Ugrás a tartalomra
beharangozó Hazai
2019. szeptember 28. 7:30
Erdély

Erdélyi utazás Kelemen Didák emlékművének avatására

Erdélyi utazást szervez 2019. szeptember 28-október 1. között a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és az Éltető Lélek Alapítvány.

Az utazás célja: részvétel a Kelemen Didák minorita szerzetes emlékmű avatásán (kezdeményezésünkre szülőföldjén emlékművet létesítenek a kézdialmási hívek), hagyományok ápolása, közösségépítés, Erdély szépségeinek megismerése.

Utazás, költségek, jelentkezés:
Utazás kényelmes autóbusszal. Szállás, félpanziós ellátás Kézdialmáson.
Az utazás költsége 32 ezer Ft/fő, amely tartalmazza, az utazás, úthasználati díjak, parkolás szállás, félpanziós ellátás költségeit.

Jelentkezés Várhelyi Krisztinánál telefonon 20-9324-329, varhelyikrisztina@hotmail.com, e-mail címen 16.000 Ft/fő befizetésével. A teljes összeget szeptember 6-ig kell befizetni, készpénzben a Minorita plébánián Miskolcon, vagy átutalással az alapítvány számlájára a jelentkező nevének feltüntetésével.
Az Éltető Lélek Alapítvány számlájára CIB 10700086-68936099-51100005.

Tervezett program és útvonal: Miskolc- Nagyvárad- Kézdialmás- Kézdivásárhely, Bereck-Brassó Gelence, Pázsmár , Csernáton, Zágon, Csíksomlyó, Farkaslaka, Korond, Miskolc.
1. nap indulás 5 órakor a Minorita templom előtti parkolóból, Nagyvárad Szent László római katolikus székesegyház megtekintése, tovább utazás Kézdialmásra, szállás elfoglalása, vacsora.
2. nap: Kelemen Didák emlékműavatás és részvétel a búcsún Lemhényben, ahol megkeresztelték Kelemen Didákot. (Lemhényben a műemlék gótikus erődtemplom kertjében, gyönyörű környezetben lesz elhelyezve az emlékmű.)
Délután kirándulás Kézdivásárhelyre : Látnivalók: A város trapéz alakú főterét – az egykori piacteret – 18. és 19.  századi épületek övezik, köztük az egykori városi tanácsháza épülete, ami ma Céhtörténeti Múzeum. Fennmaradt ún. udvarteres városszerkezete. A főtér körül több mint 70 udvartér
található. Gábor Áron szobor, Hahn Jakab faház, Turóczi Mózes emlékház megtekintése. Bereck területe már a legrégibb idők, a szórványleletek szerint a csiszoltkőkorszak óta lakott. A székelyek hagyománya szerint a várat IV Béla uralkodása alatt Benetur építette. Veneturné várának maradványai láthatók Régi gótikus temploma 1569-ben épülhetett fából, tornya 1764-ben épült. Itt született Gábor Áron, emlékháza megtekintése;
Gelence, a falu közepén álló Szent Imre templom román kori emlékei bizonyítják korai létét. A belső falakon ma is láthatók a 14. századi freskók. 1628-ban a templom mennyezetét kazettákkal fedték be. 1766-ban a hajó északi és nyugati falszakaszán karzatot emeltek, amelyen barokk festményeket helyzetek el.
3. nap: Kézdialmás, Csernáton, Brassó, Pázsmár, Zágon, Kézdialmás. A csernátoni falumúzeumot alapítójáról, Haszmann Pálról nevezték el.
Brassó  Szent István a Cenk-hegyre építtette a  Brassovia  nevű várat, amit 1211-ben II. Endre a Német Lovagrendnek adományozott. A várost súlyos veszteségek érték: nagy földrengések, nagy viharok tűzvész, ostromok pestis, és más halálos betegségek, járványok.  A város védelmét az északi oldalon levő Warte-dombon még két torony, a Fekete és a Fehér torony látta el, amelyek ma is állnak. A Fekete templom 1383 és 1424 között
épült, az egykori Magyarország legnagyobb temploma volt. Déli kapuja felett Mátyás és Aragóniai Beatrix címere látható, a reformáció óta evangélikus templom. A városháza gótikus eredetű, 1420-ban említik először. Pázsmár Erdély erődtemplomos falvai néven került fel a Világörökség listájára (hét dél-erdélyi falu) a 13–16. századbeli jellegzetes építkezési módszerével; Zágon Itt született 1690-ben zágoni Mikes Kelemen, Rákóczi hadapródja, majd kamarása, szobra a kastély közelében látható, egykori szülőháza helyén emlékoszlop áll.
4 nap: Kézdialmás 5 óra, Csíksomlyó, Farkaslaka, Korond, Miskolc
A csíksomlyói kegytemplom és kolostor megtekintése, amely a magyarság egyik legnagyobb zarándokhelye és kultúrtörténeti emléke.
Farkaslaka Tamási Áron (1897–1966) székely író szülőfaluja, sírja két cserfa között a templom mögött áll, síremléke egy kvarcit kődombormű, Szervátiusz Jenő és Tibor alkotása. Szülőháza emlékmúzeum. Korond a korondi fazekas központ híre mára már nemcsak a megye, hanem az
országhatáron túl is ismert. Az ország egyetlen helységében sem dolgozik annyi agyagot formáló és díszítő fazekas, mint Korondon. Ezen túl a fazekas központ történeti szempontból is figyelemre méltó. 
Miskolci érkezés késő esti órákban 10-11 óra között a Minorita templom előtti parkolóba.
 

Egyebek
Megfelelő öltözék szükséges;
Biztosítást érdemes megkötni valamelyik utazási irodánál;
Úti okmányok szükségesek erényességet ellenőrizni kell;
Gyógyszereket ne felejtsük el;
Úgy szervezzük, hogy sokat ne kelljen gyalogolni.
Az utazás közben 2,5 -3 óránként egészségügyi pihenőket iktatunk be;
A program az utasokkal történő egyeztetéssel változtatható.

Minden érdeklődőt szertettel várunk a szép és felemelő programra:

Alakszainé Dr. Oláh Annamária KÉSZ elnök

és Dr. Várhelyi Krisztina Éltető Lélek Alapítvány vezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Radnai Kinga - asszisztens
Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Schumicky Mária - NEK kapcsolattartó
Tóth Rezeda - NEK asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41