Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2017. augusztus 18. 18:00 to 2017. augusztus 19. 17:45
Budapest

Hármas jubileumot ünnepelt a piarista család

Jubileumi megemlékezésre hívta öregdiák püspökeit, papjait, konfrátereit és a testvériség tagjait a Piarista Rend Magyar Tartománya. A budapesti piarista kápolnában augusztus 18-án bemutatott szentmisén Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mondta a szentbeszédet.

Négyszáz évvel ezelőtt hagyta jóvá V. Pál pápa (1605–1621) a Kegyes Iskolák Isten Anyjáról nevezett Szegény Szabályozott Papjainak Rendjét, melyet azután róla neveztek el Páli Kongregációnak (Congregatio Paulina). Kétszázötven éve, 1767-ben emelte a szentek sorába XIII. Kelemen pápa (1758-1769) az alapítót, Kalazanci Szent Józsefet. A budapesti Piarista Gimnázium pedig alapításának háromszázadik évfordulóját ünnepli. E jubileumokról emlékeztek meg azon a szentmisén, melyre a piarista rend családjához tartozó püspököket, papokat és konfrátereket hívták meg. A jeles alkalmon részt vett Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek; Beer Miklós váci megyéspüspök; Gyulay Endre, a Szeged-Csanádi Egyházmegye nyugalmazott püspöke és Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök is.

Labancz Zsolt piarista tartományfőnök a megjelenteket köszöntve elmondta, Ferenc pápa ezt az évet a piaristák számára jubileumi évnek nyilvánította. Ez azt jelenti, hogy ezen időszak alatt különös módon fordulhatnak az Úristenhez kegyelmi ajándékaiért, és abban is biztosak lehetnek, hogy Ő ezt meg is fogja adni. Felhívta a figyelmet arra a zászlóra, mely idén készült a jubileumok alkalmából. Rajta a Szűzanya terjeszti ki palástját a piaristákra. Felette pedig ez olvasható: „Tu et filios tuos non deseram” (Téged és fiaidat nem fogom elhagyni.)

Labancz Zsolt felidézte a múltat, megemlékezve azokról, akik a négyszáz év alatt Istennek és a fiatalok szolgálatának szentelték életüket. Külön köszönetet mondott a „rendi öregeknek”, akik sokat tettek azért, hogy a piarista rend Magyarországon a megpróbáltatások idején is megmaradt.

Erdő Péter bíboros – aki maga is piarista diák volt – szentbeszédében emlékeztetett arra, a piaristák a hit és a tudás átadását tekintették és tekintik ma is legfőbb feladatuknak. Így járulnak hozzá ahhoz, hogy a társadalom az evangéliumi értékek szerint élhessen. Segítenek abban, hogy egy olyan kultúra jöhessen létre, mely Isten szándéka szerint nyitott az ember örök boldogsága felé. Itt, Kelet-Európában a hűség sokak számára az erények foglalata: hűség az Egyházhoz, Krisztus evangéliumához. Ennek fontos eleme a hitbeli élmény átadása, mégpedig személyes tanúságtétel által. Sok olyan piarista tanár emlékét őrizzük, akiknek a személyes hitét akkor is érezni lehetett, amikor valamilyen „száraz” természettudományos tárgyat tanítottak. A főpásztor kiemelte Kovács Mihály tanár urat, aki úgy oktatta a matematikát és a fizikát, hogy azt nem csak megértették a diákok, de valamiképp ez az ismeret részévé vált hívő életüknek is.

A szentmise után Labancz Zsolt tartományfőnök konfráteri diplomát adott át Izing Lászlónak. Ezt az elismerést azok vehetik át, akik sokat tettek a piarista rendért, a piarista hagyományok megőrzéséért és továbbadásáért.

Az ünnepség végén Labancz Zsolt röviden beszámolt a magyarországi tartomány tevékenységéről. Kiemelte, hogy jelenleg tizénkét intézményben több mint négyezer fiatallal foglalkoznak, az óvodástól az egyetemista korosztályig.

Fotó: Lambert Attila

Forrás: Baranyai Béla/Magyar Kurír

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Radnai Kinga - asszisztens
Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Schumicky Mária - NEK kapcsolattartó
Tóth Rezeda - NEK asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41