Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2017. október 6. 15:45
Eger

90. évforduló

A Ferences Szegénygondozó Nővérek rend megalapításának 90. évfordulóját ünnepelte október 6-án az Egri Érseki Palota Látogatóközpontban. 

18 fővel az ország három városában a mai napig aktív a szegénygondozó rend.  Ám a megújulás szükséges, amihez a gyökerek adhatnak jó kiindulópontot, tudtuk meg az általános főnöknőtől:

"Azt gondolom, hogy  - talán egy picit - lehetne keresni azokat a lehetőségeket, ahol a mai helyzetben tudunk együtt dolgozni. Egy kicsit úgy segíteni, hogy az valamilyen szinten gyökeresebb segítség lehessen, ne csak felületi kezelés, egy-egy kis adománnyal, hanem akár mélyebb megoldást adni egy-egy problémára. Ez nagyon sokszor nem könnyű, és sokszor azt tapasztaljuk, hogy mindenki inkább csak keresi, hogyan tudja ezt megvalósítani ma. Talán hiányzik az a nagyon átfogó rendszer, ami régen megvolt - fogalmazott Kóródi M. Veronika.

"A két világháború között az állam, a civil szervezetek, és az egyház összefogásával alakult ki Egerben a szegénygondozás egy új rendszere, amely az Egri Norma nevet kapta. Ez bővült később országossá, legyünk büszkék erre a névre" - mondta beszédében Ternyák Csaba egri érsek.  A főpásztor arra is rámutatott, szegények mindig voltak és lesznek, ezt maga Jézus is megfogalmazta, az egyház pedig mindig gondot viselt az elesettekre, már az apostoloktól kezdődően: "A szegények szolgálata az évszázadok során mindig áttüzesítette újra és újra Jézus követőinek a szívét, gondoljunk csak a legnagyobbakra - és itt most csak néhány nagyot akarok fölemlíteni: Szent Ferenc atyánkra, akinek néhány nappal ezelőtt volt az ünnepe, aztán gondolhatunk Teréz anyára, aztán még sokakra, akik a történelem során ezt fontosnak tartották. Napjainkban az Egri Főegyházmegye, sőt a Magyar Katolikus Egyház elsősorban a nővérek szolgálatán, a Katolikus Karitászon keresztül, aztán a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül teszi ezt.  Mindegyiket ugyanaz az eszme fűti, hogy a szegényekben, a rászorulókban is Jézus Krisztust lássuk meg."

Az ünnepség során a rend kialakulásáról, működéséről tartottak rövid ismertetőket a nővérek, zárásképp pedig az Egri Érseki Fiúkórus adott rövid műsort. Az Egri Norma elmúlt 90 évéből egy kiállítás is nyílt (mely dec.31-ig tekinthető meg) az érseki palota földszinti kiállító helységében. A látogató korabeli fotók, dokumentumok és egyéb tárgyak révén kaphat képet a ferences szegénygondozás elmúlt évtizedeiről.

Forrás és fotó: http://eger.egyhazmegye.hu/hirek/hirek-200/ferences-szegenygodozo-noverek-unnepe

Videók:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41