Ugrás a tartalomra
normál Rendi
2017. október 4. 18:00
Szentgotthárd

A kereszténység a kezdetek óta jelen van Indiában

Október 4-én Fernandes Loyd SVD verbita atya tartott előadást Szentgotthárdon. 

A család - és az emberek szeretete a legfontosabb – talán így lehetne összefoglalni egy mondatban Fernandes Loyd SVD vasvári káplán majd egy órás előadását, melyet a „Kereszténység Indiában” címmel tartott Szentgotthárdon. A szentgotthárdi Keresztény Megmozdulások Egyesületének meghívásának eleget téve, október 4-én diavetítéssel egybekötött életrajz-korképet festett a káplán úr a mai Indiában élő keresztényekről, a keresztény családok mindennapjairól.

A Refetóriumban mintegy félszázan zenés, dicsőítő dallal tettek tanúságot Jézusba vetett hitük mellett Lőrincz Gábor kántor vezetésével, majd Dr. Schultz Antal, a KeMESZe elnöke köszöntötte a megjelenteket. 

A négy esztendeje hazánkban élő káplán bevezető mondataiban megjegyezte: Indiáról egész nap lehetne beszélni, oly nagy ország, amely harminc államból áll. Egy embernek négyféle nyelvet kell tudnia-beszélnie ahhoz, hogy az ország minden szegletében megértethesse önmagát. A háromféle vallásnak, háromféle nyelvezete van, így arról is megismerszik, hogy ki mely vallás követője. 

Az előadáson elhangzott, hogy a keresztény hit nem új keletű Indiában, hisz' a „kétszer is kételkedett” Szent Tamás apostol járt ezen a vidéken. Szent Tamás apostol Indiában végzett apostoli tevékenysége révén a dél-indiai keresztények az úgynevezett szíriai irányzatot követik, aminek két ága alakult ki: a keleti (káldeus) és a nyugati (antiochiai) kereszténység. Az általa alapított egyik legnagyobb mai egyház neve a szír-malabár katolikus egyház. A hittérítő vértanúhalálát követően – miután több hatalom is gyarmatosította az országot – a XVI. században érkezett a földrészre Xavéri Szent Ferenc, akit igen nagy tisztelet övez az indiai keresztények körében. 

Előadásában a verbita Atya (Societas Verbi Divini) hangsúlyozta, az Indiában élő keresztények közösen végzett reggeli imával kezdik a napot, mely egymásnak adott áldással ér véget. Ugyancsak mindennap, este is összegyűlik a család minden tagja a házioltárnál közös imádságra, ezen időszak alatt „megszűnik” a ház körüli munka. 

Mint mondta, nem véletlen, hogy a Mennyei Atya világosságot és sötétséget teremtett. Lehetőséget adva a munkára, és a pihenésre. Lehetőséget adott a mindennapi találkozásra, amellyel élnünk kell – akár mindennap. 

A humorral bőven átszőtt előadást Pácz Gábor hitoktató köszönte meg a jelenlévők nevében.

 

Szöveg és fotó: Horváth R. László /Szombathelyi Egyházmegye

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41