A kereszténység a kezdetek óta jelen van Indiában

2017. okt. 4. (szerda) 18:00
Szentgotthárd

Október 4-én Fernandes Loyd SVD verbita atya tartott előadást Szentgotthárdon. 

A család - és az emberek szeretete a legfontosabb – talán így lehetne összefoglalni egy mondatban Fernandes Loyd SVD vasvári káplán majd egy órás előadását, melyet a „Kereszténység Indiában” címmel tartott Szentgotthárdon. A szentgotthárdi Keresztény Megmozdulások Egyesületének meghívásának eleget téve, október 4-én diavetítéssel egybekötött életrajz-korképet festett a káplán úr a mai Indiában élő keresztényekről, a keresztény családok mindennapjairól.

A Refetóriumban mintegy félszázan zenés, dicsőítő dallal tettek tanúságot Jézusba vetett hitük mellett Lőrincz Gábor kántor vezetésével, majd Dr. Schultz Antal, a KeMESZe elnöke köszöntötte a megjelenteket. 

A négy esztendeje hazánkban élő káplán bevezető mondataiban megjegyezte: Indiáról egész nap lehetne beszélni, oly nagy ország, amely harminc államból áll. Egy embernek négyféle nyelvet kell tudnia-beszélnie ahhoz, hogy az ország minden szegletében megértethesse önmagát. A háromféle vallásnak, háromféle nyelvezete van, így arról is megismerszik, hogy ki mely vallás követője. 

Az előadáson elhangzott, hogy a keresztény hit nem új keletű Indiában, hisz' a „kétszer is kételkedett” Szent Tamás apostol járt ezen a vidéken. Szent Tamás apostol Indiában végzett apostoli tevékenysége révén a dél-indiai keresztények az úgynevezett szíriai irányzatot követik, aminek két ága alakult ki: a keleti (káldeus) és a nyugati (antiochiai) kereszténység. Az általa alapított egyik legnagyobb mai egyház neve a szír-malabár katolikus egyház. A hittérítő vértanúhalálát követően – miután több hatalom is gyarmatosította az országot – a XVI. században érkezett a földrészre Xavéri Szent Ferenc, akit igen nagy tisztelet övez az indiai keresztények körében. 

Előadásában a verbita Atya (Societas Verbi Divini) hangsúlyozta, az Indiában élő keresztények közösen végzett reggeli imával kezdik a napot, mely egymásnak adott áldással ér véget. Ugyancsak mindennap, este is összegyűlik a család minden tagja a házioltárnál közös imádságra, ezen időszak alatt „megszűnik” a ház körüli munka. 

Mint mondta, nem véletlen, hogy a Mennyei Atya világosságot és sötétséget teremtett. Lehetőséget adva a munkára, és a pihenésre. Lehetőséget adott a mindennapi találkozásra, amellyel élnünk kell – akár mindennap. 

A humorral bőven átszőtt előadást Pácz Gábor hitoktató köszönte meg a jelenlévők nevében.

 

Szöveg és fotó: Horváth R. László /Szombathelyi Egyházmegye

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41