Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2019. május 25. 10:00
Debrecen

ÉletÖröm Szent Domonkos Családi Fesztivál

ÉletÖröm Szent Domonkos Családi Fesztivált rendeztek május 25-én a Nagyerdei Kultúrparkban Debrecenben.

ÉletÖtöm. Mit közvetít számunkra ez a szó? Az élet mindig valami olyan dinamikát fejez ki, amely magában hordozza a tenni akarást, a fejlődést, a kimozdulást a komfortból és a semmittevés kultúrájából, amely által kinyílik a világ a hétköznap csodáira. Hogyan tegyük mindezt? Örömmel. Életünkben számos keresztet, nehézséget hordozunk, de a mindennapokat pontosan ezek teszik teljessé. Ezek a nehézségek ugródeszkák a tovább fejlődéshez: ha Krisztus életét szemléljük, akkor látjuk igazán, hogy a szenvedéstörténettel válik egésszé az élet. Hogyan kap értelmet az élet örömteli megélése? Közösségben. Fontos, hogy mindezt közösségben éljük meg, amelynek legerősebb alapja a család. A család tehát igent mond az életre. Ezen logika mentén jutunk el az élet védelmének fontosságához is, amely a programsorozat központi témája volt. A fesztivál szimbólumává vált a közös felelősségvállalásnak a küzdésben és abban, hogy Isten segítségül hívjuk imáinkban.

Milyen eszközök segítettek abban, hogy a program az életigenlést közvetítse? Számos meghívott vendéggel találkozhattak arra látogató családok, akik különböző kérdéskörökben adtak válaszokat az érdeklődőknek. Rövid, gondolatébresztő beszélgetések adtak bepillantást egy-egy témába, amelyek mélyebb, személyes találkozásokra bátorították a résztvevőket. A természetes családtervezés, örökbefogadás, lelki adoptálás, abortusz, koraszülöttség, értelmi fogyatékosság, házas élet visszatérő pontjai voltak a nap programjának.

Az eseményen részvevők könnyen érezhették azt, hogy közösen építik az életvédelem házát, hiszen minden meghívott vendég, szakember hozzátette a saját életének, szakmájának alapkövét és több oldalról erősítették meg az életvédelem falait. Elhivatott fiatalokból álló csapat mutatta be a természetes családtervezés Ciklus-csoda módszerét, felhívva a figyelmet a női egészségtudatosságra, amely kulcskérdés a szexuális élet és gyermekvállalás szempontjából. Az örökbefogadás, lelki adoptálás témájában olyan szülőkkel lehetett találkozni, akik személyes élményeik tolmácsolásával hangsúlyozták ezen folyamatok fontosságát és ajándékát. A domonkos atyák közös imában hozták a látogatók elé a meddőség és az abortusz problémakörét, miközben fókuszba helyezték a Soriánóban található Szent Domonkost ábrázoló kegyképet. Az esemény résztvevői voltak az ÉFOÉSZ (Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítők Országos Érdekvédelmi Szövetsége) tagjai, akik szívhez szóló zenei előadással világítottak rá az esélyegyenlőségre, a fogyatékkal élők által közvetített értékekre. Az élet védeleméért való küzdelem aktualitásáról beszélt az a debreceni orvos, aki neonatológusként érkezett a programra és egyben az Újszülöttjeinkért, koraszülöttjeinkért Alapítvány képviseletében hozott olyan fotókiállítást, amely a téma rendkívüliségre irányította a figyelmet. Az eseményen őszinteséggel tettek tanúságot olyan házaspárok, akik tagjai egy egyház által is elismert katolikus házastársi mozgalomnak, amely az END névre hallgat (Együtt Nagyasszonyunk Dicsőségére). A párok azokról a közösségi találkozásokról meséltek, amelyek a mozgalom jegyében zajlanak, ahol közösen élik meg azt a titkot, hogy a házasság egy olyan misszió, amely nehéz feladat ugyan, de kegyelmi ajándék. Olyan házaspárok osztották meg gondolataikat, akik komolyan veszik a házasság szentségét, és mindezt a hétközanpi nehézségekben, kudarcokban és örömökben is magukkal hordozzák. Ebben a tudatosságban segíti őket az END közösség, amelybe bátran hívták a jelenlévő párokat is.

Az egész napos programot olyan színes, gyermekek és felnőttek számára is izgalmas tevékenységek kísérték, mint a Debreceni Népi Együttes táncelőadásai, népdal énekek, népi játékok, arcfestés, fazekasság, vesszőfonás és fafaragás. A Debreceni Művelődési Központ kézművesei azzal a tudatossággal érkeztek a fesztiválra, hogy a természetes anyagokból készült alkotásaikon keresztül mondjanak igent az életre. Elmondták, hogy művészetükben mindennek üzenete van, minden apró vonásnak megvan a szerepe, ahogy életünkben is minden mozzanatnak megvan a helye és a miértje. A népdal énekek életigenlő imára hívták a látogatókat, a táncok pedig annak az együtt haladásnak, együtt mozdulásnak az üzenetére hívták fel a figyelmet, amely a közösségben megélt életörömöt hirdeti.
A fesztivál egyik lényeges pontja volt a jelenlét. Az a jelenlét, amelyet a rohanó mindennapokban nehéz megélni. Ennek érdekében egy olyan teret alakítottak ki, amelyet Meghallgatlak néven fedezhettek fel a látogatók. A tér lényege az volt, hogy olyan személyes találkozásoknak és beszélgetéseknek adjon helyet, amelyre szüksége van minden embernek, ahhoz eljusson az életöröm gyakorlásához. Így adott keretet a fesztivál ennek a valóságnak, a közösségben való életöröm megélésének.

Forrás és fotó: Szilágyi Eszter/http://www.dnyem.hu

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41