„Legyen benne egy kis provokáció”

2021. jún. 7. (hétfő) 08:30
Budapest

A Jezsuita Kiadó a Szent Ignác-év alkalmából jelentette meg Zarándokzsebkönyv – 100 lépés Loyolai Szent Ignáccal című, formás kis könyvecskéjét. A kötetet Szent Ignác írásaiból összeállította és a reflexiós kérdéseket írta Tornya Erika Sacré Coeur nővér. Részletek Bodnár Dániel beszélgetéséből.

– Hogyan és mikor született meg Önben ennek a könyvnek a gondolata?

– Amikor a jezsuiták elkezdtek gondolkodni a jubileumi éven, a magyar rendtartomány is összeállította, hogy milyen programokkal, kiadványokkal készülhetnének. Tavaly novemberben érkezett a megkeresés a Jezsuita Kiadó felé, azzal kapcsolatban, hogy „poroljuk le”, frissítsük fel a Szent Ignácnak tulajdonított mondásokból álló világszerte ismert, leghíresebb gyűjteményt, amit Ignáci Szikrák címmel Hevenesi Gábor magyar jezsuita adott ki 1713-ban Nagyszombatban. Az Ignáci Szikrák a mai napig nagyon népszerű kiadvány, szívesen forgatják az olvasók, de vannak benne olyan kifejezések, amiket a mai modern ember már nehezen ért. Mivel négy évig tanultam német nyelvterületen Szent Ignác-i lelkiséget, és szerzetesrendemmel is ebben a hagyományban élünk, természetesen adta magát, hogy a szerkesztőség tagjai közül nekem jusson a megtisztelő feladat: a Szikrák frissítése. Közelebbről megvizsgáltam az 1713-ban szerkesztett gyűjteményt, és arra jutottam, hogy ezekhez a Szent Ignác-idézetekhez nem lehet hozzányúlni. Ez egy teljes, komplett, jó gyűjtemény. De mivel jól ismerem a Szent Ignác-i forrásokat, arra gondoltam, érdemes megnézni, találok-e olyan gondolatokat, amik egybefűzve inspirálóak, befogadhatóak lehetnek a mai kor embere számára is. Elkezdtem újraolvasni a Naplóját, a levelezését, a Lelkigyakorlatokat, különféle külföldi gyűjteményeket is, és rengeteg kevésbé ismert idézetet találtam ezekben, amiket elkezdtem összegyűjteni.

– A reflexiós kérdések hogyan kerültek bele a kötetbe?

– Ahogy gyűltek az idézetek, az az ötlet, vagy inkább igény fogalmazódott meg bennem, hogy nagy segítséget jelentene az olvasóknak, ha kérdések is kerülnének az idézetek mellé. Egyrészt magyarázza az ötszáz éves szöveget, másrészt segíti a személyes reflexiót. Ez még inkább segít Ignác nagyon aktuális, friss szemléletét megérteni és közel hozni a saját életünkhöz, és valahogyan hozzáférhetővé teszi azt az általános hittapasztalatot, amit Szent Ignác megélt.

– Elképesztő, hogy Ignác a 16. században megfogalmazott olyan dolgokat, amik ma is időszerűek.

– A könyv tartalmát tudatosan úgy építettem fel, hogy kívül maradjon az időn. Az egyik oldalon Ignác friss, minden korban érvényes megfogalmazásai, a másikon az ezzel kapcsolatos kérdések. A frissességet hangsúlyozza, biztosítja a kötet grafikája, megjelenése is. A borító- és grafikai tervezés, a tördelés egy fiatal, kiváló grafikusnő, Jónás-Meszleny Anna munkája. Az elsődleges szempontunk az volt, hogy vonzó legyen a fiataloknak. Szándékosan fekete-fehér a kiállítása, és már a fedőlap is olyan, hogy legyen benne egy kis provokáció: útvesztő, labirintus, ami azonban kinyílik, így a nyitott szemmel figyelő zarándok végig tud menni benne. A megjelenés spirálozott, jegyzetfüzet jellegű. A két oldalt szándékosan felcseréltük: az idézetek klasszikusan a bal oldalon szoktak lenni, mi viszont áttettük a jobb oldalra. Az európai ember hagyományosan a bal oldalon kezdi az olvasást, onnan folytatja. Mi ezt tudatosan összekevertük, hogy már az olvasás is zökkentse ki az embert a megszokottból. Ha valaki akar, írásban is megválaszolhatja a kérdéseket, beleírhat a könyvbe. A kérdéseket tegező formában írtam meg, hogy ezzel is könnyebben szólítsuk meg a fiatalokat. Természetesen bármelyik korosztály olvashatja.

– Mit remél a kötet megjelenésétől?

– Mivel teljesen új koncepciójú lelkiségi kiadványról van szó, elég nagy az érdeklődés a Zarándokzsebkönyv iránt, remélem, hogy minél többen veszik majd kézbe. Szent Ignácról sok emberben az a kép él, hogy szikár volt és rideg, megközelíthetetlen. Ebből a könyvecskéből viszont kinyílhat számunkra Szent Ignác valódi lelkisége, kapu nyílik, és ráébredhetünk, hogy könnyű lehet hozzá kapcsolódni. Akár a saját bőrünkön tapasztalhatjuk, hogy a lelki életben van rendeződés, lehet változni és folyamatosan közelebb kerülni Istenhez, rátalálni a valódi helyünkre, hivatásunkra.

A kötet megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek 9–17 óráig; szerda 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

 

Forrás és fotó: magyarkurir.hu

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41