Ugrás a tartalomra
normál Rendi

Közös noviciátusa lesz a Boldogasszony Iskolanővérek nemzetközi közösségének

2016 augusztusában nyílik meg a Boldogasszony Iskolanővérek nemzetközi noviciátusa Rómában, az iskolanővérek generalátusában. Egyre több területen fog össze a nemzetközi közösség, melynek tagjai Ausztrália kivételével minden földrészen, összesen 31 országban szolgálnak. Legújabb kezdeményezésük, hogy minden ezután belépő fiatal iskolanővér közös kezdeti képzésben részesüljön.

A kétéves noviciátus közös nyelve az angol lesz, emellett az angol anyanyelvűek is fognak tanulni egy olyan idegen nyelvet, melyet a kongregáció valamely másik országában beszélnek. A nemzetközi párbeszéd során kialakított képzési program egyszerre segíti a fiatal nővéreket, hogy kialakuljon bennük az egy kongregációhoz való tartozás tudata, másrészt tiszteletben tartja a nővérek kötődését saját rendtartományuk kultúrájához, hagyományaihoz.

Az első csoportba egy ghánai, egy kenyai, egy brazil, egy japán és egy bajor posztuláns érkezik 2016 augusztusában. Mesternőjük a kongregáció egykori általános főnöknője, a kanadai származású Rosemary Howarth nővér lesz. A generalátusban élő nemzetközi nővérközösség mellé egy brazil, lengyel és afrikai nővérekből álló képző csapat is érkezik a nyár folyamán, melynek tagjai a mesternőt támogatva mentorálják a novíciákat, egy közösséget alkotva velük.

A noviciátus első, ún. kánoni éve teljes egészében Rómában lesz. A második évből 7 hónapot a novícia saját tartományában tölt, melynek során valamilyen szolgálati területen gyakorlati tapasztalatokat szerez. Ezt követően ismét Rómában folytatódik a képzés a második év végéig. Az első szerzetesi fogadalmat már ki-ki otthoni közösségében teszi le.

A 2018-ban induló csoport népesnek ígérkezik. A jelenlegi felmérések alapján már 12 afrikai, egy dél-amerikai, egy cseh és egy magyar jelölt, Holcz Ágnes, szegedi egyetemi hallgató készül, hogy beljebb léphessen az iskolanővérek életébe.

A noviciátus számára átépített generalátusi épületszárnyat 2016. április 6-án az iskolanővérek vezetői konferenciája keretében áldotta meg Joseph Farrell ágostonos szerzetes. Mary Maher általános főnöknő beszédében párhuzamot vont a noviciátus két éve és Szent János evangéliuma között. A Jézusnál érdeklődő két tanítványt megkérdezte Jézus: "Mit kerestek?". Azok visszakérdeztek: "Mester, hol lakol?" "Gyertek, nézzétek meg" - volt a válasz. Éppen így érkeznek majd erre a helyre a posztulánsok, akik két évet arra szánnak, hogy megnézzék, "hol lakik Jézus", és meg tudják maguknak válaszolni, hogy mit keresnek, mi a vágyuk.

Az evangélium végén a feltámadt Jézus Mária Magdolnának hasonló, de mégis más kérdést tesz fel, mint az első tanítványoknak. Tőle az kérdezi: "Kit keresel?" A "Mit kerestek?" és a "Kit keresel?" kérdés között ívelődik az egész evangélium. A noviciátus célja az, hogy a fiatalok az Isten közelében töltött két év során eljussanak a "Mit kerestek?" kérdéstől a "Kit kerestek?" kérdésig. Fontos azonban, hogy mi, a rend többi tagjai is mindennap meg tudjuk válaszolni, mit keresünk, és kit keresünk.

Az Általános Tanács, a generalátusi nővérközösség és a 9 rendtartomány tartományfőnöknői, tartományi tanácsosai a kongregációhoz tartozó nyelveken, így magyarul is énekelve, imádkozva járták be a leendő novíciák egyelőre üres közösségi tereit: a kápolnát, a nappalit, a tantermet, a könyvtárat és a lakószobákat. A magyar rendtartományt Lobmayer M. Judit tartományfőnöknő és két tanácsosa, Baráti M. Kinga és Bencze M. Regina nővér képviselte.

A noviciátus bejárásáról és megáldásáról még több képet nézhetnek meg a Boldogasszony Iskolanővérek nemzetközi honlapján, a gerhardinger.org-on.

 

Forrás: Boldogasszony Iskolanővérek

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Bencze Regina SSND munkatárs
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
 

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Dobszay Benedek OFM

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41