Fórum a gyerekekért

2022. már. 17. (csütörtök) 11:00
Budapest

A Piarista Rend Magyar Tartománya Pedagógiai Szolgálat Bizottsága és a fenntartó központ küldetésterületi fejlesztő munkatársai online tartományi beszélgetéseket indítottak Fórum a Gyerekekért címmel. A háromhetente megvalósuló kétórás keddi alkalmakon kiemelten fontos témákban közösen inspirálódunk és beszélgetünk.

Sorozatunk február 8-án kezdődött: a Csapda a neten című dokumentumfilm kapcsán cseréltünk eszmét internetes zaklatásról, a gyerekek biztonságáról, a nehézségekről, a felelősségről, valamint a lehetséges cselekvésről. Meghívott vendégeink voltak: Sós Ágnes filmrendező, a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál alapító igazgatója, a Csapda a neten című film magyarországi forgalmazójának képviselője és Reményiné Csekeő Borbála pszichológus, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője.

Az értékes gondolatok előterében ugyanakkor égető kérdésekként maradtak velünk többek között a következők: „Milyen idős korban kellene először beszélnünk a témáról, és mit mondjunk?”, „Mikor kellene elkezdeni a biztonságos internethasználatot megtanítani a gyerekeknek?”, „Hogyan védhetem X generációs szülőként a digitális bennszülött gyermeket?” „Tartok a beszélgetéstől… van-e ehhez módszertan, jó kérdések?”, „Hogyan lehet ezt összhangba hozni a témát a természetes kíváncsisággal?”, „A felelősség a családé is. Hogyan kezdeményezzünk a szülők felé?”, „A kemény témákat a veszély miatt hamar elő kellene venni, de ezzel elvesszük az ártatlanságot is. Hogy jó ez?”, „Internetes és iskolai bullying esetén mennyire féljünk a személyes történetek megnyitásától, előhívásától? Jobb-e, ha ’bennmarad’, mert, ha előjön, nem kezelhető?”

Március 1-jén a gyermekek közötti bántalmazó cselekvésekre fókuszálva folytattuk a beszélgetést. A fórumhoz csatlakozott Magyar Erika resztoratív mediátor, facilitátor, jogász (EGYKŐ projekt), Dr. Kulcsár Gabriella, kriminológus kutató (Pécsi Tudományegyetem), Szabolcsné Sas Ágnes, tanító (Dr. Mező Ferenc Általános Iskola; iskolai Békés Team tag) és Adler Katalin, a Békés Iskolák Közösség koordinátora.

A bullying jelenségének beazonosítása után rövid kitekintés következett, melynek keretében szembesültünk azzal, hogy a kutatások és a tapasztalatok szerint alapból az egyházi intézmények sem védettek, sőt, bizonyos szempontból még veszélyeztetettebbek. A tévhitek és az előrelépés fő akadályainak kimondása után a Békés Iskolák bátor útjának elemzése, jellemzése jött: a valóságelemzés, felmérés mikéntje, a folyamatok bevezetése és felépítése, a belső struktúra, a hétköznapok világa. Szó esett a pedagógusi segítségkérés lehetőségéről és felelősségéről („…épp azzal maradok kompetens, hogy behívok valakit”), arról, hogy a szakember nem helyette, hanem vele segít, továbbá a kultúraformálás alapjairól: a szemlélők felelősségéről, megerősítéséről, a szolidaritásról, a mentalizációról, az önreflektív és a másokra reflektáló működésmód, az érzelmi intelligencia fejlesztéséről – mindezek hátterében pedig az erőforrásokról, a hálózatos együttműködés előnyeiről, összességében arról, hogy a közösség mi módon válhat képessé a megoldáskeresésre.

… március 22-én folytatjuk a fórumot – a Fórumot a Gyerekekért.

Lázár László
Pedagógiai szolgálatért felelős vezető
Piarista Rend Magyar Tartománya

 

Forrás és fotó: piarista.hu

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41