Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2016. július 22. 9:45
Róma

Új csoport a Szalézi Családban

Don Bosco tizedik utóda, Ángel Fernández Artime, tanácsának jóváhagyásával 2016. július 11-én befogadta a Názáreti Mária Szemlélődő Testvériségét Don Bosco Szalézi Családjába. A Testvériség a hívek közhasznú egyesülete, és a 31. ága annak a nagy, karizmatikus fának, amelyet Bosco Szent János alapított.

A Názáreti Mária Szemlélődő Testvériségét Nicola Cotugno szalézi érsek kezdeményezésére született, aki most Montevideo nyugalmazott érseke. Az alapítás ötlete már a novíciusi idő alatt megszületett, amikor hajlandóságot mutatott a szemlélődő életre, de arra ösztönözték, hogy továbbra is maradjon a Szalézi Társaság tagja.

Hogy a szalézi karizmán belül is sürgősen szükség van a szemlélődésre, az évek során különböző szaléziak megerősítették, köztük az 1964-ben Egidio Vigano, aki később Don Bosco hetedik utódja lett.

Bátorítást kapott Giuseppe Gottarditók, Montevideo segédpüspökétől, aki szintén egy szalézi. 1977. augusztus 14-én a Názáreti Mária Szemlélődő Testvériségének első tagja ígéretet tett a mise alatt. „Amit teljes bizonyossággal elmondhatok, hogy ez a szemlélődés a gyakorlatban, a törekvés, amit meg szeretnénk élni az életünkben, mélyen gyökerezik a szalézi lelkiségben” - mondta egy alkalommal Cotugno aty.

1986-ban a Testvériséget elismerte a helyi egyház és 1993-ban megkapta a jogi elismerést, mint a hívők a hívek közhasznú egyesülete.

A testvériség karizmatikus azonosságának alapja a szemlélődést a gyakorlatban. „Megélni a szemlélődést a keresztények számára, az Istennel való egyesülés élménye minden tevékenységben és az élet kifejeződéseiben... A názáreti Mária, a hétköznapi nő, a mi elmélkedésünk modellje” – áll a Testvériség honlapján.

A testvériség laikusok, szerzetesek és papok alkotják, és széles körben elterjedt Uruguay, Argentína, Olaszország, Szlovákia és a Cseh Köztársaság területén. A testvériség moderátora Silvia Ourthe Cabale asszony.

A befogadásról szóló rendelet, amelyet aláírt a rendfőnök, megtalálható a sdb.org honlapon. Annak meg van írva, többek között: „ez a testvériség a szemlélődő lelkiélettel, valamint oktatási, lelkipásztori és szociális segítő tevékenységével, melyet szalézi stílusban végez, értékesen és eredeti módon hozzájárul a Szalézi Család létéhez, gazdagítva annak sajátos szemlélődő karizmáját a gyakorlatban, Don Bosco szellemében és az alapítóhoz hűségben.”

 

Forrás: ANS – Róma/Szaléziak.HU

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia vándortábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek vándortábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Szilvásy László SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41