Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2016. július 22. 9:45
Róma

Új csoport a Szalézi Családban

Don Bosco tizedik utóda, Ángel Fernández Artime, tanácsának jóváhagyásával 2016. július 11-én befogadta a Názáreti Mária Szemlélődő Testvériségét Don Bosco Szalézi Családjába. A Testvériség a hívek közhasznú egyesülete, és a 31. ága annak a nagy, karizmatikus fának, amelyet Bosco Szent János alapított.

A Názáreti Mária Szemlélődő Testvériségét Nicola Cotugno szalézi érsek kezdeményezésére született, aki most Montevideo nyugalmazott érseke. Az alapítás ötlete már a novíciusi idő alatt megszületett, amikor hajlandóságot mutatott a szemlélődő életre, de arra ösztönözték, hogy továbbra is maradjon a Szalézi Társaság tagja.

Hogy a szalézi karizmán belül is sürgősen szükség van a szemlélődésre, az évek során különböző szaléziak megerősítették, köztük az 1964-ben Egidio Vigano, aki később Don Bosco hetedik utódja lett.

Bátorítást kapott Giuseppe Gottarditók, Montevideo segédpüspökétől, aki szintén egy szalézi. 1977. augusztus 14-én a Názáreti Mária Szemlélődő Testvériségének első tagja ígéretet tett a mise alatt. „Amit teljes bizonyossággal elmondhatok, hogy ez a szemlélődés a gyakorlatban, a törekvés, amit meg szeretnénk élni az életünkben, mélyen gyökerezik a szalézi lelkiségben” - mondta egy alkalommal Cotugno aty.

1986-ban a Testvériséget elismerte a helyi egyház és 1993-ban megkapta a jogi elismerést, mint a hívők a hívek közhasznú egyesülete.

A testvériség karizmatikus azonosságának alapja a szemlélődést a gyakorlatban. „Megélni a szemlélődést a keresztények számára, az Istennel való egyesülés élménye minden tevékenységben és az élet kifejeződéseiben... A názáreti Mária, a hétköznapi nő, a mi elmélkedésünk modellje” – áll a Testvériség honlapján.

A testvériség laikusok, szerzetesek és papok alkotják, és széles körben elterjedt Uruguay, Argentína, Olaszország, Szlovákia és a Cseh Köztársaság területén. A testvériség moderátora Silvia Ourthe Cabale asszony.

A befogadásról szóló rendelet, amelyet aláírt a rendfőnök, megtalálható a sdb.org honlapon. Annak meg van írva, többek között: „ez a testvériség a szemlélődő lelkiélettel, valamint oktatási, lelkipásztori és szociális segítő tevékenységével, melyet szalézi stílusban végez, értékesen és eredeti módon hozzájárul a Szalézi Család létéhez, gazdagítva annak sajátos szemlélődő karizmáját a gyakorlatban, Don Bosco szellemében és az alapítóhoz hűségben.”

 

Forrás: ANS – Róma/Szaléziak.HU

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Bencze Regina SSND munkatárs
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
 

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Dobszay Benedek OFM

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41