Ugrás a tartalomra
normál Rendi

Emlékezés, hála, jövő

Augusztus 5-én ünneplik a Segítő Szűz Mária Leányai Intézményének alapítását világszerte.

A kegyelem és a hála napja ez, ami megerősíti a szerzetesi közösséget. A Segítő Szűz Mária Leányai ilyenkor még erősebben érzik, hogy mindahányan Mária nagy családjához tartoznak, és kiterjesztik Don Bosco és Maria Domenica Mazzarello szeretetét a fiatalok, a gyengék és szegények felé az egész világon. Hagyományosan ekkor újítják meg szerzetesi fogadalmukat a szalézi nővérek és ilyenkor hangzanak el az első-, illetve az örökfogadalmak is.

Ez az ünnep a hála, a hűség és az emlékezés napja a Segítő Szűz első tizenöt leányára, akik 1872. augusztus 5-én magukra öltötték a szerzetesi ruhát. Ez a nap egyben a remény napja is, és egy kiváló lehetőség, hogy „újraélesszék” a kapott ajándékot: a szalézi hivatást.

Mornesében a szalézi rendfőnök, Ángel Fernández Artime mutat be szentmisét úgy, mint Don Bosco tette 1872-ben ezen a napon (a rendalapító tizenegy alkalommal járt Mornesében 1864 és 1878 között). Don Bosco augusztus 3-án lelkigyakorlatot tartott a lányoknak, akik majd az új szerzetesi intézmény első tagjai lesznek. Az első tizenöt Segítő Szűz Mária Leánya 1872. augusztus 5-én öltötte magára a szerzetesi ruhát. Tizenegyen közülük fogadalmat is tettek három évre. Közöttük volt Maria Mazzarello is.

Don Bosco részt vett a beöltöztetési szertartáson és a fogadalomtételen is. Egyszerű szavakkal fejezte ki érzését:

– Kellemetlenül érzitek magatokat, nem is tudjátok letagadni, mindenki kinevet és megaláz benneteket, még rokonaitok is hátat fordítanak. A Szűzanya zsolozsmájában olvastátok: „A nárdusolaj kellemes illatot áraszt”. Tudjátok, hogy a citromfű illata mikor kellemes? Amikor jól kipréselik. Ezért kedves leányaim ne zavarjon, ha a világ így bánik veletek. Legyetek bátrak és vigasztaljon benneteket a tudat, hogy csak ilyen módon készülhettek fel, hogy a rátok bízott feladatot teljesíteni tudjátok. A hivatás hűséges követése alkalmassá tesz benneteket, hogy mások hasznára legyetek és biztosítsátok lelketek üdvösségét.”

Augusztus 5. ​​egy lehetőség arra, hogy a Segítő Szűz Mária Leányai visszatérjenek az evangéliumi és karizmatikus forrásokhoz, az okokhoz, amelyek a szívükben megszülettek és értelmet adnak az életüknek. A kegyelem egy olyan eseménye ez, amelyben a hivatás mélyebben rejlő gyökerei megtalálhatók.

Ez az ünnep lehetőséget kínál a nővéreknek, hogy növekedjenek a Mária iránti szeretetükben. Don Bosco azért választotta Mazzarello Máriát és társait, mert intenzív szeretettel égtek Mária iránt. Ahol Mária van, ott a jövő, és Don Bosco mindig a jövőben gondolkodott. A Don Bosco Nővéreknél a Madonna soha nem vendég volt, hanem a ház úrnője; és ez ma is így van.

Augusztus 5-én azért ünnepelnek a Don Bosco Nővérek, mert örömmel adták Istennek életünket és szolgálják a legkisebbeket, a legszegényebbeket. Ünnepelnek, mert „az ünneplő szív nagyon szereti az Urat” – ahogy Mazzarello anya mondta. Istennek ajánlják a Segítő Szűz Mária Leányai közösségeit az egész világon: azokat, akik most teszik le első fogadalmukat, akik örökfogadalmat tesznek és azokat is, akik 25, 50, 60, 70, 75, 80 éve hűségesek szerzetesi fogadalmukhoz!

„Hittel és reménnyel bízunk benne, hogy továbbra is sikerül megvalósítanunk Don Bosco álmát: hogy élő emlékműve legyünk hálájának a Segítő Szűz iránt, és az ő meghosszabbított keze az időben” – vallják a Segítő Szűz Mária Leányai.

Forrás:Szaléziak.HU

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia vándortábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek vándortábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Szilvásy László SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41