Ugrás a tartalomra
rólunk és tőlünk Hazai
2019. április 17. 17:00 to 2019. április 18. 16:45
Miskolc

Isten országa jelenik meg közöttünk a dicsőítésben

A Szent Ferenc Kisnővérei saját otthonukat nyitották meg különböző felekezetű hívők előtt.

Két-három heti rendszerességgel felekezetközi gitáros dicsőítő alkalmat és szentségimádást tartanak a Szent Ferenc Kisnővérei miskolci rendházukban. A közösségi esték számára kialakított melléképület, rendszerint zsúfolásig megtelik szombatonként.

Személyes élményeiről egy résztvevő így vallott: – Bőcsről nem olyan egyszerű eljutnom ide, de mégis vágyódtam Isten jelenlétébe. Nekem a dicsőítés olyan, mintha a Mennyország előízét érezném meg, ugyanúgy, ahogy pünkösdkor kiáradt a Szentlélek és eltöltötte az apostolokat és lelkesítően hatott rájuk. Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki, milyen érzés, amikor a Lélek vezetésével saját gondolatai mások szájából hangzanak el, mert ez fantasztikus érzés – osztotta meg Kozmáné Rozgonyi Margit.

Karizmájuk a dicsőítés

A kezdeményezés indíttatásáról pedig Bernadett nővér énekvezetőt kérdeztük.

– Mivel karizmatikus közösség vagyunk, fontos számunkra, hogy dicsőítsük Istent. Ez a mindennapi imáinkban is megjelenik és az esti dicséretekben. Ebben a zenén kívül benne lehet az éneklés, a hangos imádság vagy a nyelveken szólás, ami szintén egy nagyon bensőséges imaforma. Azt valljuk, hogy minden ember arra kap meghívást, hogy Istent dicsérje, ami majd az örökkévalóságban folytatódik. A miskolci rendházunk az Imádság Házává vált, ahol különösképpen szeretnénk erre ráhangolódni és ebbe másokat is behívni a városból és a környező falvakból, mert az egységben hatalmas erő van – mutatta be.

Megnyílnak Isten felé

Engedelmességi fogadalmát gyakorolta a nővér, amikor igent mondott a zenei szolgálatra.

– Itt a közösségben tanultam meg gitározni nyolc évvel ezelőtt, és az elöljáró kérésére örömmel, szabadon és szeretettel vállaltam ezt a feladatot, mert kaptam hozzá tehetséget. A dicsőítés számomra a legmélyebb olyan imádság, amiben a Teremtő jelenlétébe tudok helyezkedni az adott pillanatban. Amikor megszűnik körülöttem tér és idő, nem foglalkoztat a múlt terhe és a jövő kétsége. Ez mindig nagyon felszabadító és megtisztító erejű. A dicsőítés és az egyszerű éneklés között az a különbség, hogy az előbbiben nem a saját növekedésemre és jókedvemre törekszem, hanem kinyílok mások és Isten felé. A Teremtő titkaira figyelek, ami azért is gyógyító, mert az igazán lényegessel tudok foglalkozni, és többé nem én vagyok a középpontban – osztotta meg Bernadett nővér.

A szeretet nevében

Bár az alkalmak az Oltáriszentségben megnyilvánuló Krisztus imádata köré épülnek, nyitottak a nem katolikus felekezetűek felé is.

– Mi Istenéi vagyunk és szeretnénk, hogy mindenki megismerhesse Őt, ezért nem zárkózhatunk be. Jézus is vállalta a sebezhetőséget azáltal, hogy megosztotta magát a tanítványaival. A nyitottság mindig rizikó, de a szeretet nevében ezt vállalni kell. Ahány ember, annyiféle istenképet hordoz magában, de mi keresztények ugyanabban az Istenben hiszünk. Egy Teremtőnk van, aki mindannyiunkat örök életre hívott el. Jézus sem különböző felekezetekben álmodta meg a maga Egyházát. A felekezetköziség azért fontos számunkra, hogy már közöttünk megnyilvánulhasson Isten országa, ahol nem lesz megosztottság. 

Forrás és fotó: https://www.eszak.hu/

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41