Ugrás a tartalomra
normál Nemzetközi

Ferenc pápa megerősítette a ferences rendi elöljáróknak az egyiptomi utazását

Április 10-én hétfőn délelőtt Ferenc pápa kihallgatáson fogadta Szent Ferenc családjának három rendi elöljáróját, a ferences, a minorita és a kapucinus legfőbb rendi vezetőket.

A megbeszélések során Ferenc pápa imádságában újból megemlékezett az egyiptomi kopt közösség elleni vasárnapi terrorista merényletekről. A ferences rend különféle ágainak közösségei Szent Ferenc karizmájával jelen vannak a Szentföldön, a Közel-Keleten, jeles módon Szíriában. Marco Tasca minorita generális a Vatikáni Rádió olasz adásának nyilatkozva elmondta, hogy „a pápa nagyon jól informált az eseményekről és nagy határozottsággal erősítette meg közeli útját Egyiptomba. Megemlítette, hogy „Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke kedden elutazott Egyiptomba, hogy előkészítse a talajt és az elmondandó beszédeket. A pápa tehát nem hátrál meg a nehézségek előtt, hanem nagy elszántsággal és meggyőződéssel indul Egyiptomba, hogy megerősítse és segítse a párbeszédet és a keresztény élet közösségét”.

P. Michael Perry, ferences generális, aki éppen most érkezett vissza Szíriából, a találkozó után megemlítette, hogy „Ferenc pápa gondolatai mennyire kötődnek az erőszaktól sújtott lakossághoz”. Elmondta, hogy a „találkozó 35 percig tartott és természetesen a kairói látogatásról volt szó, de kitértünk arra a tényre is, hogy hamarosan ünnepeljük Szent Ferencnek az egyiptomi Damietta-ban tett látogatása 800. évfordulóját, amikor találkozott Malik al-Kamil szultánnal, ami egy lépés volt a muzulmánokkal való párbeszéd felé. Aztán beszéltünk Aleppóról is, látogatást tettem Szíriában és két napos program után tértem vissza. Jártam Aleppóban, Damaszkuszban és Latakiában, ahol találkoztam ferences testvérekkel, akik a helybéli keresztényekkel maradtak. Megköszöntük Ferenc pápának a figyelmét, amivel a helyzetük felé fordul, és megköszöntük azt a pénzt is, amit a közelmúltban küldött a keresztények és a muzulmánok megsegítésére. A merényletek kapcsán a pápa az imádságunkat kérte.

Ezentúl pedig főként azokról a lépésekről tájékoztattuk a pápát, amivel szeretnénk közösséget teremteni egymás között, a ferences család különféle rendjei között. Ferenc pápa ezzel nagyon elégedett volt... Amikor 2013. október 4-én Szent Ferenc sírjánál találkoztunk, bemutattam neki a rendtársaimat, mondván: Mi vagyunk a miniszter generálisok, általános rendfőnökök, amire nevetve válaszolta: De akkor létezik egy ferences ökumenizmus is! Arra kért bennünket, hogy maradjunk egységben”.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41