Ugrás a tartalomra
normál Rendi

Kalkutta Teréz anya szentté avatására készül

Jóllehet Kalkuttai Teréz anyát a Vatikánban fogják szentté avatni szeptember 4-én, Kalkuttában is készülnek a nagy ünnepre, melynek alkalmából szentmiséket és imaalkalmakat szerveznek a Szeretet Misszionáriusai.

Teológusok, papok, diákok és művészek közreműködésével előadásokat, műhelyeket, kiállításokat és imaalkalmakat tartanak a város több pontján, hogy jobban megismertessék az embereket Teréz anya szellemiségével; emellett pedig a Sainthood Projectben („Szentség projekt”) részt vevő fiatal fotósok járják majd a várost: az ott készült fotókat Róma különböző pontjain állítják majd ki szeptember elején, a szentté avatás idején.

A projektben részt vevő fotósok önkéntesek; a fiatal Teréz anya egy-egy vonását szeretnék megvilágítani, a Szeretet Misszionáriusai alapítóját, aki a szegények közt is legszegényebbeket akarta szolgálni Indiában. A fiatal fotósok saját költségükön utaznak Rómába a szentté avatásra és a kiállításra. „Így fejezzük ki tiszteletünket Teréz anya előtt – mondta a 25 éves Srijita Deb Burman, aki az üzleti életben dolgozik. – A képek megmutatják majd, mi vonzotta Teréz anyát ebbe a városba.”

Szunita Kumar szikh festőművész szintén önkéntes a Szeretet Misszionáriusai mellett; Teréz anya lelkiségét kifejező festményeit a kalkuttai Szent Xavier-iskolában állítják ki szeptemberben.

A fiatalok egyik kedvenc találkozóhelye, a Park Street már a Mother Teresa Sarani nevet viseli; itt egész karácsonyig tartanak majd az ünnepi programok.
Teréz anya hajdani otthonának, a Szeretet Misszionáriusai épületének ajtaja mindig nyitva áll mindenki előtt; követők és tisztelők érkeznek nap mint nap, felkeresik a hamarosan szent Teréz anya sírját, s imádkoznak mellette. Sokan régóta kérik közbenjárását, és úgy érzik, imáik meghallgatásra találtak. Van, aki csak azért ugrik be, mert a nővérektől remél tanácsot vagy vigaszt, mások gyógyszerért jönnek.

Hálaadó szentmisével ünnepelnek a Szeretet Misszionáriusai augusztus 26-án, alapítójuk születésnapján; szeptember 4-én pedig élő adás segítségével követik majd a nővérek, novíciák és barátaik a Szent Péter téri kanonizációt. „Így mi is részt veszünk a szertartásban. Ez nagy áldás, így senki sem marad ki belőle” – mondta az egyik nővér.

A Szeretet Misszionáriusai közül mintegy harminc szerzetesnővér utazik a Vatikánba a szentté avatásra. A német származású Mary Prema Prierick nővér, a jelenlegi rendi elöljáró már Rómában tartózkodik, ahol részt vesz az előkészületekben, és készül a vendégek fogadására.

Szeptember folyamán ünnepségek zajlanak szerte Kalkuttában, ahol sokan már régóta szentként tisztelik Teréz anyát mindazért, amit tett.

Forrás és fotó: Magyar Kurír/Catholic Herald

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41