Ugrás a tartalomra
beszámoló Hazai Fotó galéria
2017. május 16 (All day)
Bakonybél

Magnólia-liget Bakonybélben

Közadakozásból létesített magnólia-ligetet avattak a Közösségi Hét záró programjaként a bakonyi faluban, ahol helyet kaptak a település díszpolgárainak emléktáblái is.

Az ötletgazda Bakonyvári Andor, a Guzmics Izidor Kulturális és Idegenforgalmi Egyesület elnöke volt. A felhívásra több mint húsz család adományozott pénzösszeget, melyet az önkormányzat és a civil szervezet megduplázott. Az elültetett magnólia csemeték túlélték a dermesztő telet, virágba borultak. A kezdeményezés kibővült, a területre pihenőparkot álmodtak a faluközösség számára. – A medvehagymás napokon összegyűlt adományokat az egyesület felajánlotta ennek fejlesztésére, az önkormányzat pedig hozzájárult ehhez, így még tíz csemetét vásároltunk, melyeket a napokban a virágosítók önkéntes csapata elültetett, tájékoztatta lapunkat Felföldi Andrea programszervező.

Az ünnepségen Márkus Zoltán polgármester mondott köszöntőt. – A magnólia-liget is jelzi, teremtő erejű lehet a közösségi összefogás. A parkot a későbbiekben tovább bővítjük, lépcsővel, sétaúttal, padokkal, újabb emléktáblákkal. Régi adósságunkat is rendeztük azzal, hogy itt helyeztük el a falu díszpolgárai és egy bencés szerzetes emlékkövét, rajta táblával, méltó módon idézve emléküket, mondta, majd megemlékezett róluk, felidézve életútjukat, a faluért végzett munkájukat. A településnek három díszpolgára van: Dr. Kopátsy Sándor közgazdász, Koller Rezső, azaz Keve bencés atya és Cseh Tamás Kossuth- és Liszt-díjas zeneszerző-énekes. A negyedik emléktábla Vidlics Ferenc apáté, akinek nevéhez fűződik az újkori Bakonybél alapítása. Bakonyvári Andor elmondta, örömmel tölti el, hogy régi terve most közösségi összefogással megvalósulhatott, a liget újabb színfolttal gazdagítja a falut. A bensőséges hangulatú ünneplést megtisztelték jelenlétükkel a Szent Mauríciusz Monostor szerzetesei. Toókos Péter János atya imát mondott, Halmos Ábel OSB perjel megszentelte az emlékköveket és a ligetet.

Forrás és fotók: Müller Anikó Hanga/veol.hu

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41