Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2016. augusztus 15. 13:00
Szeged

Fogadalomtételének 25. évfordulóját ünnepelte Anna Maria Pełka SDS

Anna Maria Pełka szalvatoriánus nővér augusztus 6-án a szegedi Boldog Kalkuttai Teréz anya templomban ünnepelte szerzetesi fogadalomtételének negyedszázados évfordulóját.

Anna nővér Lengyelországban született, pedagógiai, teológiai és szerzetesi tanulmányait szülőföldjén végezte, majd a szalvatoriánus családon belül óvónőként, katekétaként és a novíciamesterként dolgozott. 2006-tól rendje kérésére misszionáriusként él Magyarországon, és azon belül a Szeged-Csanádi Egyházmegye adminisztratív és pasztorális feladatait segíti.

Anna Maria nővér abban a templomban ünnepelte fogadalmának évfordulóját, amelynek helyén az 1930-ban emelt jubileumi kőkereszt állt. A kereszt eltávolítása után Agócs Rozália Ludviga szalvátor nővér az üldöztetések időszakában itt építette fel otthonát. A házban kápolnát alakítottak ki, majd az 1990-es években érlelődött a gondolat egy új templom építéséről. A mai körtemplomot 2006. október 14-én Gyulay Endre nyugalmazott püspök és Kiss-Rigó László megyéspüspök szentelte fel.

A szalvatoriánus rend tízéves megújult szegedi jelenléte lehetővé teszi, hogy az egyházmegye hívei ismét megismerjék a közösség karizmáját és a hivatásukat élő szerzeteseket. A rendet alapító Jordan Ferenc atya 33 évesen 1881-ben hozta létre az Isteni Üdvözítő Társaságot. Ferenc lelkesedését tükrözik személyes gondolatai: „Míg egyetlen ember is van a Földön, aki Istent nem ismeri és mindenek fölött nem szereti, addig egy pillanatig sem nyugodhatsz. Míg Istent nem dicsőítik mindenütt, egy pillanatig sem nyugodhatsz.”

Brigitte Thalhammer SDS tartományfőnöknő a jubileumi ünnepen elhangzott köszöntőjében kiemelte: a szalvatoriánus lelkiség arra hív, hogy mindig, mindenhol és minden eszközzel az evangélium terjesztésének szolgálatába álljunk. 
Az ünnepi szentmise főcelebránsa Kovács József általános helynök volt. Urunk színeváltozásának ünnepén a jubiláló nővérrel együtt ünnepelt családja és a lengyel illetve osztrák rendtartomány tagjai, számos pap és a szegedi hívek.

Forrás: Magyar Kurír/Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Gémes Sándor/Szegedma.hu

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Bencze Regina SSND munkatárs
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
 

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Dobszay Benedek OFM

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41