Ugrás a tartalomra
normál Rendi

Közös noviciátusa lesz a Boldogasszony Iskolanővérek nemzetközi közösségének

2016 augusztusában nyílik meg a Boldogasszony Iskolanővérek nemzetközi noviciátusa Rómában, az iskolanővérek generalátusában. Egyre több területen fog össze a nemzetközi közösség, melynek tagjai Ausztrália kivételével minden földrészen, összesen 31 országban szolgálnak. Legújabb kezdeményezésük, hogy minden ezután belépő fiatal iskolanővér közös kezdeti képzésben részesüljön.

A kétéves noviciátus közös nyelve az angol lesz, emellett az angol anyanyelvűek is fognak tanulni egy olyan idegen nyelvet, melyet a kongregáció valamely másik országában beszélnek. A nemzetközi párbeszéd során kialakított képzési program egyszerre segíti a fiatal nővéreket, hogy kialakuljon bennük az egy kongregációhoz való tartozás tudata, másrészt tiszteletben tartja a nővérek kötődését saját rendtartományuk kultúrájához, hagyományaihoz.

Az első csoportba egy ghánai, egy kenyai, egy brazil, egy japán és egy bajor posztuláns érkezik 2016 augusztusában. Mesternőjük a kongregáció egykori általános főnöknője, a kanadai származású Rosemary Howarth nővér lesz. A generalátusban élő nemzetközi nővérközösség mellé egy brazil, lengyel és afrikai nővérekből álló képző csapat is érkezik a nyár folyamán, melynek tagjai a mesternőt támogatva mentorálják a novíciákat, egy közösséget alkotva velük.

A noviciátus első, ún. kánoni éve teljes egészében Rómában lesz. A második évből 7 hónapot a novícia saját tartományában tölt, melynek során valamilyen szolgálati területen gyakorlati tapasztalatokat szerez. Ezt követően ismét Rómában folytatódik a képzés a második év végéig. Az első szerzetesi fogadalmat már ki-ki otthoni közösségében teszi le.

A 2018-ban induló csoport népesnek ígérkezik. A jelenlegi felmérések alapján már 12 afrikai, egy dél-amerikai, egy cseh és egy magyar jelölt, Holcz Ágnes, szegedi egyetemi hallgató készül, hogy beljebb léphessen az iskolanővérek életébe.

A noviciátus számára átépített generalátusi épületszárnyat 2016. április 6-án az iskolanővérek vezetői konferenciája keretében áldotta meg Joseph Farrell ágostonos szerzetes. Mary Maher általános főnöknő beszédében párhuzamot vont a noviciátus két éve és Szent János evangéliuma között. A Jézusnál érdeklődő két tanítványt megkérdezte Jézus: "Mit kerestek?". Azok visszakérdeztek: "Mester, hol lakol?" "Gyertek, nézzétek meg" - volt a válasz. Éppen így érkeznek majd erre a helyre a posztulánsok, akik két évet arra szánnak, hogy megnézzék, "hol lakik Jézus", és meg tudják maguknak válaszolni, hogy mit keresnek, mi a vágyuk.

Az evangélium végén a feltámadt Jézus Mária Magdolnának hasonló, de mégis más kérdést tesz fel, mint az első tanítványoknak. Tőle az kérdezi: "Kit keresel?" A "Mit kerestek?" és a "Kit keresel?" kérdés között ívelődik az egész evangélium. A noviciátus célja az, hogy a fiatalok az Isten közelében töltött két év során eljussanak a "Mit kerestek?" kérdéstől a "Kit kerestek?" kérdésig. Fontos azonban, hogy mi, a rend többi tagjai is mindennap meg tudjuk válaszolni, mit keresünk, és kit keresünk.

Az Általános Tanács, a generalátusi nővérközösség és a 9 rendtartomány tartományfőnöknői, tartományi tanácsosai a kongregációhoz tartozó nyelveken, így magyarul is énekelve, imádkozva járták be a leendő novíciák egyelőre üres közösségi tereit: a kápolnát, a nappalit, a tantermet, a könyvtárat és a lakószobákat. A magyar rendtartományt Lobmayer M. Judit tartományfőnöknő és két tanácsosa, Baráti M. Kinga és Bencze M. Regina nővér képviselte.

A noviciátus bejárásáról és megáldásáról még több képet nézhetnek meg a Boldogasszony Iskolanővérek nemzetközi honlapján, a gerhardinger.org-on.

 

Forrás: Boldogasszony Iskolanővérek

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Bencze Regina SSND munkatárs
Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia vándortábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Virág Benedek vándortábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Szilvásy László SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41