Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi Fotó galéria
2015. november 7. 10:00 to 2015. november 8. 9:45
Budakeszi, Debrecen

800. évforduló - ünnepi megnyitók

A magyar domonkos nővérek november 7-én Budakeszin ünnepelték a Domonkos-rend alapításának nyolcszáz éves jubileumát.

Debrecenben Bosák Nándor megyéspüspök, Sopronban Barna Ferenc Máté általános vikárius, Hódmezővásárhelyen pedig Mészáros József Domonkos mutatott be ünnepi szentmisét.

 

„Boldog a nép, amely tud ünnepelni, és arcod fényében járhat, Uram”  
(Zsolt 88, 16)

A debreceni Szent László domonkos templomban Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi nyugalmazott püspök, apostoli kormányzó november 7-én ünnepi szentmise keretében nyitotta meg a jubileumi évet.

A debreceni Szent László domonkos templomban tartott ünnepség az esti dicséret éneklésével kezdődött, ezt követően Leszkovszky Pál OP rövid ismertetőt tartott a Domonkos-rend történetéről és lelkiségéről. A Szent Domonkos által alapított rendet 1216. december 22-én kelt bullájával erősítette meg III. Honoriusz pápa. Megalakulásuk 800. évfordulóját jubileumi évvel ünneplik, amely világszerte minden templomukban november 7-én, a Domonkos-rend minden szentjének liturgikus ünnepén kezdődött meg, ünnepélyes szentmisével.

A debreceni Szent László domonkos templomban Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi nyugalmazott püspök, apostoli kormányzó ünnepi szentmise keretében nyitotta meg a jubileumi évet.

800 éve III. Honoriusz pápa jóváhagyta az új szerzetesi közösséget, mely Szent Domonkos szellemében jött létre, hogy a közösség tagjai Isten országának gyarapítására szenteljék az életüket. Ma a Domonkos-rendben a domonkos mindenszentek ünnepe van. Szent az, aki részesül az örök életben – kezdte homíliáját Bosák Nándor püspök.

A domonkos szenteket számba véve azokra gondolunk, akik életüket Istennek szentelve ebben a közösségben élték le. De a kört ki kell tágítani: a domonkosok közösségéhez tartoznak azok is, akik az ő szolgálatuk, példájuk, tanításuk alapján jutottak be a mennyországba. Hogyan visz előre minket a szentekre való emlékezés? Sirák fia könyvéből hallottunk a sikertelen és a sikeres életekről (Sir 44,1–15). Az evangélium az emberi bölcsesség forrása, aki tehát rátalál, az jó útra talál – hangsúlyozta a főpásztor. Az evangélium a gazdag ifjúról szól, aki nem vállalja Jézus követését, mert nem tud lemondani vagyonáról. Távozása után az apostolok, főleg Péter, öntudattal veti fel a kérdést: Mit kap az, aki elhagyja apját, anyját: mi nem hagytunk el téged, mi lesz a jutalmunk? És Jézus ezt válaszolja: Aki bármilyen áldozatot hoz érte, százannyit kap, és az örök élet lesz az öröksége (vö. Mt 19,27–29; Mk 10,28–31; Lk 18,28–30).

A szerzetes áldozatot tud hozni, ha megértette hivatását. Lemond, vagy másképp fogalmazva: hátrébb tesz dolgokat, hogy Isten dolgaira tudjon figyelni. A szerzetesi hármas fogadalom: a szegénység, a tisztaság és az engedelmesség megélése kiemel az élet forgatagából.

Minden rendnek van karizmája, Szent Domonkos rendjének a tanítás. Ő látva kora emberének szegénységét és legfőképp lelki nyomorát, tudatlanságát, azt akarta, hogy értsék meg az emberek az evangéliumot, és annak szellemében éljenek. Domonkos, aki jómódú családból származott, és kanonoki rangra is eljutott, félretette a hatalom jegyeit, s lehajolt az emberekhez.

Mások mellé kell állnunk – és ez volt Szent Domonkos tanítása. Boldogságunk az, ha felemelünk másokat. Alapvető feladatunk meglátni, hogy az adott helyzetben mi az, ami az embert kiemeli, fölemeli a rabságból arra a szintre, mely nemcsak a világ törvényeit, de Isten törvényeinek megtartását is jelenti – zárta szentbeszédét a püspök.

A szentmise végén Velkey Ferenc, a debreceni önkormányzati képviselő-testület elnöke megköszönte Bosák Nándor püspöknek a plébánia és a hívek 22 éves szolgálatát. Az ünneplés a II. János Pál teremben folytatódott agapéval, beszélgetéssel, s egy képes összeállítás megtekintésével, mely felidézte Bosák Nándor látogatásait a Szent László-plébánián. 

Forrás és fotó: Magyar Kurír/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Radnai Kinga - asszisztens
Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Schumicky Mária - NEK kapcsolattartó
Tóth Rezeda - NEK asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41