Ugrás a tartalomra
normál Rendi
2017. augusztus 16. 11:00 to 2017. augusztus 17. 10:45
Mindenhol

Elindult a szalézi missziós önkéntesség Magyarországon

Ezen a nyáron, miután befejezték a felkészítő képzéseket két fiatalnak lehetősége volt rövid külföldi missziós önkéntes szolgálatra, a harmadik pedig egy zarándoklaton vehetett részt korábbi önkéntesekkel. Ezzel a missziós önkéntes mozgalom elindult a Magyar Szalézi Tartományban. Felelőse Derosi Raja atya.

Az első magyar szalézi missziós önkéntesek beszámolóit itt olvashatják:

Beszámoló 1. Szlovénia 

2017 február közepén érdeklődtem Derosi Raja szalézi atyánál aki itthon foglalkozik az önkéntesekkel, hogy milyen módon lehetek én is önkéntes. Majd képzésen vettem részt Pèliföldszentkereszten és 2017. július 26-án elindultam Ljubljanába (Szlovénia) a Don Bosco Nővérekhez, hogy önkéntesként részt vegyek egy angol oratóriumi héten 2 angol, 3 szlovák önkéntessel együtt. Két hetet töltöttem a nővéreknél.

 Első hét egy előkészítő hét volt Megterveztük a programokat, időrendet. A nővérek elvittek minket, önkénteseket Bledbe ahol megnéztük a tavat,  várat és a szalézi nővérek egy másik rendházát. Második héten elkezdődött az oratórium. Minden reggelt énekeltünk, játszottunk, imádkoztunk a 25 gyerekkel, akik részt vettek az oratóriumon. Utána csoportokra bontva hittan órát tartottunk mi ökéntesek/animátorok a gyerekeknek. Utánna műhelyek következtek önkéntesekkel és egy-egy helyi animátorral ,aki segítet a nyelvi nehézségeket áthidalni. A napot közös imádsággal fejeztük be. Az esték azzal teltek, hogy minden önkéntes bemutatta az országát, közösségét, nemzeti jellegzetességeit. Így történt, hogy hétfőn este egy angol „tea party” volt a meeting teremben, kedden pedig már a harmonika szóra tanultuk a polkát. Természetesen önkéntes társaim és a szervezők is megismerkedtek pár magyar jellegzetességgel, nyelvtörővel. 

Mindent köszönök Derosi Raja atyának, aki segített, hogy részt tudjak venni első rövid külföldi önkéntes programomon. Köszönöm a szlovén szalézi nővérek közösségének, hogy vendégül láttak és mindenben segítettek ottani tartózkodásom alatt.

Miller Dominik, magyar szalézi missziós önkéntes

 

Beszámoló 2. Egyesült Királyság

A szalézi önkéntes programnak köszönhetően tíz napot tölthettem el Bollingtonban, a Savio Retreat Centre-ben. Ez egy lelkigyakorlatos központ, kint a város szélén, ahol általában iskolás csoportokat fogadnak, akik szeretnék megtapasztalni, hogy milyen egy Savió-s lelkigyakorlat. Egy ún. „look & see” (nézz és láss) programon vettem részt, aminek az a célja, hogy azok az önkéntesek, akik a következő évben ott szeretnének dolgozni, elutazhassanak és megtapasztalhassák, hogy milyen feladatok várnak rájuk.

Pénteken érkeztem, nagyon kedves fogadtatásban volt részem. A szombati nap általában a pihenésé, ezért ellátogattunk Manchesterbe, illetve a hét folyamán Sheffieldbe is egy kis városnézésre. Vasárnap kezdődik a munka, az előkészület, megbeszélések, hogy minden gördülékenyen menjen a héten. Általában hétfőtől szerdáig, majd szerdától péntekig van 1-1 csoport, így a hétköznapokat a fiatalokkal töltjük, minden időnket nekik és a fejlődésüknek szenteljük.

Különleges élmény volt látni, hogy milyen elhivatottan dolgoznak más országban is az önkéntesek a fiatalokért Don Boscót követve. Szeptembertől én is tagja leszek az önkéntes csapatnak, így sok kihívás és kaland vár rám. Igyekszem a lehető legtöbbet adni és befogadni, így követni Isten akaratát.

Pintér Piroska, magyar szalézi missziós önkéntes

 

Beszámoló 3. Olaszország, Don Bosco nyomában…

Nekem adatott meg a lehetőség, hogy 2017 július első hetében részt vegyek egy zarándoklaton, amit volt szalézi önkénteseknek szerveztek. Korábbi cseh és szlovák önkéntesekkel együtt kezdtem meg utamat.

Kirándulásunk kezdetén megálltunk Plzen városában, a német Regensburgban, majd Benediktbeuernben szálltunk meg. Másnap Svájcon keresztül elértük Olaszország északi részét. Egy tradicionális olasz vacsora hangulatát is átélhettük. A következő nap a Comó-i tavat érintve elértük Colle don Boscó-t. Itt volt az elkövetkező napok bázisa. Innen kerestük fel a közeli településeket, helyszíneket, amelyek Bosco Szent János vagy Savio Szent Domonkos életében kiemelt fontosságúak voltak. Ezeken a helyeken egy-egy cseh fiatal elmélkedést tartott azzal kapcsolatosan, ahol épp voltunk. Az elmélkedéseknek köszönhetően még jobban meg tudtuk élni életük néhány meghatározó momentumát. Eljutottunk Chieribe, továbbá Castelnouvo don Bosco melletti kis falvakba. Voltunk Torinóban is, ahol Vadocco mellett felkerestünk további templomokat is.

Az egyik délután kiscsoportokat formáltunk, majd megosztottuk egymással tapasztalatainkat, élményeinket az önkéntességről. Sokat tudtam tanulni a beszámolókból, sokat tudtam meríteni a tanúságtételekből. Ezek által én, aki még nem teljesített szolgálatot, még közelebbinek találtam az önkéntességi szolgálatot. A hét folyamán nagyon jó lelki vezetőket kaptunk, akik a közös imádságok végén elmélkedésekkel vártak minket. Daniel atya Mexikóból, Martin atya pedig Uruguayból származott. A cseh fiatalokat Pavel atya kísérte, akinek mindig pozitív, fiatalos jelenléte megalapozta a jó hangulatot.

Köszönettel tartozom Derosi atyának, a szalézi önkéntességi mozgalom magyar megbízottjának, aki  felkínálta számomra a lehetőséget, hogy részt vegyek egy ilyesfajta zarándoklaton.

 Pongrácz Benedek, magyar szalézi missziós önkéntes

 

Azok a fiatalok, akik komolyan érdeklődnek a szalézi missziós önkéntesség iránt, bemutatkozó motivációs levéllel jelentkezhetnek Derosi Raja atyánál a derossisdb@yahoo.co.in e-mail címen.

 

Forrás: szaléziak.HU

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Radnai Kinga - asszisztens
Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Schumicky Mária - NEK kapcsolattartó
Tóth Rezeda - NEK asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41