Ferenc pápa megerősítette a ferences rendi elöljáróknak az egyiptomi utazását

Április 10-én hétfőn délelőtt Ferenc pápa kihallgatáson fogadta Szent Ferenc családjának három rendi elöljáróját, a ferences, a minorita és a kapucinus legfőbb rendi vezetőket.

A megbeszélések során Ferenc pápa imádságában újból megemlékezett az egyiptomi kopt közösség elleni vasárnapi terrorista merényletekről. A ferences rend különféle ágainak közösségei Szent Ferenc karizmájával jelen vannak a Szentföldön, a Közel-Keleten, jeles módon Szíriában. Marco Tasca minorita generális a Vatikáni Rádió olasz adásának nyilatkozva elmondta, hogy „a pápa nagyon jól informált az eseményekről és nagy határozottsággal erősítette meg közeli útját Egyiptomba. Megemlítette, hogy „Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke kedden elutazott Egyiptomba, hogy előkészítse a talajt és az elmondandó beszédeket. A pápa tehát nem hátrál meg a nehézségek előtt, hanem nagy elszántsággal és meggyőződéssel indul Egyiptomba, hogy megerősítse és segítse a párbeszédet és a keresztény élet közösségét”.

P. Michael Perry, ferences generális, aki éppen most érkezett vissza Szíriából, a találkozó után megemlítette, hogy „Ferenc pápa gondolatai mennyire kötődnek az erőszaktól sújtott lakossághoz”. Elmondta, hogy a „találkozó 35 percig tartott és természetesen a kairói látogatásról volt szó, de kitértünk arra a tényre is, hogy hamarosan ünnepeljük Szent Ferencnek az egyiptomi Damietta-ban tett látogatása 800. évfordulóját, amikor találkozott Malik al-Kamil szultánnal, ami egy lépés volt a muzulmánokkal való párbeszéd felé. Aztán beszéltünk Aleppóról is, látogatást tettem Szíriában és két napos program után tértem vissza. Jártam Aleppóban, Damaszkuszban és Latakiában, ahol találkoztam ferences testvérekkel, akik a helybéli keresztényekkel maradtak. Megköszöntük Ferenc pápának a figyelmét, amivel a helyzetük felé fordul, és megköszöntük azt a pénzt is, amit a közelmúltban küldött a keresztények és a muzulmánok megsegítésére. A merényletek kapcsán a pápa az imádságunkat kérte.

Ezentúl pedig főként azokról a lépésekről tájékoztattuk a pápát, amivel szeretnénk közösséget teremteni egymás között, a ferences család különféle rendjei között. Ferenc pápa ezzel nagyon elégedett volt... Amikor 2013. október 4-én Szent Ferenc sírjánál találkoztunk, bemutattam neki a rendtársaimat, mondván: Mi vagyunk a miniszter generálisok, általános rendfőnökök, amire nevetve válaszolta: De akkor létezik egy ferences ökumenizmus is! Arra kért bennünket, hogy maradjunk egységben”.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41