Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2017. augusztus 18. 18:00
Budapest

Hármas jubileumot ünnepelt a piarista család

Jubileumi megemlékezésre hívta öregdiák püspökeit, papjait, konfrátereit és a testvériség tagjait a Piarista Rend Magyar Tartománya. A budapesti piarista kápolnában augusztus 18-án bemutatott szentmisén Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mondta a szentbeszédet.

Négyszáz évvel ezelőtt hagyta jóvá V. Pál pápa (1605–1621) a Kegyes Iskolák Isten Anyjáról nevezett Szegény Szabályozott Papjainak Rendjét, melyet azután róla neveztek el Páli Kongregációnak (Congregatio Paulina). Kétszázötven éve, 1767-ben emelte a szentek sorába XIII. Kelemen pápa (1758-1769) az alapítót, Kalazanci Szent Józsefet. A budapesti Piarista Gimnázium pedig alapításának háromszázadik évfordulóját ünnepli. E jubileumokról emlékeztek meg azon a szentmisén, melyre a piarista rend családjához tartozó püspököket, papokat és konfrátereket hívták meg. A jeles alkalmon részt vett Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek; Beer Miklós váci megyéspüspök; Gyulay Endre, a Szeged-Csanádi Egyházmegye nyugalmazott püspöke és Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök is.

Labancz Zsolt piarista tartományfőnök a megjelenteket köszöntve elmondta, Ferenc pápa ezt az évet a piaristák számára jubileumi évnek nyilvánította. Ez azt jelenti, hogy ezen időszak alatt különös módon fordulhatnak az Úristenhez kegyelmi ajándékaiért, és abban is biztosak lehetnek, hogy Ő ezt meg is fogja adni. Felhívta a figyelmet arra a zászlóra, mely idén készült a jubileumok alkalmából. Rajta a Szűzanya terjeszti ki palástját a piaristákra. Felette pedig ez olvasható: „Tu et filios tuos non deseram” (Téged és fiaidat nem fogom elhagyni.)

Labancz Zsolt felidézte a múltat, megemlékezve azokról, akik a négyszáz év alatt Istennek és a fiatalok szolgálatának szentelték életüket. Külön köszönetet mondott a „rendi öregeknek”, akik sokat tettek azért, hogy a piarista rend Magyarországon a megpróbáltatások idején is megmaradt.

Erdő Péter bíboros – aki maga is piarista diák volt – szentbeszédében emlékeztetett arra, a piaristák a hit és a tudás átadását tekintették és tekintik ma is legfőbb feladatuknak. Így járulnak hozzá ahhoz, hogy a társadalom az evangéliumi értékek szerint élhessen. Segítenek abban, hogy egy olyan kultúra jöhessen létre, mely Isten szándéka szerint nyitott az ember örök boldogsága felé. Itt, Kelet-Európában a hűség sokak számára az erények foglalata: hűség az Egyházhoz, Krisztus evangéliumához. Ennek fontos eleme a hitbeli élmény átadása, mégpedig személyes tanúságtétel által. Sok olyan piarista tanár emlékét őrizzük, akiknek a személyes hitét akkor is érezni lehetett, amikor valamilyen „száraz” természettudományos tárgyat tanítottak. A főpásztor kiemelte Kovács Mihály tanár urat, aki úgy oktatta a matematikát és a fizikát, hogy azt nem csak megértették a diákok, de valamiképp ez az ismeret részévé vált hívő életüknek is.

A szentmise után Labancz Zsolt tartományfőnök konfráteri diplomát adott át Izing Lászlónak. Ezt az elismerést azok vehetik át, akik sokat tettek a piarista rendért, a piarista hagyományok megőrzéséért és továbbadásáért.

Az ünnepség végén Labancz Zsolt röviden beszámolt a magyarországi tartomány tevékenységéről. Kiemelte, hogy jelenleg tizénkét intézményben több mint négyezer fiatallal foglalkoznak, az óvodástól az egyetemista korosztályig.

Fotó: Lambert Attila

Forrás: Baranyai Béla/Magyar Kurír

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41