Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2016. július 16. 11:00
Magyarszék

A Mária-tisztelet mint életmód

Kármelhegyi Boldogasszony ünnepére várták a híveket július 16-án a magyarszéki kármelita kolostor nővérei.

A csendes imának élő nővérek egész napos szentségimádást és ünnepi szentmisét tartottak kápolnájukban. A szertartás után a kármelita skapuláré jelképes, kicsinyített mását is felvehették mindazok, akik tiszteletüket szerették volna kifejezni Mária iránt és elnyerni a Szűzanya oltalmát.
Kármelhegyi Boldogasszony ünnepén a rend működésének kezdeteire emlékeznek a kármelita szerzetesek. Július 16-a a rend hivatalos megalakulásának napja. A kármelita közösségek 1274-ben kaptak jóváhagyást a lyoni zsinattól, működésükről azonban már évtizedekkel korábbról is van adat.

Eszter nővér elmondta: „1251-ben a rend generálisa és legfőbb elöljárója, Stock Szent Simon a Szűzanyához fordult segítségért, hogy oltalmazza meg a rendet. Úgy tartja a szent hagyományunk, hogy ekkor megjelent neki Mária, átnyújtotta a skapulárét, a vállruhát, és megígérte, hogy oltalmazni fogja a rendet. Azt az ígéretet is tette, hogy akik a skapulárét hűségesen viselik, azokat ő haláluk után nem hagyja elkárhozni, hanem üdvözülni fognak."

A szentmise után a hívek is felvehették a skapulárét, amelyet néhány éve már nemcsak egyházi személy, hanem kicsinyített formában az egyház bármely tagja viselhet, így válva a kármel nagy családjának tagjává. A barna, vagyis kármelita skapuláré a szerzetesek öltözékének legbecsesebb darabja. Más rendek öltözékében is jelen van, a kármeliták számára azonban a Máriának szentelt élet jelképeként kiemelten fontos.

Eszter nővér hozzátette: „A skapuláré jele két igazságot idéz fel. Egyrészt Mária oltalmát, amely végigkísér minket életünk egész folyamán, de halálunk után is, amikor átlépünk az örökkévalóságba. Másrészt pedig arra emlékeztet minket, hogy a Mária-tisztelet nem korlátozódhat csak bizonyos imákra, vagy a tiszteletnek bizonyos helyeken kifejezett gesztusaira, hanem állandó habitussá, életmóddá kell válnia."

A magyarszéki sarutlan kármelita nővérek a rend reformált, vagyis Szent Teréz nevéhez kötődő ágát képviselik. Pécsett 1936, illetve a rendszerváltás után 1992 óta vannak jelen, Magyarszékre 2002-ben költöztek át. A nővérek elzárt, csendes életet élnek, napjaikat az elmélyült imádságnak szentelik.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Videók:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia vándortábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek vándortábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Szilvásy László SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41