Ugrás a tartalomra
beszámoló Hazai Fotó galéria
2017. május 16. 0:00 to 23:45
Bakonybél

Magnólia-liget Bakonybélben

Közadakozásból létesített magnólia-ligetet avattak a Közösségi Hét záró programjaként a bakonyi faluban, ahol helyet kaptak a település díszpolgárainak emléktáblái is.

Az ötletgazda Bakonyvári Andor, a Guzmics Izidor Kulturális és Idegenforgalmi Egyesület elnöke volt. A felhívásra több mint húsz család adományozott pénzösszeget, melyet az önkormányzat és a civil szervezet megduplázott. Az elültetett magnólia csemeték túlélték a dermesztő telet, virágba borultak. A kezdeményezés kibővült, a területre pihenőparkot álmodtak a faluközösség számára. – A medvehagymás napokon összegyűlt adományokat az egyesület felajánlotta ennek fejlesztésére, az önkormányzat pedig hozzájárult ehhez, így még tíz csemetét vásároltunk, melyeket a napokban a virágosítók önkéntes csapata elültetett, tájékoztatta lapunkat Felföldi Andrea programszervező.

Az ünnepségen Márkus Zoltán polgármester mondott köszöntőt. – A magnólia-liget is jelzi, teremtő erejű lehet a közösségi összefogás. A parkot a későbbiekben tovább bővítjük, lépcsővel, sétaúttal, padokkal, újabb emléktáblákkal. Régi adósságunkat is rendeztük azzal, hogy itt helyeztük el a falu díszpolgárai és egy bencés szerzetes emlékkövét, rajta táblával, méltó módon idézve emléküket, mondta, majd megemlékezett róluk, felidézve életútjukat, a faluért végzett munkájukat. A településnek három díszpolgára van: Dr. Kopátsy Sándor közgazdász, Koller Rezső, azaz Keve bencés atya és Cseh Tamás Kossuth- és Liszt-díjas zeneszerző-énekes. A negyedik emléktábla Vidlics Ferenc apáté, akinek nevéhez fűződik az újkori Bakonybél alapítása. Bakonyvári Andor elmondta, örömmel tölti el, hogy régi terve most közösségi összefogással megvalósulhatott, a liget újabb színfolttal gazdagítja a falut. A bensőséges hangulatú ünneplést megtisztelték jelenlétükkel a Szent Mauríciusz Monostor szerzetesei. Toókos Péter János atya imát mondott, Halmos Ábel OSB perjel megszentelte az emlékköveket és a ligetet.

Forrás és fotók: Müller Anikó Hanga/veol.hu

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Radnai Kinga - asszisztens
Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Schumicky Mária - NEK kapcsolattartó
Tóth Rezeda - NEK asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41