Bicentenáriumi Don Bosco ünnep

2015. feb. 2. (hétfő) 11:30
Óbudai Kulturális Központ

A Don Bosco Szaléziak január 31-én ünnepelték a rend alapítója, Bosco Szent János égi születésnapját. Az Óbudai Kulturális Központ színháztermében megtartott ünnepség díszvendége Ivo Coelho atya volt, aki a szalézi rend egyetemes formációs felelőse és Rómából érkezett Magyarországra.

A szaléziakról azt mondják, hogy náluk minden az alapítóról, Don Boscóról szól – ez a mai napon teljesen jogos és érthető volt: róla szólt a prédikáció, láttuk megszemélyesítve, hallottuk megénekelve, fotókon és bőröndökben, de főleg az emberek szívében volt jelen, akik mind azért jöttek el, mert tisztelik ezt a kétszáz éves nagy szentet és szeretik a szaléziakat.

A helyszínen már tíz órától várták az érkezőket, a Szalézi Család tagjait az egész országból, akik a kezdésig megtekinthették a szeptemberben meghirdetett Bőrönd-vetélkedő legötletesebb alkotásaiból készült kiállítást és egy kiállítást a Don Boscóról készült fotókból, valamint válogathattak a Don Bosco Kiadó gazdag kínálatából. 

Az ünneplés 11 órakor szentmisével kezdődött, amelyet Ábrahám Béla tartományfőnök atya paptestvéreivel együtt mutatott be. A szentbeszédet Ivo Coelho atya mondta.

A szentmise után a tartományi díjak kiosztása következett. Az idei bicentenáriumi évben a hagyományos egy helyett két-két díjat osztottak ki. Don Bosco-díjat kapott Máthé György szolnoki plébános és Ónodi Gáboróbudai szalézi munkatárs. Mindketten nagyon sokat tettek a szalézi ügyért. A kiemelkedő pedagógiai teljesítményért járó, tavaly alapított Sándor István-díjat a szalézi intézmények pedagógiai felelőse, Koblencz Attila, és a kazincbarcikai Don Bosco Szakiskola igazgatóhelyettese, Molnár-Gál Bélavehette át. A Szalézi Ifjúsági Mozgalom minden évben Savio Szent Domonkos-díjban részesít egy szalézi animátort, aki hosszú idő óta tevékenyen részt vesz az oratóriumi munkában és segíti a tartományi programokat is. A díjat idén van der Meer Dorottya óbudai szalézi animátor vehette át Ábrahám Béla tartományfőnök atyától.

A díjak kiosztását a Bőrönd-vetélkedő nyerteseivel folytatták. A Bosco Szent Jánosról, Boldog Sándor Istvánról, illetve a szaléziakról szóló bőröndök elkészítői szalézi ajándéktárgyakból összeállított értékes ajándékcsomagokat kaptak.

Az ünnepi műsorban felléptek az óbudai Szent Péter és Pál Szalézi Általános Iskola tanulói, majd bemutatták a „Gyermekek fénye” című, Don Bosco élete nyomán készült rockopera CD-jét. Az eseményen megjelent a szövegíró, Szőke István Atilla és a zeneszerző, Szűts István, aki elmondta, hogy a zenemű színpadi változatán is hamarosan megkezdik a munkát. Megjelentek a főbb szerepeket éneklő művészek, akik előadtak néhány szerzeményt a rockoperából. A dalokat fergeteges taps kísérte, különösen a záró Szaléziak címűt, amely már most sláger-gyanús.

A Szalézi Ifjúsági Mozgalom fiataljai a Habakukk-Show címre keresztelt humoros összeállítással léptek színpadra, amelyben jeleneteket mutattak be Don Bosco életéből is. A műsort az óbudai Don Bosco kórus vidám énekszámával zárták.

A program után agapéval vendégeltek meg mindenkit, és aki még tudott, szívesen maradt beszélgetni a ritkán látott ismerősökkel. A szalézi munkatársak kihasználták az alkalmat egy évkezdő közgyűlésre és a legfontosabb tennivalók megbeszélésére, míg a kedves római vendég már a repülőtér felé sietett, hogy visszatérjen a rend központjába.

Áldott Don Bosco ünnepet a magyar Szalézi Család minden tagjának! 
Méltó kezdete volt ez az előttünk álló bicentenáriumi évnek.

Forrás: Szaléziak.HU

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41