Bizalmat építenek a háború romjain

2019. máj. 13. (hétfő) 10:00
Irak

Miközben politikai értelemben "odafentről" nem igazán érkezik segítség az Irakban túlélők, újrakezdeni vágyók számára, néhány "még fentebbről" küldött személy tartja a lelket a helyiekben.

Az észak-iraki Qaraqosh keresztény családok otthona volt, amikor az ISIS szélsőségesei 2014 augusztusában lerombolták. A pusztítás után visszatérők nehéz feladatokkal szembesültek: a megrongálódott vagy megsemmisült lakások helyreállítása, a vállalkozások, közösségek újjáépítése várt rájuk.

A házak újjáépítése nagyon fontos, szükséges, ám ugyanolyan fontos a bizalom újjáépítése.

A Qaraqosh-i  száműzetés alatt Nazik Matty nővér és a Siena Szent Katalin-i domonkos nővérei alkalmi katolikus iskolarendszert hoztak létre menekült gyermekek számára. További lépésként a nővér azt tervezi, hogy újjáépíti Ninive (Nineveh) iskoláit a visszatérő keresztények számára.

Matty nővér saját családja példaként szolgál mind az itt élő keresztények szenvedésének, mind a tartományban lévő újjáépítés lehetőségének. Nyolcan vannak testvérek, akik az ISIS üldözése miatt világszerte szétszóródtak – Libanontól Svédországon át Amerikáig menekült, aki amerre tudott. Akár a többi család, akik korábban egy-egy településen éltek generációk óta, most az internetkapcsolatok fenntartásával és a ritkán előforduló találkozásokkal kénytelenek szembesülni.

Matty nővér és társai óvodákat működtetnek Quaraqosh és Bashiqa településeken. Iskolát üzemeltetnek Erbilben azon moszuli és Quaraqosh-i keresztények számára is, akik nem tudnak, vagy nem akarnak visszatérni lakóhelyükre. Az oktatási tevékenységet alapvetően a központi kormányzat támogatása nélkül végzik. A költségekhez leginkább a szülők járulnak hozzá, ha tudnak. Azonban ha a diákok el akarnak jönni tanulni, de nem tudják megfizetni a  tandíjat, a nővérek megtalálják a módját, hogy e téren is segítsenek. A dominikánusok minden vallású gyermeket örömmel fogadnak.

"Megtartani a kereszt jelét a Közel-Keleten nem csupán emberi törekvés: meggyőződésem, hogy ez Isten álma."

Matty nővér nem hisz benne, hogy a kormányzat segítséget nyújtana nekik. Bár az iraki kormányzat a '70-es években államosította, majd a dominikánusok újonnan indított iskoláit az ISIS elpusztította, ők előre tekintenek, a megújulás felé.

"Készen állunk arra, hogy megbocsássunk és folytassuk munkánkat" – fogalmazott a jövőépítő szerzetes.

Hai Alaskary egy Qaraqosh környékén található, zömében keresztények által lakott város, ahol eddig egymás mellett éltek a  a szír és a kaldeai katolikusok a Shabak-síita szomszédokkal. Most újra meg kell tanulniuk együtt élni. A Megváltó Jézus testvérei egy nemrégiben létrehozott kis közösség, akik egy kis házból kiindulva végzik a munkájukat a térségben.

"A városban élő keresztényeknek és muszlimoknak ez a ház a remény és a testvériség jele. Azt szimbolizálja, hogy együtt tudunk élni gyűlölet nélkül. Együtt tudunk működni, gond nélkül. Kicsit aggódunk, de vannak jó tapasztalataink is, amikre építhetünk"– fogalmazta meg érzéseit a közösség egyik önfeláldozó tagja, Wissam Marzeena Karo testvér. – Ez a mi küldetésünk, s a vendégszeretetünk független attól, hogy valaki muszlim vagy keresztény.

A testvérek tavaly Eid al-Fitr ünnepséget tartottak, amely a Ramadán böjti időszakának végét jelzi. Megkérték Hai Alaskary keresztény családjait, hogy szervezzenek ünnepséget muszlim szomszédaik számára. Az eseményen mintegy 400 embert vett részt, mindkét vallás képviseletében.

Wissam testvér újabb terve, hogy egy kolostort szeretne építeni, ami a közös gondolkodás és a párbeszéd központja lehetne a hívők számára.

"Irakban szükségünk van kereszténységre. Keresztények nélkül olyan lenne ez az ország, mint egy sivatag, egy értelmetlen, értéktelen hely" – ez a kijelentés a helyi muszlimoktól származik. Wissam testvér úgy látja, a közvetlen kapcsolatok javíthatják a vallások egymás közti viszonyát.

"Küldetésünk van a muszlimok felé. Keresztény közösségünk hisz ebben a misszióban, hogy készen kell állnunk arra, hogy maradjunk, hogy vállaljuk ezt a felelősséget, függetlenül a kockázatoktól. Akkor is, ha tudjuk, hogy itt minden ember veszélyben van."

Forrás: americamagazine.org/https://szemlelek.net/2019/05/02/csendes_hosok

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41