Ugrás a tartalomra
beszámoló Hazai
2017. május 15. 18:00 to 2017. május 16. 17:45
Budapest, Sapientia

A kiégésen innen és túl – Bemutatták Versegi Beáta új könyvét

Versegi Beáta Mária „Lehetőségek – a kiégésen innen és túl” című kötetét a szerző mellett Füzes Ádám katolikus pap, szupervizor, Rottenhoffer Ágota coach, szupervizor és a könyv illusztrátora, Kovács Gergely ismertette a budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola könyvtárában május 15-én.

A könyvbemutatóra érkezett érdeklődők – többek között szerzetes-elöljárók, klerikusok, szerzetesek, teológusok, pszichológusok, coachok, szupervizorok – megtöltötték a főiskola könyvtárát.

A kiadó részéről Kuzmányi István főszerkesztő köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta, ez a könyv pszichológiai, mentálhigiénés, teológiai és spirituális szempontból tárgyal egy olyan kérdéskört, mely nagyon sok embert érint. Remélhetőleg kulcsot adhat ahhoz, hogy a magunk által felépített falakban rejlő ajtókat kinyithassuk. A főszerkesztő azt is kiemelte, hogy a szerző nagy bátorsággal vállalta fel érintettségét, ez a személyesség pedig hitelessé teszi a könyvet.

Füzes Ádám a kötetet bemutatva rámutatott, hogy abban több találkozási pont is fellelhető. Versegi Beáta keresztény antropológus, ugyanakkor szupervizor is, az ő személyében két eltérő megközelítési irány találkozik. Ugyanakkor nagy erénye a könyvnek, hogy képes elválasztani egymástól a különféle – mentálhigiénés és spirituális – elemeket. A kötet arra figyelmeztet, hogy meg kell tudnunk különböztetni magunkat attól, akik vagyunk, attól, amit csinálunk. A kiégés örvényébe leginkább a segítő foglalkozást gyakorlók kerülnek bele. A szerzetesek, papok is veszélyeztetettek, különösen azért, mert nekik „intézményesült magánszférájuk” van. Füzes Ádám azt is kiemelte, hogy a párbeszédes formában megírt könyv nem csak azt mutatja be, miként lehet kijutni a kiégés folyamatából, hanem a helyes életvezetésben is segítséget nyújt az olvasóknak.

Rottenhoffer Ágota coach, szupervizor – aki a kötet létrejöttében is közreműködött – személyes élményeit osztotta meg a könyvbemutató népes közönségével. A lelki gondokkal küzdő ember leginkább azt szeretné, ha valaki nevén nevezné a problémáját. Versegi Beátával folytatott beszélgetése során merült fel, hogyha sikerülne könyv formában összefoglalni mindazt, amin átment, az másokat is segíthetne abban, hogy – nevet adva a problémának – kilábaljanak a kiégésből.

Kovács Gergely – akinek művészi illusztrációi segítik a szöveg befogadását – arról beszélt, hogy a grafikák egy történetet szeretnének elmesélni, azt mutatják be, mit él át az, aki a kiégés során lejut a gödör aljára, majd kikászálódik onnan.

A könyv szerzője, Versegi Beáta Mária nővér, a Nyolc Boldogság Közösség tagja először köszönetet mondott mindazoknak, akik segítettek neki kilábalni a kiégés folyamatából. A kötet létrejöttéről elmondta, hogy több esemény, előadás adott inspirációt, valamint az Új Ember hetilapban és a Magyar Kurír hírportálon megjelent interjúja iránti nagy érdeklődés adott megerősítést ahhoz, hogy belevágjon megírásába.

Végül Kuzmányi István köszönetet mondott Versegi Beáta mellett a szerzői munkafolyamatot segítő, elmélyítő kérdésekért Kámán Veronikának, Rottenhoffer Ágotának és Baranyai Bélának, továbbá a grafikai munkáért Kovács Gergelynek. A könyvbemutató dedikálással ért véget.

A kiadvány Pál Feri katolikus pap, mentálhigiénés szakember ajánlásával jelent meg. 

A könyv a Magyar Kurír gondozásában, az Új Ember-kiadványok sorozatban jelent meg, megtalálják az Új Ember könyves- és webboltban, valamint megvásárolhatják a május 22-én kezdődő Szent István Könyvhéten.

Fotó: Merényi Zita

Forrás: Baranyai Béla/Magyar Kurír

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Radnai Kinga - asszisztens
Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Schumicky Mária - NEK kapcsolattartó
Tóth Rezeda - NEK asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41