Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2017. október 6. 15:45
Eger

90. évforduló

A Ferences Szegénygondozó Nővérek rend megalapításának 90. évfordulóját ünnepelte október 6-án az Egri Érseki Palota Látogatóközpontban. 

18 fővel az ország három városában a mai napig aktív a szegénygondozó rend.  Ám a megújulás szükséges, amihez a gyökerek adhatnak jó kiindulópontot, tudtuk meg az általános főnöknőtől:

"Azt gondolom, hogy  - talán egy picit - lehetne keresni azokat a lehetőségeket, ahol a mai helyzetben tudunk együtt dolgozni. Egy kicsit úgy segíteni, hogy az valamilyen szinten gyökeresebb segítség lehessen, ne csak felületi kezelés, egy-egy kis adománnyal, hanem akár mélyebb megoldást adni egy-egy problémára. Ez nagyon sokszor nem könnyű, és sokszor azt tapasztaljuk, hogy mindenki inkább csak keresi, hogyan tudja ezt megvalósítani ma. Talán hiányzik az a nagyon átfogó rendszer, ami régen megvolt - fogalmazott Kóródi M. Veronika.

"A két világháború között az állam, a civil szervezetek, és az egyház összefogásával alakult ki Egerben a szegénygondozás egy új rendszere, amely az Egri Norma nevet kapta. Ez bővült később országossá, legyünk büszkék erre a névre" - mondta beszédében Ternyák Csaba egri érsek.  A főpásztor arra is rámutatott, szegények mindig voltak és lesznek, ezt maga Jézus is megfogalmazta, az egyház pedig mindig gondot viselt az elesettekre, már az apostoloktól kezdődően: "A szegények szolgálata az évszázadok során mindig áttüzesítette újra és újra Jézus követőinek a szívét, gondoljunk csak a legnagyobbakra - és itt most csak néhány nagyot akarok fölemlíteni: Szent Ferenc atyánkra, akinek néhány nappal ezelőtt volt az ünnepe, aztán gondolhatunk Teréz anyára, aztán még sokakra, akik a történelem során ezt fontosnak tartották. Napjainkban az Egri Főegyházmegye, sőt a Magyar Katolikus Egyház elsősorban a nővérek szolgálatán, a Katolikus Karitászon keresztül, aztán a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül teszi ezt.  Mindegyiket ugyanaz az eszme fűti, hogy a szegényekben, a rászorulókban is Jézus Krisztust lássuk meg."

Az ünnepség során a rend kialakulásáról, működéséről tartottak rövid ismertetőket a nővérek, zárásképp pedig az Egri Érseki Fiúkórus adott rövid műsort. Az Egri Norma elmúlt 90 évéből egy kiállítás is nyílt (mely dec.31-ig tekinthető meg) az érseki palota földszinti kiállító helységében. A látogató korabeli fotók, dokumentumok és egyéb tárgyak révén kaphat képet a ferences szegénygondozás elmúlt évtizedeiről.

Forrás és fotó: http://eger.egyhazmegye.hu/hirek/hirek-200/ferences-szegenygodozo-noverek-unnepe

Videók:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Radnai Kinga - asszisztens
Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Schumicky Mária - NEK kapcsolattartó
Tóth Rezeda - NEK asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41