Ugrás a tartalomra
normál Nemzetközi
2017. szeptember 24. 7:45
Róma

Aláírták a megállapodást a Jézus Társasága és a Kommunikációs Titkárság együttműködéséről

Szeptember 21-én, csütörtökön délelőtt került sor az aláírásra, néhány nappal Stefanizzi atya századik születésnapja után - mondta Dario Edoardo Viganò prelátus, a vatikáni Kommunikációs Titkárság prefektusa.

„P. Stefanizzi a II. vatikáni zsinat idején volt a Vatikáni Rádió igazgatója: erről az eseményről kellett tudósítani azoknak az embereknek, akik nem beszéltek latinul, nem ismerték a teológiát. Ebből a szempontból Stefanizzi atya a felhasználó-központú utat választotta, vagyis elsődleges figyelmet szentelt a kommunikáció célközönségének, amely ma a Ferenc pápa által óhajtott vatikáni médiareform középpontjában áll.  Stefanizzi atya képes volt közvetíteni a zsinati aulában zajló eseményekből azt, amit az embereknek tudniuk kellett, hogy így elkerüljék a zsinat kettős, „belső” és „külső” olvasatát, amit XVI. Benedek és Ferenc pápa is több ízben kiemelt”.

A Kommunikációs Titkárság prefektusa személyesen és a dikasztérium nevében is háláját fejezte ki a Jézus Társaságának, amellyel az elmúlt másfél évben újragondolták a jezsuiták jelenlétét immár nem a Vatikáni Rádióban, hanem egy jóval nagyobb egységen belül. Az egyezmény aláírásával a Jézus Társasága kész erre a szolgálatra az apostoli küldetés szerint a kommunikáció világában. Viganò prelátus tolmácsolta továbbá a pápa háláját és elégedettségét a reformfolyamatban való új együttműködési forma miatt.

„Ezzel a lépéssel engedelmeskedünk a Szentatyának az általa megjelölt kritériumoknak megfelelően. Az új együttműködés nagyon gyümölcsöző lesz, mert amikor az egyházat szolgáljuk, az túlmutat a személyes megelégedésen. A szolgálat meghalad valamennyiünket, és reméljük, hogy hivatásunkat Istennek tetsző módon élhetjük meg, vagyis nem csupán szakemberekként, hanem az isteni misztérium megtapasztalása által átalakított jó szakemberekként”.

„Az idők változnak – nyilatkozta a maga részéről P. Juan Antonio Guerrero Alves, a Jézus Társasága delegátusa, aki aláírta a megegyezést. – A jezsuita hivatáshoz tartozik az egyház szolgálata úgy, ahogyan azt az egyház kéri. Örömmel tölt el minket a kommunikáció terén nyújtott szolgálatunk, mert ezáltal hozzájárulhatunk a Szentatya kívánta reformokhoz”.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41