Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2017. január 25. 13:30
Pannonhalma

Beöltözést ünnepeltek a pannonhalmi bencések

Január 25-én, Szent Pál megtérésének ünnepén a pannonhalmi bencés közösség ismét megemlékezett a montecassinói monostorral kötött több mint 800 éves imaszövetségről. Az ünnep keretében Kisnémet Fülöp testvér magára öltötte a szerzetesruhát.

Szent Pál megtérésének ünnepe idén több szempontból is különleges nap volt a pannonhalmi bencések életében. Mindenekelőtt azért, mert a szerzetesközösség hagyományosan ezen a napon emlékezik meg arról, hogy 1212. január 25-én imaszövetséget kötött a magyarországi Szent Márton és az itáliai Cassinum hegyén álló két monostor apátja, Oros és Adenulf. Az imaszövetséget többször megerősítették, és ezen a napon a két szerzetesközösség évente megemlékezik egymásról az ünnep liturgiájában. Az élő kapcsolat jele volt, hogy tavaly Donato Ogliari montecassinói apát, Szent Benedek 192. utódja az Unitas találkozó keretében Pannonhalmára látogatott.

Szent Pál megtérése idei ünnepének laudesében Kisnémet László felvételét kérte a közösségbe. A beöltözés során a Fülöp nevet kapta, és megkezdte noviciátusát. Fülöp testvér egyetemistaként történelmet és szociológiát tanult. 2016 áprilisa óta volt a Pannonhalmi Főapátság jelöltje.

Gérecz Imre magiszter így buzdította: „A tarsusi Pál apostol útra küldött testvér. Olyan ember, akinek nagy utat kellett megtennie Isten Egyházának üldözésétől Krisztus szavának meghallásáig. Olyan igehirdető, aki sokat fáradozott. Olyan tanítvány, akit megtérése tett alkalmassá arra, hogy Isten kegyelméről hitelesen tehessen tanúságot. Kedves Fülöp testvér! Téged is apostolnak hívott meg Isten. Apostolnak, hogy Krisztus pannonhalmi közösségében hallgasd figyelmesen a Mester tanítását. Apostolnak, hogy az Eucharisztia asztaláról a te segítségeddel minél többen részesüljenek az élet kenyerében. Apostolnak, hogy állandó megtérésben élj, és így hiteles tanúságot tegyél Isten irgalmáról.”

A nap kirándulással folytatódott, amelynek keretében a közösség tagjai meglátogatták a megújulóban lévő majki remeteséget.

Forrás: Magyar Kurír/Pannonhalmi Főapátság

Fotó: Horváth Tamás

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Radnai Kinga - asszisztens
Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Schumicky Mária - NEK kapcsolattartó
Tóth Rezeda - NEK asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41