Ugrás a tartalomra
normál Nemzetközi
2018. augusztus 6. 8:45
Róma

Ferenc pápa fogadta a Fiatal Jezsuiták Nemzetközi Találkozójának résztvevőit

A Szentatya a szerdai általános kihallgatást megelőzően találkozott azokkal a fiatalokkal, akik részt vesznek a Fiatal Jezsuiták Nemzetközi Találkozóján (EJIF) Rómában. A pápa az ifjúsági munkanélküliségről és a Jézus Társaságának mai szerepéről szólt. Július 28. és augusztus 20. között tartják az olasz fővárosban a jezsuita képzésben résztvevő fiatalok éves találkozóját.

Egy olyan világban, amelyben az elvont és könyörtelen pénzügyek állnak a kollektív képzelet középpontjában, hozzuk vissza a középpontba a nőt és a férfit, mert a személy méltósága elleni nagy bűn éppen az, hogy mellőzték őket központi helyükről. Ferenc pápa így fogalmazott szerdán reggel a VI. Pál aula kistermében, ahol az általános kihallgatás előtt fogadta a Fiatal Jezsuiták Nemzetközi Találkozójának 30 résztvevőjét, közöttük egy magyar fiatalt is. Az európai jezsuita elöljárók konferenciájának elnöke, Franck Janin atya, valamint az európai képzés és a mediterrán provincia delegátusai vezetésével a jezsuita fiatalok egy hónapon keresztül Rómában mélyítik el képzésüket.

A fiatalok egyik kérdése Ferenc pápához arra irányult, hogy miként kísérjék el a munkanélküli fiatalokat. A Szentatya válaszában rámutatott, hogy ez az egyik legsúlyosabb és legfájdalmasabb probléma a mai fiatalok számára, mert a személy lényegét érinti. A munkanélküliség, vagyis az, hogy nem tudják megkeresni a betevő falatot, rombolja a méltóságukat. A világgazdaságban a konkrét tevékenységről az elvont pénzügyekre helyeződött át a hangsúly. Ez a likvid és felfújt pénzügyi világ áll a középpontban. Ennek a helyébe viszont a férfit és a nőt kell visszaállítani. A személy méltósága elleni legnagyobb bűn ma az, hogy félretették őket központi helyükről – figyelmeztetett a pápa.

A fiatalok öngyilkossági aránya növekszik, de a kormányok nem teszik közzé a pontos adatokat, mert botrányt keltene. Miért akasztják fel magukat a fiatalok? Miért lesznek öngyilkosok? – tette fel a kérdést a pápa. Az alapvető ok szinte minden esetben a munkahely hiánya. Nem érzik magukat hasznosnak és véget vetnek életüknek.

A munkanélküli fiatalok számára aztán előtérbe kerül az elidegenedés, ami a függőségekben jelenik meg. Ez egy menekülési útvonal a méltóság hiányától. Minden adag kokain mögött egy hatalmas méretű globális ipar húzódik, amely lehetővé teszi a hozzáférést, továbbá valószínűleg a világ egyik legnagyobb pénzforgalma is ebben rejlik – fogalmazott Ferenc pápa.

A kép azonban akkor lesz teljes, ha említésre kerül az is, hogy vannak, akik a pénzkereset érdekében élettervként választják, hogy belépnek az ún. Iszlám Állam hadseregébe. Az öngyilkosság, a függőség és a gerillaharc a mai fiatalok három lehetősége, amikor nem találnak munkát. Fontos tehát megismerni a fiatalok problémáját és éreztetni velük, hogy megértjük azt és ezt kommunikáljuk feléjük. Ezt követően lépéseket kell tenni a probléma megoldásáért. A problémának van megoldása, de meg kell találni a módját. Szükség van prófétai szavakra, emberi találékonyságra és sok mindent kell tenni, fel kell tűrni az ingujjat – mutatott rá Ferenc pápa.

Ezt követően a Szentatya arra buzdította a fiatal jezsuitákat, hogy legyenek bátran kreatívak e vészhelyzet megoldásában. Kiemelte a Jézus Társasága eredetiségét: az egységet a nagy sokszínűségben. Felidézte a legszebb pápai beszédet, amelyet a Jézus Társaságához intéztek. Ez pedig Boldog VI. Pál beszéde volt 1974-ben, amikor a bátorságra buzdította a jezsuita atyákat, akik a XXXII. rendi nagygyűlésen vettek részt. Így fogalmazott VI. Pál: „ahol a gondolatok, a problémák és a kihívások kereszteződései vannak, ott van a jezsuita”. Ferenc pápa továbbá utalt Fáber Szent Péter liturgikus emléknapjára, aki Loyolai Szent Ignác társa volt. Megemlítette még P. Pedro Arrupe, a Jézus Társasága 28. legfőbb rendi elöljárójának utolsó beszédét is. A római egyházmegye nemrég indította el boldoggá avatási ügyét. P. Arrupe éppen Thaiföldön volt egy menekülttáborban, amikor elhangzott ez a beszéde.

E két beszédben (VI. Pál és P. Arrupe) kirajzolódik, hogy mit kell tennie a Jézus Társaságának ma: bátorság, elindulni a perifériák felé, valamint a gondolatok, a problémák és a küldetés irányába – nyomatékosította Ferenc pápa. Ebben áll P. Arrupe öröksége. Bátorságra van szükség ahhoz, hogy az ember jezsuita legyen. Ez nem azt jelenti, hogy a jezsuita legyen meggondolatlan vagy vakmerő, nem. Legyen bátor. A bátorság pedig Isten kegyelme, páli parrhesia (igazmondás)... és szükség van erős térdekre az imához. Hiszem, hogy ezzel a két beszéddel ösztönzést nyertek ahhoz, hogy oda menjetek, ahová a Szentlélek sugallja nektek a szívetekben – zárta beszédét a pápa a fiatal jezsuitákhoz.

Forrás és foto: http://www.vaticannews.va

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41