GellértRend

Egy kiváló ötlet megszületése után, a kivitelezés vette kezdetét a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban, Budapesten.

A gellértes „szerzetesrend” ötlete már tanév elején megfogalmazódott, melynek különös súlyt a szeptember 24-én szokásos iskolai zarándoklat adott. Idén iskolánk védőszentjének, Szent Gellértnek ünnepét ezúttal Bakonybél, a bencés monostor, a remeteség csodás helyszíne tette közösségünk számára felejthetetlenné. Szent Gellért atyánk bencés létéből és tapasztalatából adódóan figyelmünk a Regulára irányult, és azon kezdtünk gondolkodni, miként lehetne diákjaink életének szerves része egy önként vállalt, alapokat adó és megtartó rendszabály melletti elköteleződés.

A nyár végén megfogalmazott ötletet Nagyböjtben tudtuk valóra váltani. A „projekt” jelképe egy csokorba kötött színes, magasba szálló léggömb, melyet hamvazószerdán láthattak először a diákok, valamint a Szerzetesek.hu oldalairól másolt színes vidám képekkel dekorált zöld csempék (melyek a világhír felé röpítették az iskolát a „Mindenki” című Oscar-díjas film díszleteként) és az ellopott "Rendben vagyok" kampány-szlogen, és a személyes megszólítás hívta-várta az érdeklődő tanárokat és diákokat az alakuló összejövetelre. Izgalmas hét következett, hiszen lelki szemeink előtt láttuk azt, hogy kis közösségek fognak alakulni, akik közösen fogalmazzák meg a saját regulájukat, vállalásukat a böjt idejére. A Regula közösségenként más és más, de mindenképp - az egyéb vállalások mellett - fontos része a közös ima. Nem új imaalkalmakat szerettünk volna, hanem a meglévőket akartuk erősíteni. De ott lebegett a kérdés: hányan jönnek el? Hogyan alakulnak ki a közösségek? Úgy gondoltuk, hogy minden kis közösségnek egy tanár is a tagja lenne, melyben óhatatlanul kicsit a tanáré lenne a vezető szerep, amit valahogy ügyesen, mégis egyenrangú tagként kellett véghezvinni. Az első összejövetel a közösségalakításra, a regula-írásra adott alkalmat . A vezetők személyét csak később felfedve, plakátokon megjelenített karizmák és hitvallások mentén alakultak a csoportok: 25 rendtag, három közösségben. Rendszeres találkozások, beszélgetések, imaalkalmak és a csoportra jellemző vállalások repítenek át minket a Nagyböjtön: az ÖRÖM, BÉKE, és SZABADSÁG ízével.

A jelenleg érvényes elköteleződés, a közös fogadalom nagyböjt idejére vonatkozik, de ha egy-egy közösség együtt marad, ha lesz, ami tovább él belőle, az külön ajándék lehet. 

P. K.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41