Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2016. augusztus 15. 13:00
Szeged

Fogadalomtételének 25. évfordulóját ünnepelte Anna Maria Pełka SDS

Anna Maria Pełka szalvatoriánus nővér augusztus 6-án a szegedi Boldog Kalkuttai Teréz anya templomban ünnepelte szerzetesi fogadalomtételének negyedszázados évfordulóját.

Anna nővér Lengyelországban született, pedagógiai, teológiai és szerzetesi tanulmányait szülőföldjén végezte, majd a szalvatoriánus családon belül óvónőként, katekétaként és a novíciamesterként dolgozott. 2006-tól rendje kérésére misszionáriusként él Magyarországon, és azon belül a Szeged-Csanádi Egyházmegye adminisztratív és pasztorális feladatait segíti.

Anna Maria nővér abban a templomban ünnepelte fogadalmának évfordulóját, amelynek helyén az 1930-ban emelt jubileumi kőkereszt állt. A kereszt eltávolítása után Agócs Rozália Ludviga szalvátor nővér az üldöztetések időszakában itt építette fel otthonát. A házban kápolnát alakítottak ki, majd az 1990-es években érlelődött a gondolat egy új templom építéséről. A mai körtemplomot 2006. október 14-én Gyulay Endre nyugalmazott püspök és Kiss-Rigó László megyéspüspök szentelte fel.

A szalvatoriánus rend tízéves megújult szegedi jelenléte lehetővé teszi, hogy az egyházmegye hívei ismét megismerjék a közösség karizmáját és a hivatásukat élő szerzeteseket. A rendet alapító Jordan Ferenc atya 33 évesen 1881-ben hozta létre az Isteni Üdvözítő Társaságot. Ferenc lelkesedését tükrözik személyes gondolatai: „Míg egyetlen ember is van a Földön, aki Istent nem ismeri és mindenek fölött nem szereti, addig egy pillanatig sem nyugodhatsz. Míg Istent nem dicsőítik mindenütt, egy pillanatig sem nyugodhatsz.”

Brigitte Thalhammer SDS tartományfőnöknő a jubileumi ünnepen elhangzott köszöntőjében kiemelte: a szalvatoriánus lelkiség arra hív, hogy mindig, mindenhol és minden eszközzel az evangélium terjesztésének szolgálatába álljunk. 
Az ünnepi szentmise főcelebránsa Kovács József általános helynök volt. Urunk színeváltozásának ünnepén a jubiláló nővérrel együtt ünnepelt családja és a lengyel illetve osztrák rendtartomány tagjai, számos pap és a szegedi hívek.

Forrás: Magyar Kurír/Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Gémes Sándor/Szegedma.hu

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41