Ugrás a tartalomra
beharangozó Hazai
2019. szeptember 28. 7:30
Erdély

Erdélyi utazás Kelemen Didák emlékművének avatására

Erdélyi utazást szervez 2019. szeptember 28-október 1. között a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és az Éltető Lélek Alapítvány.

Az utazás célja: részvétel a Kelemen Didák minorita szerzetes emlékmű avatásán (kezdeményezésünkre szülőföldjén emlékművet létesítenek a kézdialmási hívek), hagyományok ápolása, közösségépítés, Erdély szépségeinek megismerése.

Utazás, költségek, jelentkezés:
Utazás kényelmes autóbusszal. Szállás, félpanziós ellátás Kézdialmáson.
Az utazás költsége 32 ezer Ft/fő, amely tartalmazza, az utazás, úthasználati díjak, parkolás szállás, félpanziós ellátás költségeit.

Jelentkezés Várhelyi Krisztinánál telefonon 20-9324-329, varhelyikrisztina@hotmail.com, e-mail címen 16.000 Ft/fő befizetésével. A teljes összeget szeptember 6-ig kell befizetni, készpénzben a Minorita plébánián Miskolcon, vagy átutalással az alapítvány számlájára a jelentkező nevének feltüntetésével.
Az Éltető Lélek Alapítvány számlájára CIB 10700086-68936099-51100005.

Tervezett program és útvonal: Miskolc- Nagyvárad- Kézdialmás- Kézdivásárhely, Bereck-Brassó Gelence, Pázsmár , Csernáton, Zágon, Csíksomlyó, Farkaslaka, Korond, Miskolc.
1. nap indulás 5 órakor a Minorita templom előtti parkolóból, Nagyvárad Szent László római katolikus székesegyház megtekintése, tovább utazás Kézdialmásra, szállás elfoglalása, vacsora.
2. nap: Kelemen Didák emlékműavatás és részvétel a búcsún Lemhényben, ahol megkeresztelték Kelemen Didákot. (Lemhényben a műemlék gótikus erődtemplom kertjében, gyönyörű környezetben lesz elhelyezve az emlékmű.)
Délután kirándulás Kézdivásárhelyre : Látnivalók: A város trapéz alakú főterét – az egykori piacteret – 18. és 19.  századi épületek övezik, köztük az egykori városi tanácsháza épülete, ami ma Céhtörténeti Múzeum. Fennmaradt ún. udvarteres városszerkezete. A főtér körül több mint 70 udvartér
található. Gábor Áron szobor, Hahn Jakab faház, Turóczi Mózes emlékház megtekintése. Bereck területe már a legrégibb idők, a szórványleletek szerint a csiszoltkőkorszak óta lakott. A székelyek hagyománya szerint a várat IV Béla uralkodása alatt Benetur építette. Veneturné várának maradványai láthatók Régi gótikus temploma 1569-ben épülhetett fából, tornya 1764-ben épült. Itt született Gábor Áron, emlékháza megtekintése;
Gelence, a falu közepén álló Szent Imre templom román kori emlékei bizonyítják korai létét. A belső falakon ma is láthatók a 14. századi freskók. 1628-ban a templom mennyezetét kazettákkal fedték be. 1766-ban a hajó északi és nyugati falszakaszán karzatot emeltek, amelyen barokk festményeket helyzetek el.
3. nap: Kézdialmás, Csernáton, Brassó, Pázsmár, Zágon, Kézdialmás. A csernátoni falumúzeumot alapítójáról, Haszmann Pálról nevezték el.
Brassó  Szent István a Cenk-hegyre építtette a  Brassovia  nevű várat, amit 1211-ben II. Endre a Német Lovagrendnek adományozott. A várost súlyos veszteségek érték: nagy földrengések, nagy viharok tűzvész, ostromok pestis, és más halálos betegségek, járványok.  A város védelmét az északi oldalon levő Warte-dombon még két torony, a Fekete és a Fehér torony látta el, amelyek ma is állnak. A Fekete templom 1383 és 1424 között
épült, az egykori Magyarország legnagyobb temploma volt. Déli kapuja felett Mátyás és Aragóniai Beatrix címere látható, a reformáció óta evangélikus templom. A városháza gótikus eredetű, 1420-ban említik először. Pázsmár Erdély erődtemplomos falvai néven került fel a Világörökség listájára (hét dél-erdélyi falu) a 13–16. századbeli jellegzetes építkezési módszerével; Zágon Itt született 1690-ben zágoni Mikes Kelemen, Rákóczi hadapródja, majd kamarása, szobra a kastély közelében látható, egykori szülőháza helyén emlékoszlop áll.
4 nap: Kézdialmás 5 óra, Csíksomlyó, Farkaslaka, Korond, Miskolc
A csíksomlyói kegytemplom és kolostor megtekintése, amely a magyarság egyik legnagyobb zarándokhelye és kultúrtörténeti emléke.
Farkaslaka Tamási Áron (1897–1966) székely író szülőfaluja, sírja két cserfa között a templom mögött áll, síremléke egy kvarcit kődombormű, Szervátiusz Jenő és Tibor alkotása. Szülőháza emlékmúzeum. Korond a korondi fazekas központ híre mára már nemcsak a megye, hanem az
országhatáron túl is ismert. Az ország egyetlen helységében sem dolgozik annyi agyagot formáló és díszítő fazekas, mint Korondon. Ezen túl a fazekas központ történeti szempontból is figyelemre méltó. 
Miskolci érkezés késő esti órákban 10-11 óra között a Minorita templom előtti parkolóba.
 

Egyebek
Megfelelő öltözék szükséges;
Biztosítást érdemes megkötni valamelyik utazási irodánál;
Úti okmányok szükségesek erényességet ellenőrizni kell;
Gyógyszereket ne felejtsük el;
Úgy szervezzük, hogy sokat ne kelljen gyalogolni.
Az utazás közben 2,5 -3 óránként egészségügyi pihenőket iktatunk be;
A program az utasokkal történő egyeztetéssel változtatható.

Minden érdeklődőt szertettel várunk a szép és felemelő programra:

Alakszainé Dr. Oláh Annamária KÉSZ elnök

és Dr. Várhelyi Krisztina Éltető Lélek Alapítvány vezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41