Ugrás a tartalomra
oktatási segédanyag Hazai Hitoktatóknak

GellértRend

Egy kiváló ötlet megszületése után, a kivitelezés vette kezdetét a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban, Budapesten.

A gellértes „szerzetesrend” ötlete már tanév elején megfogalmazódott, melynek különös súlyt a szeptember 24-én szokásos iskolai zarándoklat adott. Idén iskolánk védőszentjének, Szent Gellértnek ünnepét ezúttal Bakonybél, a bencés monostor, a remeteség csodás helyszíne tette közösségünk számára felejthetetlenné. Szent Gellért atyánk bencés létéből és tapasztalatából adódóan figyelmünk a Regulára irányult, és azon kezdtünk gondolkodni, miként lehetne diákjaink életének szerves része egy önként vállalt, alapokat adó és megtartó rendszabály melletti elköteleződés.

A nyár végén megfogalmazott ötletet Nagyböjtben tudtuk valóra váltani. A „projekt” jelképe egy csokorba kötött színes, magasba szálló léggömb, melyet hamvazószerdán láthattak először a diákok, valamint a Szerzetesek.hu oldalairól másolt színes vidám képekkel dekorált zöld csempék (melyek a világhír felé röpítették az iskolát a „Mindenki” című Oscar-díjas film díszleteként) és az ellopott "Rendben vagyok" kampány-szlogen, és a személyes megszólítás hívta-várta az érdeklődő tanárokat és diákokat az alakuló összejövetelre. Izgalmas hét következett, hiszen lelki szemeink előtt láttuk azt, hogy kis közösségek fognak alakulni, akik közösen fogalmazzák meg a saját regulájukat, vállalásukat a böjt idejére. A Regula közösségenként más és más, de mindenképp - az egyéb vállalások mellett - fontos része a közös ima. Nem új imaalkalmakat szerettünk volna, hanem a meglévőket akartuk erősíteni. De ott lebegett a kérdés: hányan jönnek el? Hogyan alakulnak ki a közösségek? Úgy gondoltuk, hogy minden kis közösségnek egy tanár is a tagja lenne, melyben óhatatlanul kicsit a tanáré lenne a vezető szerep, amit valahogy ügyesen, mégis egyenrangú tagként kellett véghezvinni. Az első összejövetel a közösségalakításra, a regula-írásra adott alkalmat . A vezetők személyét csak később felfedve, plakátokon megjelenített karizmák és hitvallások mentén alakultak a csoportok: 25 rendtag, három közösségben. Rendszeres találkozások, beszélgetések, imaalkalmak és a csoportra jellemző vállalások repítenek át minket a Nagyböjtön: az ÖRÖM, BÉKE, és SZABADSÁG ízével.

A jelenleg érvényes elköteleződés, a közös fogadalom nagyböjt idejére vonatkozik, de ha egy-egy közösség együtt marad, ha lesz, ami tovább él belőle, az külön ajándék lehet. 

P. K.

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41