A női rendek segélyszállítmánya Ukrajnába

Szombathely
A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász szervezésében jutnak el a Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája által Kárpátalján élők, menekültek számára gyűjtött adományok. Dr. Székely János megyéspüspök áldotta meg a szállítmányt.

A szállítmány egy része élelmiszer, amit sok helyen osztanak szét, közvetlenül ingyenkonyhákra is visznek ezekből. Az élelmiszereken kívül paplanokat, párnákat, ágyneműt, mosószereket is visznek, illetve ipari mosógépet. Az adományok összértéke kb. 15 millió forint. A karitász gépjárművein és munkatársain kívül magánszemélyek is felajánlották segítségüket a szállításban.

Pomeisl Mária szociális testvér képviselte dr. Németh Emma szociális testvért, a  Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának elnökét. E szervezet illetve Los Angeles-ben élő szociális testvérek pénzügyi támogatásából vásárolták a Kárpátalján élők számára most nélkülözhetetlen dolgokat, mondta Pomeisl Mária,  aki egyúttal megköszönte a Szombathelyi Egyházmegye és a Karitász segítségét az adományok célbajuttatására, mert erre a Szociális Testvéreknek nem lett volna lehetősége. 

Köszönetét fejezteki az adományokért Szkoropádszky Péter, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Szent Pantaleimon Karitászának elnöke. Mint mondta: ez már a harmadik út Szombathelyről Kárpátaljára. Sajnos, hogy ilyen helyzetbe jutottunk: nem egy gazdag vidéke ez a Kárpát-medencének, és még rászoruló menekültekről is gondoskodni kell. Elmondta: a kb. 1, 2 millió lakos mellett most mintegy 200 ezer menekült is él itt. 

Az adomány – részben – a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Szent Pantaleimon Karitászához kerül. A karitász a Munkácsi Egyházmegye 48 magyarajkú egyházközségét fedi le. Itt elhelyzett menekült családok fogják kapni az adomány nagy részét, kb. 200 családnak tudnak 1 hónapra elegendő tartós élelmiszercsomagot összeállítani. Emellett segítik ezekkel az adományokkal azt a 5 ingyenkonyhát ahol a Kárpátalján maradt, rászoruló, idős testvéreknek késztítenek meleg ételt és szállítják ki nekik.

Két kisbusznyi adomány a Munkács melletti Pósaházára kerül a Szent József nővérek Kongregációjához, akik szintén fogadtak be menkülteket. Szkoropádszky Péter kiemelte: a görökatolikus egyházmegye megnyitotta minden intézményét a menekültek előtt és örömmel tapasztalták, hogy a hívek is fogadtak be rászoruló családokat. Az evangéliumi feladatot teljesítjük: ételt adni az éhezőknek, szállást adni a rászorulóknak. Sosem voltunk olyan közel az üdvösséghez mint amit ez a nehéz helyzet teremtett nekünk, mondta a karitász vezetője. 

Székely János megyéspüspök áldotta meg az útra indulókat és az adományokat.  Az evangélium kezdettől fogva úgy jelent meg mint ai átformálja a világot: enni ad az éhezőknek, vigasztalást ad a szomorkodóknak és békét hoz a világnak, mondta rövid köszöntőjében. Felidézte, hogy az első kórházak vagy ingyenes iskolák a kereszténység eredményei, hiszen szerzetesek alapították ezeket. Köszönetét fejezte ki a Szociális Testvérek Társaságának az adományokért, hozzátéve: Salkaházi Sára szociális testvér komáromi évei alatt ingyenkonyhát működtetett a városban, ahol sok száz embernek főztek.

 

Forrás és fotó: martinus.hu

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Stomfai Zsófia

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
Dobszay Benedek OFM - EM szakmai vezető
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41