Ferences és szalézi segítségnyújtás Aleppóban

Aleppó
P. Bahjat Karakach házfőnök arról számol be, mennyi nehézséggel találkoznak a gyermekek, idősek és betegek szükségszállásának melegen tartásával kapcsolatban, és figyelmeztet a város házainak omlásveszélyére.

 

„A hőmérséklet megint nulla alá esett” és azon igyekszünk, hogy épületeinket a gyermekek, idősek és betegek számára valahogyan melegen tartsuk.” Ezzel az üzenettel fordult P. Bahjar Karakach, az aleppói ferences rendház házfőnöke csütörtökön az „Initiative Christlicher Orient” (ICO) segélyszervezethez. A helyi ferencesek erejükhöz mérten igyekeznek a földrengés áldozatainak segítséget nyújtani.

A város közepén elhelyezkedő kolostor kisebb sérülésekkel vészelte át a földrengést, a templom nagyharangja azonban az utcára zuhant, számolt be Bahjat atya. A környéken álló épületek viszont nagy veszélyben vannak. Az épületállomány sokrétű kárt szenvedett, sok épület már a háború következtében károsodott. Fennáll a veszély, hogy még ezek is leomolhatnak a közeljövőben. Sokan ennek következtében nem mernek visszamenni lakásaikba, amennyiben még megvannak, és a kolostorban keresnek védelmet.

Az elmúlt éjszakán is a város központjában álló kolostor 500 személyt vett fel. Egy másik, a külvárosban fekvő ferences kolostor pedig 2.000 személyt helyezett el. Egy harmadik, kisebb kolostori épületben 35 személynek tudtak éjjeli szállást nyújtani. Tetőt tudtak adni a fejük fölé és többé-kevésbé meleg szállást, ezenfelül ellátták az áldozatokat meleg étellel a kolostor leveskonyhájáról. A konyhát másfél év óta az ICO támogatja. Közvetlenül a földrengés után 10.000 Eurót tudtak a megnövekedett forgalom számára biztosítani, közölte a segélyszervezet. További adományokra sürgős szükség van. „Aleppo romokban hever. Az önök segítsége Isten szeretetének és gondoskodásának jele”, zárta Bahjat atya az ICO-nak írt levelét. A szervezetről további információ olvasható itt: www.christlicher-orient.at)

A szalézi rend is segít

A ferences rend segítségnyújtására csütörtökön a többi helyi szerzetesrend is felfigyelt. Beszámoltak a Don Bosco Szalézi Rend és a Don Bosco nővérek által adott segítségről. „A földrengés rendkívül erős volt és hosszan lehetett érezni”, számol be P. Alejandro Leon, a Szalézi rend közel-keleti provinciálisa. A szerzetesi közösségek a hajléktalan családokat meleg étkezésekkel és ruházattal látják el, de olyan családokat is biztonságba helyeznek, akiknek a házai még állnak. „Nem tudjuk még, hogy alakul a jövő, de megtesszük, amit csak tudunk, hogy az embereknek itt Aleppóban segítsünk!” A legtöbb gyermek és család már az évekig tartó háború és az igen hideg és havazásos tél miatt is erősen le van gyengülve” figyelmeztetett Leon atya.

Carol Tahhan Don Bosco nővér, aki már hétfőn elindult takarókkal, ruhaneműekkel, gyógyszerekkel és élelmiszerekkel Damaszkuszból Aleppóba, így tudósít: „A nővérek Aleppóban, hála Istennek, jól vannak! Ők is befogadtak számtalan embert – többek között 30 gyermeket, akiknek a szüleit nem találják. Segítenek, ahol csak lehet!”

A szerzetesnők és szerzetesek támogatást kérnek a „Jugend Eine Welt” osztrák partnerszervezetükön keresztül. (Információ: jugendeinewelt.at)

Fordította: Dr. Seidl Ambrusné
Forrás: Kathpress/https://katolikus.ma

Fotó: qubit.hu

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41