódjának, jó pár évvel a halála előtt. Tizennyolc évi szolgálat után történt az újabb váltás, ezennel Alois testvér önként adta át az elöljárói szolgálatot. Alois korábban azt nyilatkozta, hogy úgy érzi, eljött az ideje annak, hogy átadja hivatalát egy olyan testvérnek, aki utána érkezett a közösségbe. Elmondta, hogy a taizéi közösség családjellegű, ezért a priori szolgálatnak nincs felső korhatára, és nem kötik meghatározott időtartamhoz sem. „Az fogalmazódott meg bennem: úgy szeretném átadni a helyemet, hogy még legyen időm kényszerítő körülmények nélkül előkészíteni a váltást. Az elmúlt két évben minden testvéremmel konzultáltam, imádkoztunk, együtt gondolkoztunk. Választásom Matthew testvérre esett, őt jelöltem ki következő taizéi priornak. Minden bizalmam az övé, hogy biztosítani fogja a folytonosságot, és megfelelő lépéseivel ösztönözni tudja a testvéreket, hogy közösségünk - alapítónk víziója szerint - »a közösség kis példázatává« válhasson”.

Matthew testvér (polgári nevén Andrew Thorpe, aki 1986 óta tagja a közösségnek) egyszerű szertartás keretében vette át az elöljárói szolgálatot az előző priortól, majd a testvérek mindnyájan megáldották őt. Miután az új elöljáró külön-külön köszöntötte minden szerzetestestvérét, szokásos módon folytatódott a szombat esti közös ima. Az éppen Taizében tartózkodó több száz fiatal mellett az eseményen több egyház képviselői és a közösség barátai is részt vettek.

 

Forrás: hittan.ro facebook oldal

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Stomfai Zsófia

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
Dobszay Benedek OFM - EM szakmai vezető
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41