Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2019. május 25. 10:00 to 2019. május 26. 9:45
Debrecen

ÉletÖröm Szent Domonkos Családi Fesztivál

ÉletÖröm Szent Domonkos Családi Fesztivált rendeztek május 25-én a Nagyerdei Kultúrparkban Debrecenben.

ÉletÖtöm. Mit közvetít számunkra ez a szó? Az élet mindig valami olyan dinamikát fejez ki, amely magában hordozza a tenni akarást, a fejlődést, a kimozdulást a komfortból és a semmittevés kultúrájából, amely által kinyílik a világ a hétköznap csodáira. Hogyan tegyük mindezt? Örömmel. Életünkben számos keresztet, nehézséget hordozunk, de a mindennapokat pontosan ezek teszik teljessé. Ezek a nehézségek ugródeszkák a tovább fejlődéshez: ha Krisztus életét szemléljük, akkor látjuk igazán, hogy a szenvedéstörténettel válik egésszé az élet. Hogyan kap értelmet az élet örömteli megélése? Közösségben. Fontos, hogy mindezt közösségben éljük meg, amelynek legerősebb alapja a család. A család tehát igent mond az életre. Ezen logika mentén jutunk el az élet védelmének fontosságához is, amely a programsorozat központi témája volt. A fesztivál szimbólumává vált a közös felelősségvállalásnak a küzdésben és abban, hogy Isten segítségül hívjuk imáinkban.

Milyen eszközök segítettek abban, hogy a program az életigenlést közvetítse? Számos meghívott vendéggel találkozhattak arra látogató családok, akik különböző kérdéskörökben adtak válaszokat az érdeklődőknek. Rövid, gondolatébresztő beszélgetések adtak bepillantást egy-egy témába, amelyek mélyebb, személyes találkozásokra bátorították a résztvevőket. A természetes családtervezés, örökbefogadás, lelki adoptálás, abortusz, koraszülöttség, értelmi fogyatékosság, házas élet visszatérő pontjai voltak a nap programjának.

Az eseményen részvevők könnyen érezhették azt, hogy közösen építik az életvédelem házát, hiszen minden meghívott vendég, szakember hozzátette a saját életének, szakmájának alapkövét és több oldalról erősítették meg az életvédelem falait. Elhivatott fiatalokból álló csapat mutatta be a természetes családtervezés Ciklus-csoda módszerét, felhívva a figyelmet a női egészségtudatosságra, amely kulcskérdés a szexuális élet és gyermekvállalás szempontjából. Az örökbefogadás, lelki adoptálás témájában olyan szülőkkel lehetett találkozni, akik személyes élményeik tolmácsolásával hangsúlyozták ezen folyamatok fontosságát és ajándékát. A domonkos atyák közös imában hozták a látogatók elé a meddőség és az abortusz problémakörét, miközben fókuszba helyezték a Soriánóban található Szent Domonkost ábrázoló kegyképet. Az esemény résztvevői voltak az ÉFOÉSZ (Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítők Országos Érdekvédelmi Szövetsége) tagjai, akik szívhez szóló zenei előadással világítottak rá az esélyegyenlőségre, a fogyatékkal élők által közvetített értékekre. Az élet védeleméért való küzdelem aktualitásáról beszélt az a debreceni orvos, aki neonatológusként érkezett a programra és egyben az Újszülöttjeinkért, koraszülöttjeinkért Alapítvány képviseletében hozott olyan fotókiállítást, amely a téma rendkívüliségre irányította a figyelmet. Az eseményen őszinteséggel tettek tanúságot olyan házaspárok, akik tagjai egy egyház által is elismert katolikus házastársi mozgalomnak, amely az END névre hallgat (Együtt Nagyasszonyunk Dicsőségére). A párok azokról a közösségi találkozásokról meséltek, amelyek a mozgalom jegyében zajlanak, ahol közösen élik meg azt a titkot, hogy a házasság egy olyan misszió, amely nehéz feladat ugyan, de kegyelmi ajándék. Olyan házaspárok osztották meg gondolataikat, akik komolyan veszik a házasság szentségét, és mindezt a hétközanpi nehézségekben, kudarcokban és örömökben is magukkal hordozzák. Ebben a tudatosságban segíti őket az END közösség, amelybe bátran hívták a jelenlévő párokat is.

Az egész napos programot olyan színes, gyermekek és felnőttek számára is izgalmas tevékenységek kísérték, mint a Debreceni Népi Együttes táncelőadásai, népdal énekek, népi játékok, arcfestés, fazekasság, vesszőfonás és fafaragás. A Debreceni Művelődési Központ kézművesei azzal a tudatossággal érkeztek a fesztiválra, hogy a természetes anyagokból készült alkotásaikon keresztül mondjanak igent az életre. Elmondták, hogy művészetükben mindennek üzenete van, minden apró vonásnak megvan a szerepe, ahogy életünkben is minden mozzanatnak megvan a helye és a miértje. A népdal énekek életigenlő imára hívták a látogatókat, a táncok pedig annak az együtt haladásnak, együtt mozdulásnak az üzenetére hívták fel a figyelmet, amely a közösségben megélt életörömöt hirdeti.
A fesztivál egyik lényeges pontja volt a jelenlét. Az a jelenlét, amelyet a rohanó mindennapokban nehéz megélni. Ennek érdekében egy olyan teret alakítottak ki, amelyet Meghallgatlak néven fedezhettek fel a látogatók. A tér lényege az volt, hogy olyan személyes találkozásoknak és beszélgetéseknek adjon helyet, amelyre szüksége van minden embernek, ahhoz eljusson az életöröm gyakorlásához. Így adott keretet a fesztivál ennek a valóságnak, a közösségben való életöröm megélésének.

Forrás és fotó: Szilágyi Eszter/http://www.dnyem.hu

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41