Veszélyben az ukrán gyerekeket segítő tanoda a Piarista Gimnnáziumban

Kétséges, hogy januártól tovább tud-e működni az Budapesti Piarista Gimnáziumban működő, ukrán menekült diákoknak és édesanyáknak létrehozott tanoda. A tanodában főként magyarul tanítják a gyerekeket, iskolai felzárkóztatás zajlik, sport, továbbá traumafeldolgozó csoportot szerveznek szülőknek. A Piarista Gimnáziumban működő ukrán program közösségi adománygyűjtésbe kezdett.

 

Yulia az ukrajnai háború első hónapjaiban érkezett édesanyjával Budapestre. Mindketten abban bíztak, hogy hamar hazatérhetnek, mostanra viszont rájöttek: hosszú távra kell berendezkedniük. Yulia ma már magyar iskolába jár, édesanyjának pedig magyarul kell beszélnie a munkahelyén. Mindketten nehéz helyzetben vannak, de nagyon igyekeznek. 

Bár a háború kitörésekor elárasztották a sajtót az ukrajnai menekültek történetei, mostanra mintha megfeledkeztünk volna arról a több ezer menekült gyerekről és szüleikről (főleg édesanyjukról), akiknek beláthatatlan ideig kell itt boldogulni. A Piarista Gimnáziumban működő ukrán tanoda nekik akar segítséget nyújtani az életben és abban, hogy az iskolában és a munkában valóban legyen esélyük megtalálni a helyüket. 

Horváth Bálint, a Budapesti Piarista Gimnázium igazgatója kiemelkedően fontosnak tartja a projektet. “Az ukrán gyerekeknek az utóbbi másfél évben sokat javult a nyelvtudásuk. Jól értenek magyarul, de megszólalni, mondatokat formálni, írni és olvasni nehezen tudnak. Úgy látom, hogy azok a diákok, akik délelőtt magyar közegben vannak és még kapnak segítséget délután is, egyre jobbak a szövegértésben, de ez attól is függ, hogy mennyire befogadó az a közeg, ahova járnak. Nálunk magyar mint idegen nyelv tanárok tanítják őket, ez abban segít, hogy az iskolában jobban el tudják végezni a feladataikat. Azért kérünk támogatást, hogy januártól továbbra is tudjuk alkalmazni azokat a tanárokat, akik szakszerűen támogatják az ukrán diákokat tanulását és ezáltal beilleszkedését.” 

“Általános tapasztalat, hogy az idei tanév elején a gyerekek és a szülők rádöbbentek, hogy meg kell tanulniuk magyarul”, 

mondja Pavlovszki Natasa, a Piarista Gimnáziumban működő ukrán program szakmai vezetője. “Korábban abban bíztak, hogy hamarabb haza tudnak menni, de mivel a háború elhúzódik, elkezdtek hosszabb távon Magyarországgal tervezni. Ez látszik a délutáni tanodánk iránti érdeklődésben is: szeptembertől jelentősen növekedett a magyarul tanulni vágyók száma. A kicsik és a kamaszok is többen vannak. 

Ráadásul most sokkal kevesebb támogatást kapnak már az ukrán menekültek és a nekik segíteni akaró szervezetek, a háború nem újdonság, csakhogy az integráció kérdése egyelőre nem oldódott meg.

A gyerekek tanulási nehézségekkel küzdenek, nehezebben találnak magyar barátokat, az anyukák gyakran elakadnak a munkakeresésben”, folytatja a program szakmai vezetője. 

“Megfigyeltük viszont, hogy a diákok lelkileg jobban vannak, az év során kezdtek adaptálódni a magyar viszonyokhoz, már nincs mindenhol traumahangulat. 

Abban bízunk, hogy a következő, 2023/24-es tanévtől kezdve teljeskörűen részt tudnak már venni az iskolai életben. Ehhez viszont arra van szükségük, hogy a közösségi támogatást iskola után is megkapják és a magyar nyelv tanulásában is segítsünk nekik. Mi általánosságban úgy látjuk, hogy minél kisebb, annál sikeresebb egy gyerek, annál gyorsabban alkalmazkodik a körülményekhez.”

A szülőkkel kapcsolatban Pavlovszki Natasa megjegyzi, hogy velük azért más a helyzet. “Nekik nehezebb a beilleszkedés, kevesebb lehetőségük is van, pedig az ő jólétük és hangulatok erősen befolyásolja a gyerekeik hangulatát. 

A mi tapasztalatunk az, hogy az ukrán anyukák igenis akarnak magyarul tanulni. Magyar beszélgető klubot is szerveztünk nekik éppen ezért, erre is sokan jelentkeztek.” 

A tanulásban piarista diákok is segítenek az ukrán menekült gyerekeknek önkéntes munka keretében. Ilyenkor egy-egy gimnáziumi diák leül egy ukrán fiatal mellé, és együtt oldják meg a leckét, beszélgetnek. 

Pavlovszki Natasa hangsúlyozza, hogy “itt, a Piarista Gimnázium ukrán tanodájában mi azoknak tudunk segíteni, akik tényleg szeretnének a magyar közösség része lenni és beilleszkedni.” Kiemeli ugyanakkor azt is, hogy a program komoly anyagi gondokkal küzd, ezért kezdődött az adománygyűjtés. Az adományokat december folyamán várják, ezen is múlik, hogy milyen formában tudják folytatni a tevékenységüket. 

A támogatást ezen a linken várja a szervezet. Adományozás esetén minden támogató részt vehet a Budapesti Piarista Gimnázium bejárásán Horváth Bálint igazgató vezetésével egy januári időpontban. 

Forrás: adjukossze.hu

Videók

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41