Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi Fotó galéria
2015. február 2. 11:30
Óbudai Kulturális Központ

Bicentenáriumi Don Bosco ünnep

A Don Bosco Szaléziak január 31-én ünnepelték a rend alapítója, Bosco Szent János égi születésnapját. Az Óbudai Kulturális Központ színháztermében megtartott ünnepség díszvendége Ivo Coelho atya volt, aki a szalézi rend egyetemes formációs felelőse és Rómából érkezett Magyarországra.

A szaléziakról azt mondják, hogy náluk minden az alapítóról, Don Boscóról szól – ez a mai napon teljesen jogos és érthető volt: róla szólt a prédikáció, láttuk megszemélyesítve, hallottuk megénekelve, fotókon és bőröndökben, de főleg az emberek szívében volt jelen, akik mind azért jöttek el, mert tisztelik ezt a kétszáz éves nagy szentet és szeretik a szaléziakat.

A helyszínen már tíz órától várták az érkezőket, a Szalézi Család tagjait az egész országból, akik a kezdésig megtekinthették a szeptemberben meghirdetett Bőrönd-vetélkedő legötletesebb alkotásaiból készült kiállítást és egy kiállítást a Don Boscóról készült fotókból, valamint válogathattak a Don Bosco Kiadó gazdag kínálatából. 

Az ünneplés 11 órakor szentmisével kezdődött, amelyet Ábrahám Béla tartományfőnök atya paptestvéreivel együtt mutatott be. A szentbeszédet Ivo Coelho atya mondta.

A szentmise után a tartományi díjak kiosztása következett. Az idei bicentenáriumi évben a hagyományos egy helyett két-két díjat osztottak ki. Don Bosco-díjat kapott Máthé György szolnoki plébános és Ónodi Gáboróbudai szalézi munkatárs. Mindketten nagyon sokat tettek a szalézi ügyért. A kiemelkedő pedagógiai teljesítményért járó, tavaly alapított Sándor István-díjat a szalézi intézmények pedagógiai felelőse, Koblencz Attila, és a kazincbarcikai Don Bosco Szakiskola igazgatóhelyettese, Molnár-Gál Bélavehette át. A Szalézi Ifjúsági Mozgalom minden évben Savio Szent Domonkos-díjban részesít egy szalézi animátort, aki hosszú idő óta tevékenyen részt vesz az oratóriumi munkában és segíti a tartományi programokat is. A díjat idén van der Meer Dorottya óbudai szalézi animátor vehette át Ábrahám Béla tartományfőnök atyától.

A díjak kiosztását a Bőrönd-vetélkedő nyerteseivel folytatták. A Bosco Szent Jánosról, Boldog Sándor Istvánról, illetve a szaléziakról szóló bőröndök elkészítői szalézi ajándéktárgyakból összeállított értékes ajándékcsomagokat kaptak.

Az ünnepi műsorban felléptek az óbudai Szent Péter és Pál Szalézi Általános Iskola tanulói, majd bemutatták a „Gyermekek fénye” című, Don Bosco élete nyomán készült rockopera CD-jét. Az eseményen megjelent a szövegíró, Szőke István Atilla és a zeneszerző, Szűts István, aki elmondta, hogy a zenemű színpadi változatán is hamarosan megkezdik a munkát. Megjelentek a főbb szerepeket éneklő művészek, akik előadtak néhány szerzeményt a rockoperából. A dalokat fergeteges taps kísérte, különösen a záró Szaléziak címűt, amely már most sláger-gyanús.

A Szalézi Ifjúsági Mozgalom fiataljai a Habakukk-Show címre keresztelt humoros összeállítással léptek színpadra, amelyben jeleneteket mutattak be Don Bosco életéből is. A műsort az óbudai Don Bosco kórus vidám énekszámával zárták.

A program után agapéval vendégeltek meg mindenkit, és aki még tudott, szívesen maradt beszélgetni a ritkán látott ismerősökkel. A szalézi munkatársak kihasználták az alkalmat egy évkezdő közgyűlésre és a legfontosabb tennivalók megbeszélésére, míg a kedves római vendég már a repülőtér felé sietett, hogy visszatérjen a rend központjába.

Áldott Don Bosco ünnepet a magyar Szalézi Család minden tagjának! 
Méltó kezdete volt ez az előttünk álló bicentenáriumi évnek.

Forrás: Szaléziak.HU

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Radnai Kinga - asszisztens
Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Schumicky Mária - NEK kapcsolattartó
Tóth Rezeda - NEK asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41